Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPADI NA TRUMPA

Presuda o pobačaju mogla bi dio birača gurnuti prema Bidenu: 'Ovo je bio politički potres epskih razmjera u Arizoni'

Arizona's Supreme Court revives a law dating to 1864 that bans abortion in virtual all instances
Foto: GO NAKAMURA/REUTERS
1/3
11.04.2024.
u 07:18

Plan Demokrata je gurnuti pitanje abortusa u središte kampanje uoči izbora u studenome, dvije godine nakon što je Vrhovni sud SAD-a, s većinom konzervativnih sudaca imenovanih za vrijeme Trumpova mandata, ukinuo presudu iz 1973.godine u slučaju 'Roe protiv Wadea'

 Nakon što je Vrhovni sud Arizone zabranio gotovo sve pobačaje, Demokratska stranka je na konferencijama za medije u saveznim državama diljem SAD-a optužila bivšeg predsjednika Donalda Trumpa za uskraćivanje prava na abortus na nacionalnoj razini. Presuda Vrhovnog suda Arizone izazvala je šok u saveznoj državi u kojoj će se odvijati jedna od ključnih izbornih bitaka na predsjedničkim izborima u studenome ove godine. Naime, njome je vraćen zakon iz 1864.godine koji zabranjuje gotovo sve pobačaje.

Izborni stratezi u obje stranke smatraju da bi presuda koja zabranjuje pobačaj osim ako je život majke u opasnosti, pri čemu se silovanje ili incest ne smatraju valjanim izuzecima, mogla gurnuti umjerene birače, čak i one naklonjenijih republikancima, prema Demokratskoj stranci. Isto vrijedi i za mlade birače te za afroameričko stanovništvo. Predsjednik Joe Biden prije četiri je godine pobijedio Trumpa u Arizoni sa svega 11 tisuća glasova razlike

"Ovo je bio politički potres epskih razmjera u Arizoni" rekao je Barrett Marson, republikanski strateg iz Phoenixa. "Kad god Republikanci govore o pobačaju, doživljavaju poraze. A sada će, prema mom mišljenju, pobačaj biti glavno, možda i jedino pitanje", dodao je. 

VEZANI ČLANCI

Bivši predsjednik Tump, nastojeći se ograditi od presude arizonskih sudaca, izjavio je da je "sud otišao predaleko". Iako je branio odluku Vrhovnog suda SAD-a iz 2022.godine koja dozvoljava saveznim državama da ograniče pobačaj, pozvao je republikansku većinu u predstavničkom tijelu Arizone i demokratskog guvernera da izmijene strogi zakon iz 19.stoljeća.

"Kao što znate, savezne države sada imaju pravo samostalno odlučivati o tom pitanju, ali sam siguran da će guverner i ostali dionici naći razumno rješenje i da će sve biti riješeno vrlo brzo", rekao je Trump u izjavi novinarima u Atlanti.

Plan Demokrata je gurnuti pitanje abortusa u središte kampanje uoči izbora u studenome, dvije godine nakon što je Vrhovni sud SAD-a, s većinom konzervativnih sudaca imenovanih za vrijeme Trumpova mandata, ukinuo presudu iz 1973.godine u slučaju 'Roe protiv Wadea', čime je odlučeno da pravo na pobačaj nije Ustavom zajamčeno pravo.  Spomenuta je odluka izazvala protest demokratski orijentiranih birača, što je pomoglo stranci da na izborima 2022.godine ostvari bolje rezultate od očekivanog.  

Zagovornici reproduktivnih prava počeli su prikupljati potpise potrebne za referendumsko pitanje o uvođenju zaštite pobačaja u Ustav savezne države Arizone, o kojem bi se birači izjašnjavali paralelno s izborom predsjednika SAD-a.

Inicijativa koja stoji iza te kampanje zove se 'Arizona za pristup pobačaju. Njihova glasnogovornica Dawn Penich izjavila je da im je internetska stranica u jednom trenutku srušena zbog ogromnog broja poruka podrške građana i upita na koje im sve načine mogu pomoći. 

Demokrati u ofenzivi

Trump je prije tri dana ponovio svoj stav prema kojemu o pravu na pobačaj trebaju odlučivati savezne države te naglasio da se ne protivi pobačaju u slučaju silovanja, incesta ili ugroze majčinog života.

Nakon odluke koju je u utorak objavio Vrhovni sud Arizone, članovi Demokratske stranke pohrlili su u niz tzv. 'swing' država, odnosno država koje nisu izborne utvrde nijedne stranke, kao što su Georgia, Florida i Sjeverna Karolina, ne bi li tamo govorili prvenstveno o reproduktivnim pravima. Potpredsjednica Kamala Harris sutra će posjetiti Arizonu.

VEZANI ČLANCI

Gunner Ramer, 'protu-trumpovski' orijentiran izborni strateg iz redova Republikanaca poručio je da će Demokrati uložiti velike napore kako bi prikazali republikance velikim ekstremistima.   

"Ovo predstavlja sjajnu priliku Bidenu da napadne Trumpa", rekao je.

Da rasprave o pobačaju odnose republikanskim kandidatima popularnost među biračima, pokazuje primjer Kari Lake, čija je kampanja za Arizoninu guvernerku prije dvije godine završila neuspjehom, nakon što je pohvalno govorila o starom zakonu iz 1864.godine. Njezin tadašnji oponent uz redova Demokratske stranke, Ruben Gallego, nazvao ju je ekstremisticom. 

Prema statističkim podacima, u Arizoni je 2022.godine izvršeno 11 407 abortusa. Od toga je oko 90 posto njih izvršeno prije 14. tjedna trudnoće. Kad je riječ o ženama koje zatraže abortus, njih oko 45 posto je hispanskog ili latinoameričkog porijekla.

Ključne riječi

Komentara 2

ČI
Čife
15:21 11.04.2024.

Svi već znaju da demokrati sa Bidenom otvaraju vrata pak..la...za Ameriku

Avatar Pola Marku, pola Mostu
Pola Marku, pola Mostu
07:32 11.04.2024.

I ja isto mislim da će se sad puno ljudi okrenuti vitalnom, poletnom i agilnom Joeu Bidenu koji tu i tamo zna koja je godina i gdje je Bijela kuća kad stoji na dva metra od nje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije