Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Štrajk je siguran

'Podrškom medicinskim sestrama pomozite i sebi'

medicinske sestre (1)
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/3
31.08.2013.
u 15:21

U petak 6. rujna održat će se sastanak Predsjedništva sindikata pa će se tek onda izaći u javnost s točnim datumom

 - Očekujemo podršku građana jer ovakvim načinom ugroženi smo mi - medicinske sestre i tehničari ali i naši pacijenti. Nas je premalo i zato su ugroženi životi bolesnika jer im ne možemo pomoći i pružiti adekvatnu njegu. Podrškom pomozite i nama, ali i sebi jer u konačnici vi plaćate zdravstvene usluge - poručila je to Vesna Jurković, predsjednica podružnice Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara - tehničara iz Slavonskog Broda na današnjoj konferenciji za medije.

Dvojbe nema, medicinske sestre štrajkat će no još uvijek nije poznato kada. Naime, u petak 6. rujna održat će se sastanak Predsjedništva sindikata pa tek onda izaći u javnost s točnim datumom, a ovih tjedan dana medicinske sestre i tehničari iskoristit će za sve pripreme.

Već sada je poznato da će za vrijeme štrajka zdravstveni sustav funkcionirati kao rad nedjeljom s minimalnim kapacitetima, a dok se medicinske sestre a i liječnici koji idu u zasebni štrajk ne izbore za svoja prava, neće se obavljati ni unaprijed zakazane operacije, niti pregledi osim onih hitnih.

- Kad krenemo u štrajk on će potrajati sve do ispunjenja zahtjeva ili dok Vlada doista ne odluči pružiti ruku i riješiti našu situaciju. U zdravstvu kronično nedostaje i medicinskih sestara i tehničara. Oni zaposleni koji rade u bolnicama na polugodišnjoj bazi bilježe i do 500 prekovremenih sati koji ima nisu plaćeni. Sestre su premorene, a to nažalost osjećaju i pacijenti. Vaša je sreća da niste u bolnici i da to sve ne vidite - poručila je Ankica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća HSS MS – MT.

Podsjetimo, u hrvatskom zdravstvenom sustavu zaposleno je 36 tisuća medicinskih sestara i tehničara dok ih je nešto više od 12 tisuća u sindikatu, a za sve je trenutno na snazi "mini" kolektivni ugovor sklopljen u srpnju 2013. godine kojem su zaposlenici na mjesečnoj razini izgubili od 350 do 1350 kuna od plaće.

>> Liječnici i medicinske sestre idu u štrajk: Vlada nije ni htjela dogovor!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije