Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZATVORSKE KAZNE

Prazni silosi: Tuđe žito mljeli i prodali pa platili obveze tvrtke

đakovština,paško gašpar (1)
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/5
17.09.2013.
u 14:06

Pašku Gašparu zatvor jer je naredio da se samelju seljačke žitarice, kao i one iz robnih rezervi

Mljeli su i prodavali, tereti se, žitarice i uljarice iz strateških robnih rezervi te u vlasništvu kooperanata. Silosi su ostali prazni, a s tako pribavljenih gotovo 45 milijuna kuna pokrivali su obveze tvrtke. Zbog afere Đakovština, krivima su danas proglašeni bivši član uprave te posrnule tvrtke Paško Gašpar, rukovoditelj skladišta Ivan Vuksanović, tehnolozi Željko Perić i Marijan Bakula, zatim Martin Župan te gospodarske inspektorica Ana Lasić. Gašpar je osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora, a Vuksanović na dvije i pol godine. Ostalim je okrivljenicima izrečena kazna od po jedne godine zatvora, ali uvjetno na četiri godine. Nepravomoćna je to presuda Županijskog suda u Osijeku.

Gašpar je, navodi optužba, od Vuksanovića tražio da se roba samelje i proda. Vuksanovića, Perića, Bakulu i Župana tereti se da su u prosincu 2009., isto na Gašparov zahtjev, sastavili i potpisali lažni Zapisnik o provođenju godišnjih popisa roba državnih robnih zaliha koje su uskladištene u đakovačkoj tvrtki.

Oko 300 djelatnika viška

Neistinito su prikazali stvarnu količinu zatečene robe radi prikrivanja manjka. Inspektorica Lasić potom je napisala Zapisnik o obavljenom inspekcijskom nadzoru u kojem je neistinito navela da je obavila kontrolu i utvrdila kako u skladištu ima 2,003.160 kg pšenice iz strateških robnih zaliha. Takav je zapisnik dostavila Ravnateljstvu za robne zalihe.

Nestalo je, tako, gotovo dva milijuna kilograma pšenice iz robnih zaliha, vrijedne 1,6 milijuna kuna. Samljeveno je i milijun kilograma kukuruza iz zaliha, vrijednih 755.000 kuna, iako ni za to, kao ni za pšenicu, tvrtka nije imala odobrenje Vlade RH.

Što se tiče pšenice koja je pripadala seljacima i ostalim kooperantima, zabilježen je manjak od 25,7 milijuna kilograma, čime je Đakovštini nezakonito pribavljeno približno 42 milijuna kuna.

Od 580 djelatnika u nekadašnjem mlinsko-pekarskom divu Đakovština, viška ih je bilo čak 300-tinjak, rekao je Paško Gašpar u svojoj obrani.

– Deset smo godina financirali taj gubitak. Samo za bruto plaće bi to iznosilo 300 milijuna kuna za to razdoblje – izjavio je Gašpar ranije na sudu. Za pokojnog direktora Miju Matića, koji je i preminuo u pritvoru, istaknuo je kako se borio da spasi tvrtku i protivio stečaju.

– Govorio je da firma treba raditi dok ima sirovine, da će radnici dići bune – naveo je.

Nije znao da su silosi prazni

Gašpar nije znao, tvrdi, da su silosi prazni jer je roba dolazila sve do siječnja 2010. i stečaja.

Presudu su slušala i dvojica bivših zaposlenika nekadašnjeg mlinsko-pekarskog diva.

- Zbog svega toga, s troje sam djece i bolesnom ženom završio na ulici. Nisam baš zadovoljan presudom, nadam se da će se optužnica proširiti i na druge direktore koji su odgovorni za krah firme – komentirao je Tomislav Miličević.

Filip Dumančić radio je 40 godina u Đakovštini.

- Dobio sam otkaz vjerojatno zato što sam star. Ne veselim se tuđoj nesreći, ali nisam ni vidio njihovu tugu kad sam ja dobio otkaz. Žao mi je što je firma propala. Nisu samo ovi ljudi krivi, nego kompletna uprava – smatra Dumančić.

Obrana je najavila žalbe.

- Odlučne činjenice nisu bile utvrđene u postupku, uložit ćemo žalbu na presudu – kazao je Marko Dumančić, branitelj Paška Gašpara.

>> Obrana: Htjeli su spasiti tvrtku, zato su mljeli tuđe žito

>> 'Direktor Matić odmah nam je rekao da žita nema, da je samljeveno'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije