Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 160
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
izvlačenje iz krize

Poslodavci: Nudimo pomoć jer Vlada ne zna sama

'24.10.2012., Zagreb - U hotelu Westin odrzana 4. konferencija Dan velikih planova - kako pripremiti tvrtku za poslovanje u 2013. Ivica Mudrinic. Photo: Marko Prpic/PIXSELL'
Marko Prpić/PIXSELL
24.05.2013.
u 10:54

U godinu i pol trajanja svog mandata nije uspjela pokrenuti ni gospodarstvo ni aktivne reforme

Hrvatska udruga poslodavaca poziva na konsenzus o političkim i društvenim ciljevima i pruža ruku Vladi da joj pomogne da državu izvuče iz krize. Vodeći poslodavci zabrinuti su i zbog stanja gospodarstva, ali više zbog toga jer Vlada u godinu i pol dana mandata nije uspjela izvući zemlju na put oporavka niti je pokrenula aktivne reforme pa su odlučili pomoći Vladi da to ostvari, jer kako zaključuju, “ona ne može i ne zna sama”. Iako neće pozivati na nove izbore ili djelovati politički u tom smjeru, u HUP-u kažu da bi Vlada, ova pa i svaka druga, morala imati minimum kapaciteta za efikasno upravljanje državom. Najvažnije je da se postave ciljevi za budućnost o kojima ne bi smjelo biti prepucavanja na dnevnopolitičkoj razini i da se o njima postigne konsenzus.

Prilagoditi izgled

Jedna od najvažnijih odrednica budućeg smjera trebale bi biti sektorske strategije i na temelju njih izrađeni provedbeni planovi.

Sektorske strategije trebaju napisati konzultanti i stručnjaci, a ne službenici i ministri. Planovi bi precizno za svaki sektor odredili kako raditi i gdje raditi, a u HUP-u drže da bi se takva organizacija nužno morala prenijeti i na organizacijsku strukturu države.

Drugim riječima, potrebama gospodarstva trebalo bi prilagoditi i izgled Vlade. Kao nužnost se već sada nameće ustrojavanje posebnog tijela za investicije i tijela za reforme, jer kako u HUP-u drže, reforme ne mogu biti efikasne bez aparata u obliku stručne ekipe kompetentne obavljati tu zadaću. Zapravo bi se cijelom državom trebalo početi upravljati po menadžerskim principima, zaključak je u HUP-u.

Da bi se to i postiglo, poslodavci pozivaju da se prestanu politizirati javne funkcije. Zapravo je riječ o tome da funkcije u javnim tvrtkama moraju preuzeti menadžeri kojima za taj posao moraju biti odriješene ruke, ali i moraju biti adekvatno plaćeni. HUP će uskoro izaći s 13 mjera za oporavak gospodarstva i poticanje zapošljavanja. HUP će uskoro izaći s 13 mjera za oporavak gospodarstva i poticanje zapošljavanja. Među mjerama koje namjeravaju predstaviti nema revolucionarnih ideja niti prigovora, jer o njima HUP govori posljednjih pet godina.

Samovolja činovnika

Riječ je o potrebi smanjivanja poreznog opterećenja koje je previsoko i više nego što je bilo prije dolaska administracije Zorana Milanovića na vlast, treba liberalizirati Zakon o radu u smjeru lakšeg zapošljavanja te ukinuti administrativne prepreke poput sporog izdavanja građevinskih dozvola i prepreka koju stvara samovolja činovnika na lokalnoj razini, omogućena putem nedefiniranih stavki zakona. HUP također drži da je nužan teritorijalni preustroj zemlje jer je neodrživo imati 526 općina i gradova te 21 županiju. Birokratizacija nastala množenjem lokalnih jedinica dovela je i do multipliciranja parafiskalnih nameta kojih je, prema posljednjim podacima, čak 527, umjesto 254 koliko ih je evidentirano u registru neporeznih davanja. Nameti lokalnih jedinica koštaju gospodarstvo oko 12 milijardi kuna godišnje, a to je oko 4 posto BDP-a nepotrebnih izdvajanja čija je svrha tek namirenje lokalnih vlasti.

>>Plan 21 je mrtav – Glavni ciljevi i velika obećanja nisu ostvareni

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije