Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 140
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Intervju

Poljaci: Kupi li ga Adris, CO će ponovno u prodaju

'13.05.2013., Zagreb - Andrzej Klesyk, predsjednik Uprave poljskog osiguranja PZU koje zeli kupiti Croatia osiguranje. Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL'
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
14.05.2013.
u 12:00

Andrzej Klesyk, predsjednik uprave PZU-a: I moja budućnost kao menadžera temelji se na uspjehu ove akvizicije

Predstavnici poljskog osiguravatelja PZU-a stigli su u Hrvatsku kao dio delegacije gospodarstvenika u pratnji poljskog predsjednika. Na brifingu za novinare i službeno su najavili interes za sudjelovanje u privatizaciji Croatia osiguranja. O planovima PZU-a ekskluzivno za Večernji list govori čelnik tvrtke Andrzej Klesyk.

Sami neće opstati

Zašto mislite da biste bili bolji vlasnik CO-a nego, recimo, domaći Adris?

Ne znam bismo li bili bolji, no vjerujem da CO samostalno neće opstati. Kupi li ga domaća tvrtka, možda ne za četiri ili pet, ali sigurno za sedam ili deset godina prodat će je nekom jakom igraču izvana. Samo što tada hrvatska Vlada neće imati nikakva utjecaja.

No, može li opstati ako Adris preuzme i Triglav?

Ako i kupi, pretpostavljajući da je to moguće, te dvije kompanije neće same preživjeti, to je jednostavno nemoguće u današnjem okruženju. No, proda li Vlada CO najvećem igraču, koji posluje u 100 zemalja, vidjet ćete čelnika te tvrtke samo jednom, na potpisivanju ugovora o prodaji. Brend Croatia osiguranja bi nestao, postali bi tek dio prodajne mreže. Za mene je Hrvatska toliko važan korak u strategiji da bi i moja budućnost kao menadžera bila temeljena na uspjehu ove akvizicije.

Nemate namjeru mijenjati ime i logo CO-a?

Ne samo ime nego i moć donošenja odluka koju bih povjerio lokalnom menadžmentu. Bilo bi potpuno nerazumno mijenjati tako prepoznatljivo i respektabilno ime.

Hrvatska bi vam bila platforma za širenje u regiji?

Jedna od stvari koje namjeravamo razvijati jest koncept internacionalizacije. Želimo i poslovanje u Ukrajini, Litvi, Estoniji i Letoniji organizirati kao holding i izlistati na burzi. No, kad su menadžeri u Litvi izrazili želju za ulazak u Letoniju i Estoniju, prvo su morali dokazati da mogu biti profitabilni u Litvi. Ako lokalni menadžment stvara profit, samo je nebo granica. Kako netko poput mene može odlučiti o ulasku u Makedoniju ili Srbiju? Ovdje su ljudi koji poznaju tržište.

To vam se i spočitava kao glavni minus – nepoznavanje lokalnog tržišta...

Prilično dobro poznajemo hrvatsko tržište. Ali, ponovno, vjerujem da mora postojati kombinacija lokalnog menadžmenta i vanjske ekspertize. Nismo stvorili profit u Litvi dok nisam postavio lokalni menadžment. Ne mogu zamisliti situaciju da investiram u CO i postavim potpuno poljsku upravu.

Koje biste poteze najprije povukli, mogu li se očekivati restrukturiranje i otkazi?

Na prvom je mjestu kreiranje strategije koja će svim zaposlenicima usaditi mentalitet lidera koji se bori i pobjeđuje. Drugi je korak formiranje tima menadžera, a treći usklađivanje poslovanja s grupom. Mi imamo odvojene poslovnice za život i neživot. Kao što vidite, nema negativnih poruka o restrukturiranju ili rezovima. Kad sam se pridružio PZU, bio je ispod 50. mjesta najpoželjnijih poslodavaca, sad je 9., ali 1. na financijskom tržištu. To bih htio postići.

CO može zarađivati više

Može li CO zarađivati više?

Trebao bi i može iz jednostavnog razloga; naš je povrat na kapital lani bio 28%, u CO je niži od 6%.

Ako investirate i u Triglav, planirate li spajanje s CO?

Kupnja Triglava vrlo je spekulativna, hipotetska...

Ali to planirate, zar ne?

Da, to je ideja. Vjerujem da Triglav i CO mogu biti platforma za izlazak na tržišta izvan Hrvatske i Slovenije kao "joint venture". Spajanje bi bilo prava katastrofa.

Imate li neki "gentlemenski" dogovor s hrvatskom Vladom vezan uz privatizaciju?

Imao sam mogućnost razgovarati s nekoliko dužnosnika Vlade i iznio neke činjenice; prva je da ćemo poštovati sva pravila koja Vlada postavi, drugo da kao tvrtka izlistana na burzi, s Vladom u vlasništvu, cijeli proces moramo proći potpuno transparentno, što je važno i za moju osobnu sigurnost. A treće je da ćemo investirati u CO samo ako vjerujem da Vlada želi raditi s nama i da smo sposobni raditi s njom.

>>Poljaci kreću u bitku za Croatiju osiguranje, glavni konkurent Adris

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije