Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODIOZNI ZLOČIN

Potvrđena optužnica protiv Keleminčića koji se tereti da je ubio susjedu i bacio je u bunar kako bi se dokopao stana

Očevid nakon pucnjave u Retkovcu
Foto: Slaven Branislav Babić/Pixsell/Ilustracija
18.03.2024.
u 14:59

Tijekom istrage Keleminčić se branio šutnjom, a jedno vrijeme prije uhićenja bio je tajno praćen i prisluškivan

Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda iz drugog pokušaja potvrdilo je optužnicu protiv Damira Keleminčića (65) koji je optužen za  teško ubojstvo iz koristoljublja. Prije godinu dana, kada je bila zakazana prva sjednica optužnog vijeća, obrana je tražila izdvajanje nekih dokaza kao nezakonitih, što je optužno vijeće odbilo. Obrana se žalila, žalbu im je odbio Visoki kazneni sud (VKS), pa je optužnica sada postala pravomoćna. Osim toga produljen mu je istražni zatvor

Riječ je inače o jednom od onih šokantnih slučajeva  koji su motivirani nezajažljivom gramzivosti, a i priličnom beskrupuloznosti. Jer prema optužnici, Keleminčić, u želji da se domogne nečijeg stana, nije prezao doslovno ni od čega. Pa je 2011. ubio svoju susjedu Slavojku Senišin (76), njezino tijelo bacio u bunar, pričekao da prođe nekoliko godina od prijave nestanka do proglašenja smrti, krivotvorio ugovor o kupoprodaji stana, te u njega smjestio svog sina, koji je tamo mirno živio sve do očevog uhićenja lani u rujnu. ŽDO Zagreb ga tereti za teško ubojstvo počinjeno na podmukao način i iz koristoljublja te krivotvorenje isprave, te traži da se spomenuta nekretnina, u slučaju osuđujuće presude, oduzme obitelji Keleminčić.

Tereti ga se da je odiozno djelo počinio između 12. listopada i 5. studenog 2011. Prema optužnici, on je bio susjed Slavojke Senišin te je želio ući u posjed stana koji je bio u njezinom vlasništvu te vlasništvu njezina sina. Riječ je o stanu velikom 72 metra kvadratna, a Keleminčić se tereti da je iskoristio činjenicu što je žrtva živjela sama i što mu nije mogla pružiti otpor. Prišao joj je s leđa, zadavio je žicom, koju joj je dvostruko omotao oko žrtvina vrata. Zatim je vukao i stezao krajeve žice dok je nije udavio, nakon čega joj je zapešća vezao selotejpom, a njezinom mrtvo tijelo zamotao u tepih i prevezao u Prečno. Tamo je imao vikendicu s dvorištem i gospodarskim objektima. Tijelo je bacio u bunar, a bunar zatrpao građevinskim materijalom, ciglom, dijelovima betona...

Naknadno je površinsko okno bunara premjestio ispred kuće, kao bi prikrio mjesto gdje je bacio tijelo. Keleminčić je ispravno smatrao da će biti prijavljen nestanak Slavojke Senišin, a prijavio ga je njezin sin 5. studenog 2011. Kako potraga za njom nije urodila plodom, Keleminčić je strpljivo čekao da prođe zakonski rok od pet godina od nečijeg nestanka za proglašenje te osobe mrtvom. Potom je 20. rujna 2016. na Općinskom građanskom sudu u Zagrebu podnio zahtjev za promjenom upisa nekretnine. Sa sobom je imao ugovor u kojem sebe neistinito naveo kao kupca stana Slavojke Senišin. U ugovoru koji nikada nije sklopljen pisalo je da je kupoprodaja stana obavljena 7. lipnja 2005., a čak je bio ovjeren i kod javnog bilježnika!? Keleminčić je bio čak toliko bezobziran da sud požuruje uknjižbu, koja je i provedena 16. siječnja 2017., nakon čega je on provalio u stan, promijenio bravu i u njega uselio svog sina. A sin je u njemu živio dok nije otkriveno što mu je otac učinio. 

POVEZANI ČLANCI:

Tijekom istrage Keleminčić se branio šutnjom, a jedno vrijeme prije uhićenja bio je tajno praćen i prisluškivan, a tijelo žrtve nađeno je u rujnu 2022. u spomenutom bunaru na dubini od sedam metara i identificirano je preko DNK. Ruke su joj bile vezane na leđima samoljepljivom trakom, dok joj je oko glave više puta bila omotana PVC vrećica, dok joj je oko vrata bila omotana plastificirana žica dugačka 175 centimetara.

- Moja majka je živjela u toj kući na prvom katu, dok su podrum, tavan i dvorište dijeljeni po pola s Keleminčićem, što on nikada nije htio prihvatiti. U toj je kući živjela cijeli život. Kada sam shvatio da je nema jer me susjeda zvala zato što je danima nije vidjela, došao sam do kuće. Tada sam sišao u podrum i bio sam u šoku jer je bio pregrađen zidom. Naš dio je bio sveden na manje od jedne trećine. Kada sam 5. i 6. studenoga 2011. bio u stanu tražeći majku, nisam sreo Keleminčića. No treći dan sam sreo njegovu tadašnju partnericu. Pitao sam je li mi vidjela majku, a ona mi je dala čudan odgovor. Kazala mi je da je moja majka otišla u bolnicu. A da je išla sigurno bi mi rekla. Stoga sam zaključio da je to laž, no nisam je dalje ispitivao - svjedočio je sin žrtve.

Inače kada je policija ponovo pokrenula istragu nestanka nesretne žene, prije no što je Keleminčić uhićen, on je jedno vrijeme bio tajno praćen i prisluškivan. Pa su tajno snimljeni razgovori koje je vodio u rujnu 2022. s raznim osobama dok su psi za detekciju mrtvih tijela njuškali po njegovom imanju u Prečnom.

 - Dođeš na večeru? - pita ga prijateljica u jednom od tih razgovora.

 - Ne mogu jer se radi o nestanku one žene - odgovara on.

- Koje žene? - pita ga sugovornica. 

- One koje je živjela u mojoj kući ili živi te za koju se ne zna gdje je  - odgovara on. 

Kako policijska potraga traje, tako je Keleminčić u sve većoj panici pa 21. rujna 2022. zove svog oca. 

- U Prečnom sam. Kopaju bagerima. Vjerojatno budu našali Slavojku... Oprosti za sve... Branio sam se od nje, a ovo ti pričam tako da znaš - kaže on ocu.

- Kaj si je ti maknul? - pita ga otac.

- Da, samo ne smiješ to, nemoj nikome reći, oni kopaju cijelo dvorište... - odgovara Keleminčić.

- A budu li je našli? - pita ga otac.

- Vjerojatno budu, bila je to samoobrana... samo ti to mogu reći i vjerojatno tako brzo neću doći kući - kaže Keleminčić, očito svjestan da je njegovo odiozno djelo razotkriveno nakon 11 godina. Uhićen je isti dan kada je vodio taj razgovor i od tada je u istražnom zatvoru.

GALERIJA Putinova 'Sotona' nanišanila je 14 meta: Ovo su lokacije koje bi Rusija prve gađala nuklearnim oružjem

Očevid nakon pucnjave u Retkovcu
1/28
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije