Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
protiv represije

U znak prosvjeda ovaj mjesec se u Kini spalilo 20 Tibetanaca

Free Tibet (1)
REUTERS/Pixsell
29.11.2012.
u 09:15

Od 2009. godine, kada je počelo samospaljivanje iz protesta, zapalilo se najmanje 86 ljudi

Pojačavaju se prosvjedi Tibetanaca protiv autokratske kineske vlasti. Ovaj mjesec u zapadnoj se Kini u znak protesta zapalilo oko 20 Tibetanaca, javljaju strani mediji.

Od 2009. godine, kada se počelo sa samospaljivanjem, iz protesta zapalilo se najmanje 86 ljudi. Posljednji takav slučaj dogodio se u utorak kada se 24-godišnji Kalsang Kyab polio kerozinom i zapalio ispred ureda lokalne uprave u prefekturi Aba, leglu nemira, navodi Free Tibet i druge skupine. U ponedjeljak je prosvjedovalo oko tisuću studenata medicinske škole u prefekturi Hainan u provinciji Qinghai. Policija ih je rastjerivala suzavcem i tukla kundacima zbog čega ih je 20 završilo u bolnici, neki s teškim ozljedama, objavio je Free Tibet.

Ovakvim načinom protesta pokušava se izbjeći napad na vlasti i državno vlasništvo, djelovanje koje je vlast u prošlosti označila terorizmom, što je omogućilo izliku za još veću represiju. Unatoč promijenjenu pristupu, promatrači vide kratkoročnu mogućnost da Beijing promijeni svoju represivnu politiku prema Tibetu. Studente je na prosvjed nagnala knjižica koju su distribuirale vlasti, a koja ismijava tibetanski jezik kao nevažan, osuđuje tibetanskog vođu Dalaj-lamu te koja je samospaljivanje u znak prosvjeda proglasila ''činom gluposti''.

>> Mladići umrli u agoniji za Tibet, zapalili se u znak prosvjeda

Ključne riječi

Komentara 16

Avatar Bud Humski
Bud Humski
11:22 29.11.2012.

Tibetanci su izabrali pogresan put. Kinezi nece ni okom trepnuti ako se svi Tibetanci kolektivno spale, oni ce naseliti Tibet Kinezima bez problema. To im i jeste krajnji cilj. A ljudska prava im se vise nitko ne usudjuje ni spomenuti. Ovo je tek malo okusa od onoga sto tek dolazi...

DO
Dongfeng
12:41 29.11.2012.

Ne misle Tibetanci da ce im netko servirati slobodu na tanjuru. Prosjecnom Tibetancu seljaku je bolje sad nego sto je bilo za vladavine Lama, a Lamama je losije jer naravno nemaju toliku vlast kao prije. Pa ne samospaljivaju se jadni porobljeni tibetanski seljaci kako se to pokusava prikazati, nego bivsi vladajuci stalez.

RI
Riznica
09:47 29.11.2012.

Sloboda se ne dobija , sloboda se uzima !"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije