Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obratio se udruzi

Poslušajte telefonski razgovor Veljka Marića, zatvorenog u Srbiji

udruga pravednik (1)
udruga Pravednik
25.04.2013.
u 14:31

Zahtijevamo vraćanje Veljka Marića u državu te pravedno i objektivno suđenje - izjavio je Dr. Natko Kovačević na konferenciji za novinare, predsjednik udruge pravednik, čiji predstavnici već mjesecima nastoje posjetiti Marića

Predstavnici udruge Pravednik već mjesecima nastoje osobno posjetiti hrvatskog branitelja Veljka Marića, koji kako kažu, nelegalno i nelegitimno izdržava kaznu od 12 godina zatvora u srbijanskom zatvoru.

Kako bi skrenuli pozornost javnosti na taj slučaj u srijedu su održali konferenciju za novinare, nakon što se predsjedniku te udruge dr. Natku Kovačeviću telefonom obratio sam Marić i objasnio u kakvoj se zdravstvenoj situaciji radi te da mu hrvatska vlast ne želi pomoći.

- Marić nije bio uhićen, već otet od strane srbijanske policije, a hrvatska vlast nije učinila ništa da mu pomogne. Marić je potom osuđen u Srbiji temeljem upitnog i sumnjivog sudskog postupka. Zahtijevamo vraćanje Veljka Marića u državu te pravedno i objektivno suđenje, zasnovano na dokazima- izjavio je Dr. Natko Kovačević, navodi udruga Pravednik u priopćenju.

O Marićevom zdravstvenom stanju govorila je članica udruge dr. Danijela Rašić Spirić rekavši da je do uhićenja bio zdrav, no da mu se u zatvoru pogoršalo.

- Dobio je astmu, a povećani su mu faktori rizika za dijabetes i bolesti srca, istakla je dr. Danijela Rašić Spirić.

- Predstavnici Udruge željeli su posjetiti Veljka Marića u zatvoru u Srbiji da neposredno čujemo i vidimo u kakvim uvjetima živi, ali to nam je onemogućeno za što je odgovorno hrvatsko veleposlanstvo u Beogradu. Udruga je, preko hrvatskog veleposlanstva, željela organizirati posjet hrvatskom branitelju Veljku Mariću, po proceduri koja se koristi i za posjete iz Srbije u hrvatskim zatvorima ali, odbijeni smo bez valjanog obrazloženja za što imamo pismene dokaze. Ministarstvo vanjskih poslova, na čelu sa Vesnom Pusić, smatramo odgovornim za opstrukciju kontakta predstavnika Udruge i Veljka Marića.- rekao je potpredsjednik udruge Marko Francišković.

Iz udruge također ističu da je Veljko Marić kojeg su zaustavili radi rutinskog carinskog pregleda 2010. godine na bugarsko-srbijanskoj granici s kamionom kojeg je vozio te da je taj pregled završio, kako navode, ''sa onim sto se formalno-pravno može kvalificirati kao otmica Veljka Marića od strane srbijanske policije.'' Podsjećaju, da je ovih dana prošlo točno tri godine od kada je Marić ''otet i utamničen, a kasnije u Beogradu i osuđen na dvanaest dugih godina zatvora, radi navodnog ubojstva Petra Slijepčevića u domovinskom obrambenom ratu u vremenu, iako je Veljko Marić bio više od dvadeset kilometara udaljen od mjesta pogibije tog hrvatskog državljanina, pripadnika srpske nacionalne manjine u Hrvatskoj, koja je tada bila masovno uključena u velikosrpsku agresiju na Hrvatsku i hrvatski narod!''

>> Supruga Veljka Marića: Nitko ni prstom nije maknuo da ga se vrati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije