Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DORH objavio

Podignuta optužnica protiv Korade zbog iznude i sprječavanja dokazivanja

Mario Korade
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/4
03.12.2015.
u 17:36

Vijeće Općinskog suda u Zlataru produljilo je istražni zatvor na zahtjev Općinskog državnog odvjetništva u Zlataru.

Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru podiglo je optužnicu protiv 26-godišnjeg Marija Korade, sina pokojnog generala Ivana Korade, zbog iznude i sprječavanja dokazivanja. DORH je na svojim internetskim stranicama objavio priopćenje o podizanju optužnice bez navođenja identiteta okrivljenika.  

Priopćenje DORH-a prenosimo u cijelosti:

"Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1989.) zbog počinjenja kaznenog djela iznude iz članka 243. stavak 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela sprječavanja dokazivanja iz članka 306. stavak 1. KZ-a. (3. 12. 2015.) Okrivljenika se tereti da je od ljeta 2012. do 21. listopada 2015. godine u Zlataru i Velikoj Veterničkoj; znajući da je oštećenik (1991.) zaposlen i da zarađuje; nazivao ga putem telefona i tražio da mu pošalje novac govoreći mu da će ga u protivnom "masakrirati, iščupati mu grkljan, iščupati mu oči", da će otići u kuću k članici njegove obitelji, pa "da će vidjeti što će s njom biti", zbog čega mu je oštećenik; u strahu za vlastiti život i sigurnost kao i sigurnost te članice obitelji; od ljeta 2012. do kraja 2014. godine u najmanje tri navrata isplatio na ruke najmanje šest tisuća kuna.

Nakon što je oštećenik tijekom 2013. godine podigao kredit za svoje vlastite potrebe, okrivljenika se tereti da je zatražio od oštećenika 15.000,00 kuna koje mu je oštećenik; u strahu zbog okrivljenikovih prijetnji; predao u gotovini, a u vremenu od 19. lipnja 2013. do 2. prosinca 2014., na zahtjev okrivljenika, i nadalje u strahu zbog njegovih prijetnji, uplatio je na tekući račun okrivljenikove djevojke iznos od 28.900,00 kuna. Ujedno, okrivljenika se tereti da je tijekom 2015. godine u dva navrata neistinito naznačio da je oštećenik kao vozač upravljao njegovim osobnim vozilom i počinio prometne prekršaje, pa su nalozi za plaćanje u ukupnom iznosu od 800,00 kuna teretili oštećenika, a koji je te naloge, u strahu od okrivljenika, i podmirio, unatoč tome što nije vozio okrivljenikovo vozilo. Na opisane načine, okrivljenik si je pribavio nepripadnu imovinsku korist u ukupnom iznosu od 50.700,00 kuna.  

Okrivljeniku se stavlja na teret da je 15. siječnja 2015. u Zlataru došao u obiteljsku kuću oštećenika u vidno uznemirenom stanju te bez ikakva povoda počeo vikati i fizički nasrtati na njega, rekavši mu da se prethodno, istog dana, u šumi sukobio s trojicom muških, njemu poznatih osoba i pokazao mu događaj koji je snimio svojim mobitelom. Na snimci je oštećenik vidio kako navedene muške osobe u šumi potrbuške leže u blatu, oko njih trči i laje okrivljenikov pas, a okrivljenik na njih viče i gazi ih nogama, nakon čega je okrivljenik zatražio od oštećenika da lažno svjedoči u njegovu korist, a na što je ovaj, u strahu za svoju sigurnost, pristao. Slijedom navedenog, oštećenik je 5. veljače 2015. u prostorijama nadležnog državnog odvjetništva; iako upozoren na posljedice davanja lažnog iskaza; u strahu od okrivljenika, neistinito naveo da je bio prisutan tom događaju u šumi te da okrivljenik nije nikoga napao.

Nakon što je 27. veljače 2015. nadležno državno odvjetništvo podiglo protiv okrivljenika optužnicu zbog opisanog događaja, okrivljenik je nastavio prijetiti oštećeniku kako bi ga prisilio da i nadalje svjedoči u njegovu korist te mu je tako višekratno, sve do travnja 2015. godine, govorio "da će ga razbiti ako promijeni svoj iskaz" te "da će vidjeti što će se u tom slučaju dogoditi s članovima njegove obitelji".

Općinsko državno odvjetništvo u Zlataru u optužnici je predložilo da se protiv okrivljenika produlji istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja djela, što je vijeće Općinskog suda u Zlataru prihvatilo i produljilo istražni zatvor temeljem tražene osnove", stoji u priopćenju DORH-a. 

>>Neukrotivi sin generala Korade muškarcima prijetio pištoljem

>>'Pobit ću i vas i vaše obitelji, noge ću vam odrezati'

Komentara 13

XN
xnet0822
19:46 03.12.2015.

Balavca odmah smjestiti u Kazneno-popravni dom, pa neka tuče kamenje ....

Avatar jumanji
jumanji
18:10 03.12.2015.

jabuke ne padaju daleko od stabla.

DU
Deleted user
22:41 03.12.2015.

nek dojde u Varazdin ak vupa...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije