Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'uron' u nepoznato

Pogledajte dosad najdetaljniju snimku 'tamne' strane Mjeseca

tamna strana mjesec (1)
Foto: NASA
1/3
24.03.2013.
u 16:54

Najveću znatiželju pobuđivali su Mjesečevi krateri koji, prema procjenama stručnjaka, svjetlost nisu vidjeli više od dvije milijarde godina

Znanstvenici američke svemirske agencije NASA-e napravili su dosad najdetaljniju sliku tzv. "tamne", odnosno druge strane Mjeseca koja otkriva sastav površine Zemljina satelita kao i njezinu povijest.

"Tamna" strana Meseca stoljećima intrigira znanstvenike, ali i cijelo čovječanstvo. Najveću znatiželju pobuđivali su njegovi krateri koji, prema procjenama stručnjaka, svjetlost nisu vidjeli više od dvije milijarde godina. Stoga se spekuliralo da upravo ti krateri u sebi sadrže mnoge lakohlapljive materijale poput vode.

Zato je posljednji zadatak letjelice LRO lansirane još 2009. bio snimanje i detektiranje takvih površina na Mjesecu. Osim prethodno snimljenog leda, LRO je snimio i nekoliko izoliranih ''morskih bazena'' na ''tamnoj'' strani Mjeseca, a NASA je od tih fotografija sastavila trodimenzionalnu sliku.

>>Iz oceana izvukli raketne motore koji su poslali čovjeka na mjesec

Ključne riječi

Komentara 2

DU
Deleted user
18:59 24.03.2013.

zasto su Amerikanci"putovali"na mjesec,zar ni su istrazili njegovu povrsinu,hehehe

DJ
djakputnik
19:33 24.03.2013.

" Najveću znatiželju pobuđivali su njegovi krateri koji, prema procjenama stručnjaka, svjetlost nisu vidjeli više od dvije milijarde godina. " Zaista su neki novinari debili! Kada o nečemu pišeš, moraš o tome nešto znati. Ti krateri sa druge strane Mjeseca nisu dvije milijarde godina vidjeli Zemlju. A Sunce su ietkako vidjeli. Novinare - veliki astronomski stručnjače, reci mi gdje je Mjesec kada se sa Zemlje ne vidi? Gdje je druga polovica, ako se sa Zemlje vidi samo pola?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije