Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JESTE LI ZNALI?

Površinom najveći grad u Hrvatskoj veći je od Berlina, New Yorka, ali i od jedne naše županije

Središte grada Gospića
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/9
31.03.2024.
u 10:15

Osim od brojnih gradova, Gospić je teritorijalno veći i od Međimurske županije koja se prostire na 729 km²

Na zapadnom rubu Ličkog polja i podno planine Velebit, smješten je grad Gospić - gospodarsko, administrativno, vjersko i kulturno središte Ličko-senjske županije. Riječ je o teritorijalno najvećem gradu u Hrvatskoj koji je, osim Zagreba, Šibenika i Osijeka, veći i od Berlina, Pariza, Barcelone... 

Gospić se prostire na 967,4 kilometra kvadratna, a Zagreb na 641 kilometar kvadratni. Što se tiče ostalih većih hrvatskih gradova, Šibenik se prostire na 399,5 km², Zadar na 194 km², Osijek 169 km², Varaždin 154 km², Rijeka 136 km², a Split na 79,38 km². Manji od Gospića su i Berlin koji se prostire na 891,8 km², Kijev s 839 km², New York s 783,8 km², Madrid s 604,3 km², Beč s 414,6 km², Pariz s 105,4 km² te Barcelona s 101,9 km². Osim od brojnih gradova, Gospić je teritorijalno veći i od Međimurske županije koja se prostire na 729 km².

U sastav Gospića, kako stoji na stranicama Grada, uključena su i prigradska naselja koja s gradskim naseljima čine gospodarsku cjelinu te su s njima povezana dnevnim migracijskim kretanjima i svakodnevnim potrebama stanovništva od lokalnog značaja. Grad Gospić čini 50 naselja i to Aleksinica, Barlete, Bilaj, Brezik, Brušane, Budak, Bužim, Debelo Brdo I, Debelo Brdo II, Divoselo, Donje Pazarište, Drenovac Radučki, Gospić, Kalinovača, Kaniža Gospićka, Klanac, Kruščica, Kruškovac, Kukljić, Lički Čitluk, Lički Ribnik, Lički Osik, Lički Novi, Mala Plana, Medak, Mogorić, Mušaluk, Novoselo Trnovačko, Novoselo Bilajsko, Ornice, Ostrvica, Oteš, Pavlovac Vrebački, Počitelj, Podastrana, Podoštra, Popovača Pazariška, Rastoka, Rizvanuša, Smiljan, Smiljansko Polje, Široka Kula, Trnovac, Vaganac, Velika Plana, Veliki Žitnik, Vranovine, Vrebac, Zavođe i Žabica.

VEZANI ČLANCI:

Ime Gospić, kako navodi tamošnja Turistička zajednica, prvi je put zapisano u povijesnim izvorima 1604. godine. U to je vrijeme, dodaje se, to bilo malo naselje koje se 1574. godine spominje kao selo "Gospojina“. 

"Stara legenda kaže da su u davna vremena dvije kneginje putovale ovim krajem. Jedna od njih, Gospava je bila teško bolesna, no napivši se vode iz rijeke koja je tu tekla, izliječi se, te joj dade ime Lika. Tu sagradi svoju kulu koja po njoj dobi ime Gospić. Postoji legenda po kojoj je uz kulu nekada u davnini stajala mala crkva s kipom Gospe s Isusom u naručju i da je Gospić dobio po tome ime", opisala je TZ Grada Gospića. 

GALERIJA Znate li koja je rijeka najhladnija na svijetu? Teče i kroz Hrvatsku

Središte grada Gospića
1/10

Komentara 7

ST
stiper
11:00 31.03.2024.

Ne mogu vjerovati, na Uskrs, opet ovaj glupi članak. Prestanite. Zašto stavljate netočne podatke ne znate razliku između naselja grada i administrativne jedinice Grada. Pa dajte ovo su osnove. Jel ovo nekakav ozbiljan list ili

VI
VisAVis2
10:41 31.03.2024.

Naravno netočno, jer najrašireniji grad, avu isto vrijeme i najmanji jest Komiža, od Palagruže, pa do Jabuke (najvitalniji dio države, prepun prirodnih resursa itd itd)!

Avatar SAS
SAS
11:47 01.04.2024.

Daj e koji cirkus, 700+km2 grad 🤣🤣🤣

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije