Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brušenje problema

Izmjenama zakona omogućit će se objava Registra branitelja

'26.09.2012., Aerodom Lucko, Zagreb - Ministar branitelja  Predrag Fred Matic skocio je padobranom iz helikoptera s pripadnicima ATJ Lucko.  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL  '
Foto: 'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
1/3
03.10.2012.
u 09:14

Stan i dragovoljcima, kazne poslodavcima koji ne zapošljavaju branitelje 300.000 kn

Premda postojeći Zakon o pravima hrvatskih branitelja ministar Predrag Matić ocjenjuje dobrim, nakon sedam godina pokazala se potreba za “brušenjem” određene problematike koja se tiče braniteljske populacije, a bez probijanja postojećeg budžeta. Također, vođen mišlju da je Registar branitelja predizborno obećanje Vlade koje je član, ovim će izmjenama i dopunama naposljetku omogućiti njegovu objavu.

U izradi novih odredaba zakona sudjelovali su, osim stručnjaka Ministarstva branitelja, i predstavnici iz sektora policije, obrane, pravosuđa i uprave, a dio koji se odnosi na objavu registra reguliran je i nakon konzultacija s Agencijom za zaštitu osobnih podataka.

Zločinci bez zaštite

Premda se špekulira da je ministarstvo pronašlo kompromisno rješenje te da će biti objavljeni samo opći podaci svakog branitelja, ne i ratni put, detalji će se znati nakon donošenja pravilnika, koji će biti objelodanjen tek nakon stupanja zakona na snagu. Zasad je sigurno tek sljedeće: – Ako bilo koji hrvatski branitelj zaglavi na bilo kojoj granici u našem susjedstvu ili bilo gdje u svijetu zato što je hrvatski branitelj, molim da mi se dojavi, zbog takvog ću ja vrlo rado otići u zatvor. Naravno, to se ne odnosi na eventualnog počinitelja ratnog zločina – rekao nam je ministar Predrag Matić.

Izmjenama zakona obuhvatit će se, nastavlja, i oni branitelji koji su u postrojbama bili od početka rata pa nakon nekog vremena “zaradili” nečasni otpust. Ako su nakon nekoliko godina ponovno mobilizirani, dosadašnji zakon uredio je da taj vojnik nema pravo na status branitelja. – Mi ćemo osloboditi tu klauzulu: za ono razdoblje za koje je branitelj dobio nečasni otpust neće imati nikakva prava, no ako je kasnije bio, primjerice, u Oluji i kasnije otpušten časno, priznat ćemo mu status – tumači ministar.

Ovaj zakon, za razliku od dosadašnjih, pozabavio se i onima koji su bili pet godina u ratu, a kako to branitelji često kažu, “nisu imali sreće da budu ranjeni”.

– Ta grupa branitelja neće imati invalidninu ni novčana prava, nego pravo na stambeno zbrinjavanje, što je iskorak, jer se dosad nisu ni spominjali u zakonu. A u pitanju su dragovoljci koji su niz godina proveli u ratu, a mi ćemo ih tretirati kao 20-postotne invalide. Bit će to naše vrednovanje njihova sudjelovanja u ratu – kaže ministar.

Također, pronađena su adekvatna zakonska rješenja koja reguliraju status pripadnika nekadašnje Narodne zaštite. Naime, starim zakonom oštećeni su svi oni koji su dopali pod zapovjedništvo Gojka Šuška, prema kojoj status branitelja ne mogu ostvariti oni koji imaju manje od pet mjeseci “staža” u zaštiti, no nitko nije mogao prikupiti više od četiri mjeseca i tri tjedna. Sada će “profitirati” svi oni koji su u bilo koje vrijeme bili uključeni u zaštitu do Badnjaka 1991. godine.

U Saboru krajem godine

Radi se o velikom broju ljudi koji, međutim, neće nositi naziv “branitelji” nego “sudionici Domovinskog rata”. Bit će jednu kategoriju ispod branitelja, ali bez ikakvih materijalnih prava. – Željeli smo da se tim ljudima, ponajviše zaslužnim za deblokade vojarni, iskaže priznanje i zahvalnost – ističe ministar pa dodaje da se puno pažnje pridalo čl. 35 koji regulira prednosti branitelja pri zapošljavanju.

– To se u praksi nije poštovalo pa smo za sve oni koji rade u državnim ustanovama, a ne misle se pridržavati zakona, predvidjeli kazne od 5 do 15.000 za pojedince i 10 do 300.000 kn za ustanove – kazao je ministar predstavljajući zakon koji će u Sabor potkraj godine, najkasnije početkom iduće.

Komentara 38

Avatar Artoo Detoo
Artoo Detoo
15:00 03.10.2012.

Nadam se da ćete isto tako objaviti i registar ratnih zločinaca, koji su počinili zločine na tlu Hrvatske. Npr, imali smo nedavno primjer kako je vukovarski silovatelj radio u godinama u hrvatskoj policiji, te je neposredno prije izricanja presude odmaglio.o. Država ga u tome nije ni na koji način pokušala spriječiti.

Avatar mate112
mate112
09:22 03.10.2012.

ne razumijem te prednosti pri zapošljavanju. to je u najgorem slučaju diskriminacija, pošto sam imao 4godine dok je rat krenuo i nisam mogao sudjelovat u istom, zbog mojih godina i pošto sam hrvat po nacionalnosti ja sam diskriminiran. Dakle taa uredba o braniteljima i da nacionalne manjine imaju prednost pri zapošljavanju je u jednu ruku velika glupost.

ZA
zagi55
14:36 03.10.2012.

neznam čemu tolika navala na objavu Registra Branitelja,pa zar nema svaki pravi branitelj svoj ratni put,tj po ratnome putu se vrlo lako može utvrditi tko je pravi branitelj a tko nije! A u današnje vrijeme ,kada Srbija i ostali jedva čekaju da nas se za bilo šta optuži,valjda misleči da če po kvantiteti a ne po stvarnom stanju postiči pobjedu u miru,jako je opasno i nepreporučeno je izlagati ,nas Branitelje,dodatnim maltretiranjem ,pritiscima i lažnim uhičenjima!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije