Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA FORMA

Potvrđena optužnica protiv skupine koja je imala laboratorij za proizvodnju stotina kilograma amfetamina

Pronađen laboratorij na više katova za proizvodnju amfetamina
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/6
16.04.2024.
u 08:40

Optuženike je policija duže tajno pratila, pa je tako snimljeno i kako dovoze kemikalije u spomenutu kuću, iskrcavaju ih, borave u toj kući u kojoj je na koncu nađena hrpa kemikalija

Malo više od godinu dana nakon što je podignuta, optužnica u akciji Forma je postala pravomoćna. Odlučilo je tako optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda, potvrdivši optužnicu koju je USKOK lani u veljači podigao protiv Nevena Tomaševića, Dragana Pažina, Dragana Tomca, Tomislava Zidruma, Marka Banovića i Ive Ivanovića. Tereti ih se da su od studenog 2021. pa do veljače 2022. ustrojili  zločinačko udruženje u sklopu kojeg su planirali proizvoditi stotine kilograma amfetamina.

Optužena šestorka uhićena je u ožujku 2022. i to je tada bila prava - senzacija. Jer kako je prezentirao MUP nakon njihovog uhićenja, oni su imali laboratorij koji je u stanju bio proizvesti stotine kilograma amfetamina. I uz to je bio organiziran  na isti način na koji su organizirani slični laboratoriji u zapadnim zemljama. A taj pogon je bio smješten u jednoj trokatnici koja je od podruma do krova bila korištena za proizvodnju sintetičkih droga. Operacija je dobila kodno ime Forma, u njoj su korišteni prikriveni istražitelji, a na koncu je uhićeno šest osoba, kod kojih je pretragama osim droge, nađeno i oružje. 

25.02.2022., Zabok - Velika policijska akcija i pretres kuce u zastitnim odjelima i s gas maskama u okolici Zaboka.
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Tomaševića i ostale USKOK tereti da su se od studenog 2021. do 25. veljače 2022. udružili u zločinačko udruženje kako bi  na području Zagrebačke županije kontinuirano proizvodili, nabavljali i preprodavali veće količine raznih droga. Uspostavili su pogon za proizvodnju amfetamina, a cijena amfetamina kretala se od 1500 eura na više po kilogramu, odnosno od 1200 eura pa na više po litri u konzistenciji ulja. Prema optužnici ta je skupina namjeravala uspostaviti, kaže USKOK, cjelokupni  nabavni i distributivni lanca trgovine kokainom čija se cijena na ilegalnom narkotržištu u Hrvatskoj kreće od 30.000 eura na više po kilogramu, heroinom čija se cijena kreće od 15.000 eura na više po kilogramu i konopljom čija se cijena kreće od 1.200 eura na više po kilogramu.

U okviru dogovorenog plana okrivljenici su ispunjavali namijenjene im zadaće koje su se odnosile na samu proizvodnju droge kao i njenu nabavu, prijevoz, prijenos te skladištenje prekursora BMK, sumporne kiseline, solne kiseline, acetona, toluena, metil-etil-ketona i dietil-etera, kao i drugih kemijskih tvari potrebnih za kemijsku sintezu amfetamina kako bi se finalni proizvod radi daljnje prodaje i stavljanja u promet mogao ponuditi na ilegalnom narkotržištu, a također su obavljali i zadaće radi pohrane nusproizvoda proizašlih iz kemijskog procesa proizvodnje amfetamina. Terete se da su kao skladišni prostor koristili prethodno pronađeni i iznajmljeni poslovni prostor i garažu.

U pretragama  je nađeno 1100 kilograma natrijevog hidroksida, 50 litara izopropanola, 20 litara sumporne kiseline, 120 litara mravlje kiseline, 139 litara acetona,  650 litara BMK-metilglicidata, 825 litara solne kiseline i 100 litara metanola, dok je pretragom garaže nađeno i ukupno 14,2 kilograma konoplje, 1,1 kilogram amfetamina, 27 mililitara otopine metala s 9,8 % amfetaminske baze te 272,83 grama kokaina namijenjenih daljnjoj preprodaji, a pronađene su i dvije automatske puške, te jedna prepravljena puška vojnog porijekla....Nadalje kod pojedinih optuženika nađene su manje količine raznih droga, a jedan od njih se tereti i da je u kolovozu i prosincu 2021. na širem području Splita preprodavao kokain i amfetamin.

Dvojica optuženika terete se i da su kod trećeg pohranili 22,1 kilogram smjese analgoantipiretika paracetamola i psihostimulansa kofeina kao punila za heroinsku smjesu, 85,03 grama smjese analgoantipiretika paracetamola, psihostimulansa kofeina i heroinske smjese, 5,5 kilograma konoplje, 100 litara diklormetana, 750 litara solne kiseline, 50 litara toluena, 50 litara mješavine toluena i acetona i 150 litara acetona.... 

Prema optužnici,  optuženici su na tri etaže obiteljske kuće na području Zagrebačke županije instalirali opremu i uređaje potrebne za proizvodnju amfetaminskog ulja i  samog amfetamina, što je prvi otkriveni toliko veliki laboratorij za proizvodnju amfetamina Hrvatskoj. U taj su laboratorij dopremili potrebne uređaje i veću količinu različitih kemijskih sredstava.

25.02.2022., Zabok - Velika policijska akcija i pretres kuce u zastitnim odjelima i s gas maskama u okolici Zaboka.
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL

Pretragom laboratorija pronađeno je pet proizvodnih jedinica za sintezu amfetamina, reaktor za sintezu amfetamina, aparatura za destilaciju, lijevak za odjeljivanje vodenog i organskog sloja tvari prilikom sinteze amfetamina i drugo. Nadalje je pronađeno 1944 litre solne kiseline, 23,52 litre sumporne kiseline, 15,28 litara mravlje kiseline, 35,8 litara formamida, 56,8 litara diklormetana, 2,5 tone kisele vodene otopine sa solnom kiselinom i tragovima BMK, 525,2 kilograma natrijeve soli BMK glicidne kiseline, 1215,5 kilograma lužnatih tekućina s udjelom čistog amfetamina od 1,4 % – 4,7 %, 6,3 tone jako lužnatih tekućina s amfetaminom i nečistoćom iz proizvodnje amfetamina, 295,5 kilograma lužnate tekućine s tragovima amfetamina, 239,5 kilograma otopine s udjelom čistog amfetamina od 57,3 %, 850 grama materije s 35% otopinom kokainske baze te 5,4 kilograma konoplje.

Okrivljenici su navedenu nekretninu koristili i za zbrinjavanje otpada nastalog tijekom kemijskog procesa proizvodnje amfetaminskog ulja i amfetamina. Tomašević, Pažin, Tomac i Zidrum su se tijekom istrage branili šutnjom, Banović  je sve negirao, a Ivanović je priznao krivnju te je izrazio kajanje.  

- Nisam počinio to za što me teretite, niti sam svom polubratu Draganu Pažinu dao na korištenje podrum te kuće u kojoj ste sve to našli. Nemam veze ni s tim supstancama ni s drogom koju ste tamo našli - branio se Banović tijekom istrage.

Optuženike je policija duže tajno pratila, pa je tako snimljeno i kako dovoze kemikalije u spomenutu kuću, iskrcavaju ih, borave u toj kući u kojoj je na koncu nađena hrpa kemikalija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije