Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AKCIJA FORMA

Optužena šestorica za najveći laboratorij za proizvodnju amfetamina ikada otkriven u Hrvatskoj

Pronađen laboratorij na više katova za proizvodnju amfetamina
Foto: Emica Elvedji/PIXSELL
1/5
23.02.2023.
u 12:15

Kuću na tri etaže u zagrebačkoj županiji pretvorili su u laboratorij za proizvodnju amfetamina

Kada je ta skupina u ožujku lani uhićena, bila je to prava senzacija. Jer kako je prezentirao MUP nakon njihovog uhićenja, oni su imali laboratorij koji je u stanju bio proizvesti stotine kilograma amfetamina. I uz to je bio organiziran na isti način na koji su organizirani slični laboratoriji u zapadnim zemljama. A taj pogon je bio smješten u jednoj trokatnici koja je od podruma do krova bila korištena za proizvodnju sintetičkih droga. Operacija je dobila kodno ime Forma, u njoj su korišteni prikriveni istražitelji, a na koncu je uhićeno šest osoba, kod kojih je pretragama osim droge, nađeno i oružje. Sada je protiv te šestorke USKOK podigao optužnicu, a tereti ih za zločinačko udruživanje u  sklopu kojeg su proizvodili drogu.

Prema optužnici terete se da su od studenog 2021. do 25. veljače 2022. na području Zagrebačke županije kontinuirano proizvodili, nabavljali i preprodavali veće količine raznih droga. Uspostavili su pogon za proizvodnju amfetamina, a cijena amfetamina kretala se od 1500 eura na više po kilogramu, odnosno od 1200 eura pa na više po litri u konzistenciji ulja. Prema optužnici ta je skupina namjeravala uspostaviti, kaže USKOK, cjelokupni nabavni i distributivni lanac trgovine kokainom čija se cijena na ilegalnom narkotržištu u Hrvatskoj kreće od 30.000 eura na više po kilogramu, heroinom čija se cijena kreće od 15.000 eura na više po kilogramu i konopljom čija se cijena kreće od 1.200 eura na više po kilogramu.

U okviru dogovorenog plana okrivljenici su ispunjavali namijenjene im zadaće koje su se odnosile na samu proizvodnju droge kao i njenu nabavu, prijevoz, prijenos te skladištenje prekursora BMK, sumporne kiseline, solne kiseline, acetona, toluena, metil-etil-ketona i dietil-etera, kao i drugih kemijskih tvari potrebnih za kemijsku sintezu amfetamina kako bi se finalni proizvod radi daljnje prodaje i stavljanja u promet mogao ponuditi na ilegalnom narkotržištu, a također su obavljali i zadaće radi pohrane nusproizvoda proizašlih iz kemijskog procesa proizvodnje amfetamina.

VIDEO Oprema uzgajivača droge završila u školi: 'Objeručke smo prihvatili ponudu policije'

Terete se da su kao skladišni prostor koristili prethodno pronađeni i iznajmljeni poslovni prostor i garažu. U pretragama nakon uhićenja sadašnjih optuženika, nađeno je 1100 kilograma natrijevog hidroksida, 50 litara izopropanola, 20 litara sumporne kiseline, 120 litara mravlje kiseline, 139 litara acetona, 650 litara BMK-metilglicidata, 825 litara solne kiseline i 100 litara metanola, dok je pretragom garaže nađeno i ukupno 14,2 kilograma konoplje, 1,1 kilogram amfetamina, 27 mililitara otopine metala sa 9,8 posto amfetaminske baze te 272,83 grama kokaina namijenjenih daljnjoj preprodaji, a pronađene su i dvije automatske puške, te jedna prepravljena puška vojnog porijekla....Nadalje kod pojedinih optuženika nađene su manje količine raznih droga, a jedan od njih se tereti i da je u kolovozu i prosincu 2021. na širem području Splita preprodavao kokain i amfetamin.

Dvojica optuženika terete se i da su kod trećeg pohranili 22,1 kilogram smjese analgoantipiretika paracetamola i psihostimulansa kofeina kao punila za heroinsku smjesu, 85,03 grama smjese analgoantipiretika paracetamola, psihostimulansa kofeina i heroinske smjese, 5,5 kilograma konoplje, 100 litara diklormetana, 750 litara solne kiseline, 50 litara toluena, 50 litara mješavine toluena i acetona i 150 litara acetona....

Prema optužnici, optuženici su na tri etaže obiteljske kuće na području Zagrebačke županije instalirali opremu i uređaje potrebne za proizvodnju amfetaminskog ulja i samog amfetamina, što je prvi otkriveni toliko veliki laboratorij za proizvodnju amfetamina Hrvatskoj.

U taj su laboratorij dopremili potrebne uređaje i veću količinu različitih kemijskih sredstava. Pretragom laboratorija pronađeno je pet proizvodnih jedinica za sintezu amfetamina, reaktor za sintezu amfetamina, aparatura za destilaciju, lijevak za odjeljivanje vodenog i organskog sloja tvari prilikom sinteze amfetamina i drugo. Nadalje je pronađeno 1944 litre solne kiseline, 23,52 litre sumporne kiseline, 15,28 litara mravlje kiseline, 35,8 litara formamida, 56,8 litara diklormetana, 2,5 tone kisele vodene otopine sa solnom kiselinom i tragovima BMK, 525,2 kilograma natrijeve soli BMK glicidne kiseline, 1215,5 kilograma lužnatih tekućina s udjelom čistog amfetamina od 1,4 posto – 4,7 posto, 6,3 tone jako lužnatih tekućina s amfetaminom i nečistoćom iz proizvodnje amfetamina, 295,5 kilograma lužnate tekućine s tragovima amfetamina, 239,5 kilograma otopine s udjelom čistog amfetamina od 57,3 posto, 850 grama materije s 35 posto otopinom kokainske baze te 5,4 kilograma konoplje.

Okrivljenici su navedenu nekretninu koristili i za zbrinjavanje otpada nastalog tijekom kemijskog procesa proizvodnje amfetaminskog ulja i amfetamina. Od materijala koji je nađen prilikom pretraga moglo se, kako se smatra, napraviti desetak kilograma kokaina te oko 6, 5 tona amfetamina. USKOK je u optužnici tražio produljene istražnog zatvora za četvoricu optuženika. 

VIDEO Ovako je policija zatekla 435 kilograma droge u vikendici kraj Zeline

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije