Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glavna primalja:

'Podržat ćemo štrajk, ali porodit ćemo sve rodilje'

blazenka sumpor,primalja,babica,portal
Marko Lukunic/PIXSELL
Autor
Sonja Hoffman
30.07.2013.
u 11:00

Oko 800 zagrebačkih babica žele se školovati u Zagrebu, a ne u Splitu ili Rijeci

Štrajku medicinskih sestara i liječnika pridužit će se i primalje. One su, tvrdi Blaženka Sumpor, glavna primalja u KBC-u Sestara milosrdnica, i u kolektivnom ugovoru koji je 2011. potpisao Darko Milinović sa sindikatima bile zakinute.

– Odjelne sestre dobile su 16 posto na uvjete rada, a babice u rađaonici samo 14 – kazala je B. Sumpor. A rađaonica je poput operacijske dvorane jer u njoj događaju i porođaji s komplikacijama pri kojima su potrebni različiti zahvati i ističe kako će tražiti da taj dodatak u novom KU bude 25 posto.

A osim dodatka na plaću, babice su se ovaj put odlučile boriti, kako za školovanje, i za to da dobiju sva prava u skladu s EU direktivom.

– U Zagrebu ima osamsto primalja, a nema fakulteta na kojem se mogu školovati – rekla je B. Sumpor i dodala kako postoji samo izvanredni studij u Rijeci i redoviti u Splitu koji godišnje upisuju tridesetak polaznika.

Svejedno im je, poručuje, hoće li ministarstvo to školovanje organizirati na Zdravstvenom veleučilištu ili Medicinskom fakultetu.

– Takvo školovanje omogućit će nam da se izjednačimo s primaljama na Zapadu – ističe primalja.

Naime, primalja je tamo zadužena ne samo da porađa djecu nego i da vodi zdrave trudnoće, a poslije i babinje.

– To u Hrvatskoj nije moguće jer babice rade isključivo u rađaonicama – kaže Blaženka Sumpor.

Stoga će od ministarstva tražiti i da im se omogući promjena sistematizacije radnih mjesta te da primalje “izađu iz rađaonica” i dobiju svoja mjesta i u primarnoj zdravstvenoj zaštiti.

– Babice na Zapadu mogu otvoriti i privatne ustanove, a u njima mogu nuditi usluge poput tečaja dojenja, njege djece – istaknula je primalja i dodala kako i hrvatske babice žele ista prava. Sve su to, poručuje, razlozi zbog kojih će babice štrajk podržati no pacijentice neće biti zakinute.

– Ako štrajka bude, rodilje ga neće niti osjetiti jer će svi porođaji biti pomno odrađeni – poručila je Blaženka Sumpor.

>>Imam i rak, onaj ružni, neizlječivi. Kako to da ne mogu dobiti lijek?

>>Mrsić: Štrajk je legitiman, ali nadam se da ćemo naći rješenje

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije