Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EKOLOŠKI AKCIDENT

Prevrnula se cisterna s amonijakom, Kirin traži istragu

nesreca
Foto: Maja Šantoši/Pixsell
1/7
06.10.2011.
u 01:23

Trinaest sati nakon što se dogodila nesreće, danas oko 4 sata ujutro, mjesto je sanirano, a državne ceste D2 i D5 otvorene su za sav promet

Prevrtanje cisterne za prijevoz opasnih tereta, koja je prevozila 23,7 tona razrijeđenog 25-postotnog amonijaka, te istjecanje manje količine amonijaka u putni jarak pokazalo je sve slabosti postojećeg sustava zaštite u nesrećama vozila koja prevoze opasne terete koji svakodnevno prolaze državnom cestom D2. Ova se nesreća dogodila u srijedu oko 14 sati kod Virovitice. Da se, kojim slučajem, takvo prevrtanje cisterne s amonijakom dogodilo samo koju stotinu metara dalje, u samoj Virovitici, Virovitičani bi, zbog opasnosti od opasnih plinova iz amonijaka, zasigurno morali biti evakuirani iz svojih kuća i stanova. Sreća u nesreći je da se nesreća dogodila nekoliko stotina metara dalje od prvih kuća te nije bilo većeg curenja amonijaka, pa su izbjegnute teže posljedice.

Iznenađen sporošću ovlaštene tvrtke za sanaciju ovakvih događaja, gradonačelnik Ivica Kirin sinoć je najavio da će od državnih tijela zatražiti postroženje propisa i veći policijski i inspekcijski nadzor nad prijevoznicima koji se bave prijevozom opasnih tereta. Gradonačelnik Kirin zatražit će i detaljnu istragu cijelog slučaja jer postoje sumnje da se prijevoznik u obavljanju svog odgovornog posla nije pridržavao zakonskih propisa pa se prometnom nesrećom zaprijetilo zdravlju i sigurnosti života Virovitičana.

U ovoj nesreći sretna je okolnost što su policija, DUZS Služba spašavanja 112, vatrogasci, Državna inspekcija za zaštitu okoliša i Zavod za javno zdravstvo ''Sveti Rok'' pravovremeno reagirali i poduzeli sve što je u njihovoj nadležnosti kako bi mjesto nesreće  izolirali od prolaznika i tako ih zaštitili. Iako je s tiskovne konferencije gradskog stožera za zaštitu i spašavanje građanima upućena poruka da se ne trebaju brinuti za svoje zdravlje i sigurnost, jer gradu ne prijeti opasnost, tijekom ispumpavanja prevrnute cisterne s amonijakom, koje je počelo oko 22.30, u zraku se osjetio miris amonijaka. Zbog svoje sigurnosti s položaja su se morali povući i policija i vatrogasci, a sav je promet državnom cestom D5 kroz Viroviticu te državnom cestom D2 od Korije do Virovitice bio zabranjen. Promet se odvijao zaobilaznim pravcima.

Sanacija mjesta nesreće trajala je od 22.30 sati u srijedu do 4 sata ujutro kada su ceste D2 i D5 ponovo otvorene za sav promet.

Gradonačelnik Kirin najavio je za danas tiskovnu konferenciju na kojoj će analizirati sve aspekte ove prometne nesreće i njene posljedice.

 

Ključne riječi

Komentara 4

NI
Nitkolic
05:55 06.10.2011.

Kakav Karamarko?? Karamarko je ista lopina i zločinac kao i Smradaner i Glavaš (i ostala AaaaDeZe bratija).

AU
austria
05:48 06.10.2011.

Ex ministar MUP.a Yubito bi trebao u Remetinec, suidonik je pljačke u aferi Fimi media, isto kao i lopov Rončević u aferi Kamioni. Tko sve moze biti ministar kad ima zaštitu Glavaša i Smranadera. Karamarko, kaj se čeka?

NI
Nitkolic
05:50 06.10.2011.

Ma jel to taj Kirin koji je bio ministar policije (\"Jubito\") i jedan od glavnih aktera u aferi \"Fimi medija\"??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije