Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 54
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregovori o ini

MOL i Vlada dogovorili su se tek - kako će se dogovarati

Pregpvori Vlade i MOL-a oko Ine (1)
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/5
Autor
Marko Biočina
18.09.2013.
u 17:09

Obje strane u pregovorima usuglasile su tijek i način odvijanja pregovora te je načelno dogovoreno da će se nalaziti jednom mjesečno, da će se pregovarački materijali dostavljati unaprijed

Nakon prvog sastanka dugoočekivanih pregovora između hrvatske Vlade i MOL-a o upravljanju Inom, zavladao je zavjet šutnje. Prvo zasjedanje pregovaračkih timova trajalo je puna tri sata, no o čemu su sve razgovarali i što su dogovorili može se tek nagađati. O detaljima sastanka ništa se nije moglo doznati ni iz službenih, ni iz neslužbenih izvora. No, prema onome što se može iščitati iz riječi ministra gospodarstva i priopćenja Vladine PR službe, na prvom zasjedanju MOL i Vlada samo su se dogovorili kako će se dogovarati. Tako je određen opseg pregovora, strogo definirane pregovaračke teme te formulirana sama metodologija pregovora.

Točka po točka

Pregovori će funkcionirati tako da će se otvarati jedna po jedna tema, a nova neće biti otvorena dok oko postojeće nije postignut dogovor. Dogovorom će se smatrati pismena suglasnost obiju strana. Iz te činjenice da se iščitati kako bi konačni ishod pregovora uvelike mogao ovisiti o rasporedu pregovaračkih tema, odnosno za vjerovati je da su obje strane pokušavale postići da se prvo pregovara o onim temema koje oni smatraju važnima. Tko je u tome bio uspješniji, zasad je teško zaključiti te će se odgovor na to pitanje iskristalizirati kako pregovori budu tekli dalje. Ono što također valja zabilježiti je činjenica da će se sljedeći sastanak održati tek za mjesec dana iz čega se može zaključiti kako jedna i druga strana zasad ne žele odati dojam kako im vrijeme predstavlja problem.

Inače, sastanak je održan u Vladinoj rezidenciji. Hrvatsku stranu predstavljali su ministar Vrdoljak te predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom Mladen Pejnović, a mađarsku bankar Sandor Csanyi i predsjednik uprave Ine Zoltan Aldott.

Ministar Vrdoljak je nakon sastanka kazao da je zadovoljan atmosferom na pregovorima.

– Suglasili smo se da se Ina treba razvijati u skladu s interesima Vlade RH. Dogovorili smo se da će sljedeći sastanak biti za nekih mjesec dana kad ćemo točku po točku onih tema koje su u pregovaračkom okviru raspravljati sa svojim partnerima iz MOL-a. Dakle, dobra je atmosfera, dobra je volja s obje strane, naš je interes čuvati Inu i razvijati Inu da bude u skladu sa svim strateškim interesima RH i očito da su kolege iz MOL-a spremne na takvu suradnju – objasnio je Vrdoljak. Obje su strane u pregovorima usuglasile tijek i način odvijanja pregovora te je načelno dogovoreno da će se nalaziti jednom mjesečno, da će se pregovarački materijali dostavljati unaprijed te će se svaki predloženi zaključak smatrati ispregovaranim kad bude predan u pismenoj formi i kada svaka strana to uskladi sa svojim propisima. Svaka nova točka pregovora pokreće se kad je završena prethodna te za vrijeme trajanja pregovora neće biti neslužbenih sastanaka članova pregovaračkih timova.

Povećanje ulaganja

Usuglašeno je i da će pregovorima biti obuhvaćena budućnost korporativnog upravljanja, nabava i prerada nafte i proizvodnje naftnih derivata plinsko poslovanje, itd. “Usuglasili smo zajedničke ciljeve Ine – povećanje ulaganja, učinkovitosti poslovanja i veći doprinos Ine u razvoju hrvatskog gospodarstva”, zaključeno je iz Vlade RH.

>> Mađari ponovo odbacili prijedlog USKOK-a za ispitivanje Hernadija

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije