Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 151
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pedofilija

Pravobraniteljica: Kaznena djela nad djetetom moraju se prijaviti

'unutrasnja...Zagreb...05.10.2009.    Kapol 27, Tribine grada Zagreba, predavanje o zastiti privatnosti djece u medijima, Mila Jelavic,  Photo: Goran Stanzl/VLM'
Goran Stanzl/PIXSELL
27.03.2012.
u 15:23

Seksualni zlostavljači ponavljaju zlostavljanja i šire krug žrtava, poručuje Mila Jelavić

Čuje li odvjetnik da mu klijent namjerava nekog ubiti, to mora prijaviti policiji. Čuje li da je silovao dijete, ne mora. A pedofil neće stati na jednom činu, nego će ga ponavljati.

– Kazneni zakon treba zadržati odredbu o obveznosti prijavljivanja kaznenih djela počinjenih nad djetetom – poručuje Mila Jelavić, pravobraniteljica za djecu, razočarana najavom povlačenja te odredbe.

Slično kao i Konvencije o pravima djeteta, i Konvencija o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja od države zahtijeva mjere kako bi potaknula svaku osobu koja zna ili sumnja da je dijete izloženo seksualnom iskorištavanju ili zlostavljanju da to prijavi nadležnim tijelima.

Obiteljski zakon to jasno razrađuje namećući obvezu prijavljivanja svakog oblika nasilja nad djetetom.

– Međutim, naše kazneno zakonodavstvo neće teretiti za neprijavljivanje počinjenja kaznenog djela građane i službene osobe, ako su one u posebnom odnosu s počiniteljem kaznenog djela (bračni ili izvanbračni odnos, posvojenje, srodstvo), odnosno ako je riječ o službenoj osobi ili odgovornoj osobi koja je počinitelju kaznenog djela odvjetnik, branitelj, javni bilježnik, liječnik, stomatolog, primalja ili drugi zdravstveni djelatnik, psiholog, djelatnik skrbništva, vjerski ispovjednik ili druga osoba u obavljanju svog zvanja. Riječ o doista vrlo širokom krugu osoba koje su oslobođene dužnosti prijavljivanja počinjenja kaznenog djela pa stoga tvrdimo da su ove odredbe vrlo nestimulativne za prijavljivanje te nisu u skladu s Konvencijom Vijeća Europe, kad je riječ o djelima seksualnog iskorištavanja i zlostavljanja djeteta – upozorava M. Jelavić.

S ovim će se primjedbama obratiti i Ministarstvu pravosuđa.

– Ne jednom svjedočili smo velikoj zabrinutosti da će se prijavom seksualnih zlostavljača djece "uništiti njihova karijera“, "okaljati čast“, stigmatizirati uglednog građanina ili ugroziti pravila profesionalnog ili drugog staleža, uz ignoriranje činjenice da seksualno zlostavljanje uništava dijete, tj. ostavlja teške i dalekosežne posljedice po njegov razvoj i da seksualni zlostavljači ponavljaju zlostavljanja i šire krug žrtava. Zato i dalje smatramo da Kazneni zakon treba zadržati odredbu o obveznosti prijavljivanja kaznenih djela počinjenih nad djetetom, a založit ćemo se da se osigura da se kazneni progon za ova kaznena djela može poduzeti kroz dovoljno dugi vremenski period i nakon što je dijete žrtva postalo punoljetno, kako bi se omogućilo učinkovito pokretanje postupka sukladno zahtjevima Konvencije Vijeća Europe o zaštiti djece od seksualnog iskorištavanja i seksualnog zlostavljanja (čl. 33.). Riječ je o vrlo teškim kaznenim djelima te ih svakako treba staviti u kategoriju kaznenih djela koja ne zastarijevaju – dodaje pravobraniteljica.

Komentara 43

MR
mravac8
19:54 27.03.2012.

svećenikM Odakle si ti ispao ? Iz srednjeg vijeka ?

AR
ariesrevelator
15:57 27.03.2012.

Još da dječja prava štite ljudi, koji barataju elementarnom logikom i koji su posvećeni svom poslu, a ne prvenstveno promociji sebe, ovu hrpu demagogije bih i ozbiljnije shvatio. Žena je glupa k\'o noć.

OB
-obrisani-
09:22 28.03.2012.

ma djeca lažu......sigurno su ona...silovala....Popove...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije