Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija “Border”

Policajci i diplomati srpskim mafijašima prodali 100 putovnica

'19.01.2010., Zagreb - Odjel za izdavanje putovnica u Policijskoj upravi Zagrebackoj, Petrinjska 30. Od ovog tjedna u opticaju su nove putovnice. Izvana se od stare razlikuje po maloj oznaci, cipu pri
'Sanjin Strukic/PIXSELL'
23.03.2012.
u 17:17

Prema nekim informacijama, cijena dokumenata kretala se od 10 do 50 tisuća eura.

Desetak osoba iz policijskih, kriminalnih i diplomatsko-konzularnih krugova privedeno je u četvrtak i petak zbog višegodišnjeg izdavanja lažnih hrvatskih putovnica pripadnicima kriminalnog miljea.

Dvije godine akcije

Riječ je o završetku dvogodišnje operativne akcije “Border”, kojom je razotkriveno dilanje spomenutih dokumenata kriminalcima iz Srbije i Crne Gore, započete nakon što se utvrdilo da je Sretko Kalinić, ozloglašeni pripadnik tzv. zemunskog klana koji je 2010. ranjen na Rakitju u razračunavanju sa svojim kompanjonom Milošom Simovićem, imao lažnu hrvatsku putovnicu. Oko stotinu putnih isprava koje su izdavane kriminalcima iz susjednih zemalja potječu iz konzulata u Tuzli, a dio njih izdavan je i u veleposlanstvu u Sarajevu.

Njihova se cijena, prema neslužbenim informacijama, kretala od 10 do 50.000 eura, ovisno o podacima koji su se u njima nalazili. Uhićeni su u petak bili u Policijskom nacionalnom uredu za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) u Zagrebu na ispitivanju, a prethodno su im bili pretraženi domovi. Koliko će njih na kraju biti privedeno u tužiteljstvo na dalje ispitivanje zasad se još ne zna. Prema neslužbenim informacijama, privedeni iz redova policije zaposleni su u Policijskoj upravi zagrebačkoj na poslovima izdavanja dokumenata. Koliko se zna, organizatori dobro uigrane kriminalne mreže državljani su Srbije i Crne Gore, a način na koji su se putne isprave izdavale bio je sljedeći: osobe kojima su bili potrebni hrvatski dokumenti imali su posrednika koji bi odlazio u konzularna predstavništva i veleposlanstva te od zaposlenih koji su bili uključeni u izdavanje lažnih isprava dobivao bjanko obrasce za izdavanje dokumenata. Popunjavao bi ih uime onih kojima su trebale putovnice, a prije toga su bili već pribavljeni podaci osoba (do kojih su dolazili pomoću kompanjona iz policije) za koje se znalo da već dulje vrijeme ne podižu svoje dokumente, poput splitskog beskućnika Marijana Barišića. Na njegovo je ime, podsjetimo, glasila putovnica kojom se koristio Vladimir Milisavljević Budala, “zemunac” koji je početkom godine uhićen u Španjolskoj zajedno sa svojim šefom Lukom Bojovićem Pekarom i još dvojicom kriminalne braće.

Prema neslužbenim informacijama, s izdavanjem lažnih putovnica prvo se započelo u konzulatu u Sarajevu, no nakon što je otpočela istraga nakon uhićenja dvojice “zemunaca” u Zagrebu, tijekom koje se došlo do saznanja da su izdane u BiH te obavljeni razgovori sa zaposlenima u tom veleposlanstvu, uključeni u ovu priču jedno su se vrijeme bili primirili, ali su “posao” ubrzo prebacili u konzulat u Tuzlu. Inače, MUP je raspisao tjeralice za nekima od osoba iz krim-miljea koje su posjedovale spomenute lažne putovnice iz BiH.

Nazvali to patkom

Što će sve otkriti policijska istraga tek treba vidjeti, no zasad se može zaključiti da je za otkrivanje cijele operacije zapravo na neki način “zaslužan” Kalinić. Jer dvije hrvatske putovnice koje su nađene kod njega izdane su upravo u PUZ-u te u konzulatu u Tuzli. Po onu u PUZ osobno je došao, što je tadašnji ministar policije Tomislav Karamarko u početku negirao, nazvavši to novinarskim patkama.

Komentara 127

DU
Deleted user
06:48 24.03.2012.

e pa glavno da ste objavili onog oca, što je vozio djecu u vrtić, kada su ga policajci do vrtića pratili, da bi ga uza zid nagurali, i stavili lisice HALOOOOOOOOOOOOOO VEČERNJIIIIIIIIIIIIIIIIII dokle ćemo tako

ZL
zlatnoŽito
21:39 23.03.2012.

Malo lakše se diše.

Avatar blackula9
blackula9
20:31 23.03.2012.

svi bi leba bez motike

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije