Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LJUTI NA VLADU

Liječnici i medicinske sestre idu u štrajk: Vlada nije ni htjela dogovor!

'07.08.2013., Zagreb - Pregovori sindikalnih vodja zdravstvenih djelatnika i ministra Rajka Ostojica u Ministarstvo zdravstva. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL'
'Jurica Galoic/PIXSELL'
Autori: Sonja Hoffman, i.kri/VLM
26.08.2013.
u 11:12

Babić je kazao da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, a riječ je o pravima koja su liječnici i sestre imali u poništenom kolektivnog ugovoru koji su na kraju mandata sklopili sa bivšim ministrom Darkom Milinovićem.

Postupak mirenja između predstavnika Hrvatskog liječničkog sindikata i Sindikata medicinskih sestara sa Vladom RH neuspješno je okončan danas u Ministarstvu zdravstva.

Naime, prema riječima predsjednika Hrvatskog liječničkog sindikata Ivice Babića, Ministarstvo zdravlja je na postupak mirenja poslalo svog predstavnika, pomoćnicu ministra Ljubicu Đukanović, koja i da je došlo do dogovora nije imala ovlaštenja potpisati sporazum o mirenju.

Štrajk u rujnu

- Ovo je očito kupovanje vremena od strane Vlade i govori kako se sve ove tjedne oni nisu imali niti namjeru sporazumjeti s nama - poručio je Babić. Rekao je i da Hrvatski liječnički sindikat sutra ima sastanak Glavnog odbora na kojem će se dogovoriti o štrajku koji je sada neizbježan.

- Datum štrajka još ne mogu reći jer Sindikat medicinskih sestara svoj će sastanak održati tek u subotu, no sigurno je da će liječnici i sestre u cijeloj Hrvatskoj u štrajk krenuti u rujnu - rekao je Babić. Dodao je i da će štrajk trajati do ispunjenja zahtjeva, a riječ je o pravima koja su liječnici i sestre imali u poništenom kolektivnog ugovoru koji su na kraju mandata sklopili sa bivšim ministrom Darkom Milinovićem.

- Sva specifična prava koja se odnose na našu struku iz tog ugovora tražimo natrag, a kada je riječ o božićnicama i regresima ne tražimo ništa više nego što imaju druge javne službe - rekao je Babić. Podsjetimo, kolektivni ugovor koji su liječnici i sestre potpisali s Milinovićem u srpnju je poništio sud pa su liječnici i sestre izgubili i 30 posto na plaćama.

"Vlada je pokazala svoje licemjerje"

- Vlada je defitivno pokazala svoje licemjerje, jer je poslala predstavnika koji nije imao mandat potpisati sporazum o mirenju - kazao je Babić ispred zgrade Vlade.

- Štrajk je legitimo pravo i njemu ćemo kada dođe do njega. U 20 godina hrvatske države imali smo samo jedan štrajk i očekujem da će se postupati u skladu sa medicinskom etikom i na dobrobit naših pacijenata - rekao je ispred zgrade Vlade ministar Rajko Ostojić.

- Ponudili smo cijeli niz kompromisa i ustupaka, ali nažalost, mirenje nije uspjelo. Vlada i dalje u dobroj vjeri nastavlja pregovore, znate da se sindikati u dobroj vjeri mogu i vratiti u pregovore - kazao je Ostojić.

>>'Podržat ćemo štrajk, ali porodit ćemo sve rodilje'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije