Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
bitka za plaće

Počeo štrajk u bolnicama! Ovo je šest zapovijedi ministra Ostojića

Štrajk liječnika i medicinskih sestara (1)
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/15
Autor
Sonja Hoffman
18.09.2013.
u 07:11

Na hitnom prijmu pacijentima će na raspolaganju biti više medicinskog osoblja nego inače

Nakon 10 godina mira danas u sedam sati ujutro počeo je štrajk liječnika i medicinskih sestara u hrvatskim bolnicama, a štrajkaški odbori sindikata liječnika i medicinskih sestara najavili su da će se štrajku odazvati 70 posto liječnika i sestara iako od ukupno 73 tisuće zaposlenih u sustavu njihovo članstvo broji samo 5400 ljudi. Točan broj sestara i liječnika koji su u štrajku bit će poznat tek danas jer pročelnici klinika i odjela nisu smjeli pitati svoje djelatnike tko neće raditi.

Problemi s kirurgijama

To im je, rekli su nam pročelnici bolničkih odjela, uvelike otežalo organizaciju rada. Najveći bi problemi mogli biti na kirurgijama jer tu se nikad ne zna koliko će hitnih slučajeva stići u sale na operacije, no zato su ravnatelji i sanacijski upravitelji bolnica od resornog ministra Rajka Ostojića dobili odriješene ruke da na odjelima gdje puno liječnika bude u štrajku organiziraju smjenski rad. Ipak, na pedijatriji KBC-a Zagreb, doznajemo, neće štrajkati nijedan liječnik i sve što je dogovoreno odvijat će se prema utvrđenom rasporedu. Radit će i jedinice intenzivne skrbi te dijalize i onkologije. Hladne operacije u KBC-u Zagreb otkazivat će se ovisno o broju liječnika koji će stupiti u štrajk.

Slična je situacija i u KBC-u Sestara milosrdnica gdje će, kaže ravnateljica prof. Vesna Šerić, raditi kompletna pedijatrija, rodilište, psihijatrija, svi liječnici na Klinici za tumore i hitna služba u Traumatološkoj bolnici.

– Nadamo se da neće biti problema jer u protivnom uvodimo smjenski rad – upozorila je prof. Šerić djelatnike.

U KBC-u Dubrava situacija je slična, a ravnatelj dr. Dragan Korolija Marinić poručuje: – Odgovornost za rad svakog pojedinog odjela snosi njegov voditelj, a već ima najava da će neki odjeli dati podršku kolegama, no neće štrajkati.

Dežurstvo 24 sata

Iz Ministarstva zdravlja ističu da će pažljivo nadzirati funkcioniranje sustava za vrijeme štrajka te poduzimati sve potrebne mjere i aktivnosti kako zdravlje ljudi ne bi bilo ugroženo. Štrajk je, kažu, najavljen samo u bolničkom sustavu, što znači da će liječnici, medicinske sestre i drugi zaposlenici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti te hitnoj medicinskoj službi i dalje normalno raditi.

Mole stoga pacijente da se u slučaju hitnosti telefonom obrate najbližem zavodu za hitnu medicinu na broj 194 ili da pomoć potraže u najbližoj hitnoj bolničkoj službi. Bolničke hitne službe bit će, kažu, dodatno kadrovski pojačane kako bi bile spremne za slučaj povećanog broja dolazaka pacijenata. Iz Ministarstva zdravlja upućuju građane i da se u slučaju zdravstvenih poteškoća savjetuju sa svojim obiteljskim liječnikom, a uveli su i 24-satno dežurstvo – na Bijelom telefonu 0800 7999 te na e-mail adresi pitajtenas@miz.hr. – Tu će se primati i informacije o slučajevima kršenja prava na zdravstvenu zaštitu – ističu u Ostojićevu uredu.

Potporu u borbi protiv “dehumanizacije rada i života” liječnicima su pružili i veterani hrvatskih gardijskih postrojbi, zahvalni što su tijekom rata primali njihovu nesebičnu skrb.

>>Ovo su poslovi koji se ne smiju prekidati za vrijeme štrajka

>>Dan uoči štrajka odbili operirati devetogodišnjeg dječaka!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije