Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gdje je lova?

Podravka će dvaput platiti svoje dionice na Malti

polančec
Davor Višnjić
Autori: Hrvoje Šlabek, Gojko Drljača
02.04.2010.
u 22:00

Iznos koji je nekamo ispario samo je deset milijuna kuna manji od današnje tržišne vrijednosti 10-postotnoga vlasničkog udjela u Podravki.

Dosad se smatralo da je novac iz Podravke išao samo za sprečavanje da najprije Merrill Lynch, potom i mađarska banka OTP potegnu "margin call", odnosno prodaju dionice koje su služile kao jamstvo za kredite nakon što im je vrijednost na burzi pala.

Prevelika razlika

Međutim, revizori su procijenili Podravkinu štetu od sprečavanja "margin calla" u odnosu s bankom OTP na 92 milijuna kuna, a krediti, kamate i jamstva kojima je kompanija nadoknađivala pad cijene dionica iznosili su 270 milijuna kuna.

Je li moguće da su osumnjičeni za operaciju Spice, na čelu s Damirom Polančecom, razliku od 180 milijuna kuna "spremili sa strane"? To dopušta policijsko priopćenje o uhićenju bivšeg potpredsjednika Vlade, u kojemu piše da su on i podravkaši Zdravko Šestak i Josip Pavlović osumnjičeni da su "s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristi" Podravki prouzročili štetu velikih razmjera.

Iznos koji je nekamo ispario samo je deset milijuna kuna manji od današnje tržišne vrijednosti 10-postotnoga vlasničkog udjela u Podravki. Ispada da je koprivnička kompanija dvaput platila svoje dionice. Jedanput za sebe, a za koga drugi put?

Odgovor na to pitanje možda leži u tvrdnji Ranka Mimovića, šefa beogradske Fia Grupe, novog vlasnika tvrtke Fima Ami ltd. na Malti, u čijem su posjedu Podravkine dionice, da će za preuzimanje toga paketa dionica i isplatu OTP-a njegovi talijanski partneri uložiti 400 milijuna kuna. To ugrubo pokriva upravo cijenu dvaju paketa Podravkinih dionica od po deset posto!

Bez komentara

Posrednik u poslu s Mimovićem bio je Polančec, koji se brani tvrdnjom da je namjeravao pokriti svu štetu. Je li moguće da je znao da je izvučeno dvostruko više novca od vrijednosti dionica na Malti? Je li Mimović samo posrednik da se sav novac vrati u Podravku kako bi osumnjičeni izbjegli dugogodišnje zatvorske kazne, a tobožnji su talijanski investitori izmišljeni?

Iz talijanskog fonda Finest S.p.A, koji je suvlasnik srbijanske grupacije Fia, i na kojeg se poziva Mimović, jučer su nam ponovno odgovorili da nemaju pojma o preuzimanju Fime Ami, kao ni o pregovorima o preuzimanju portfelja varaždinskog Validusa, dodavši da Mimović nije njihov predstavnik u Hrvatskoj.

– Ostajem pri onome što sam rekao. Ne zanima me što vam je kazao neki činovnik u Finestu – ostao je hladan Mimović.

– Ne mogu to komentirati – poručio je, pak, Dubravko Žganec, šef Validusova NO-a. Objasnio je da oni, vezano uz dubinsko snimanje, komuniciraju ponajprije s Mimovićem. Pregovori s njim se nastavljaju, a detalji su poslovna tajna. Zasad je prodana jedino Fima Ami, kaže, a ta transakcija nije trebala biti prijavljena burzi jer je riječ bila samo o promjeni vlasništva nad tvrtkom, koja je nakon podjele ostala u imovini pravnog sljednika Fima Grupe – Plurisu.

 

Koliko je Podravkina novca izvučeno za operaciju Spice?

90 milijuna kuna
Podravkini revizori procijenili su da bi koprivnička kompanija toliko izgubila kad bi OTP-u isplatila kredit i došla u posjed svojih 10,64 posto dionica
 

270 milijuna kuna
kredita, kamata i jamstava Podravka je dala tijekom 2007., 2008. i 2009. godine kako bi spriječila da Merrill Lynch i OTP potegnu "margin call" i prodaju dionice deponirane na Malti
 

400 milijuna kuna
ukupna je šteta za Podravku, prema izračunu koji spominje srbijanski tajkun Ranko Mimović, Polančecov partner u "ozbiljnome poslu" kojim je bivši potpredsjednik Vlade, prema tvrdnjama njegova branitelja, pokušao anulirati gubitke od operacije Spice

Komentara 70

OB
-obrisani-
22:51 02.04.2010.

\"02.04.2010. u 22:30h karmacoma777 je napisao/la: wotan, ti si, ovako, priglup čovjek\" priglupa ti koza koje te ojarila na nekoj vrleti stoko neobrazovana,a preživio si zahvaljujući titovom humanom sustavu i medicini

KR
kreont
23:06 02.04.2010.

Seljačina, izdajica i lupež. Novac je otet od svih hrvatskih poštenih radnika. Tko ga je odabrao i njega bi trebalo suditi.

Avatar neurazumljiv
neurazumljiv
06:22 03.04.2010.

Bolje dvaput nego triput.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije