Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Suđenje sanaderu

Mađari ponovo odbacili prijedlog USKOK-a za ispitivanje Hernadija

ivo sanader,fimi media,suđenje (1)
Marko Lukunić/PIXSELL
Autori: Ivanka Toma, tli/VLM
17.09.2013.
u 23:12

Mađarska tijela kaznenog progona zasad i dalje Zoltana Hernadija, predsjednika uprave MOL-a, štite od primjene europskog uhidbenog naloga

Mađarsko državno odvjetništvo ponovno je odbacilo zahtjev USKOK-a za ispitivanje predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, javlja HRT.

Mađarska tijela kaznenog progona zasad i dalje Zoltana Hernadija, predsjednika uprave MOL-a, štite od primjene europskog uhidbenog naloga. USKOK mu je poslao poziv za saslušanje zakazano za 25. rujna u USKOK-u, a u sklopu istrage za podmićivanje bivšeg premijera Ive Sanadera u postupku MOL-ova preuzimanja Ine. No Mađari su zahtjev za Hernadijevo pojavljivanje na saslušanju u istrazi u kojoj je osumnjičenik, ponovo odbili!

Hrvatska je od 1. srpnja članica Europske unije, a od toga datuma primjenjuje se europski uhidbeni nalog. USKOK je odmah najavio da će uhidbeni nalog aktivirati u slučaju predsjednika uprave MOL-a. No preduvjet da bi ga mađarsko pravosuđe i represivna tijela uhitili i izručili Hrvatskoj taj je da bude u bijegu. A Hernadija se ne može tretirati kao bjegunca ako on formalno i ne zna da se protiv njega vodi postupak i da mu je određen datum saslušanja. Stoga, ako mu mađarska strana ne dostavi USKOK-ov poziv za saslušanje, odnosno ako ga on ne primi, onda formalno nije u bijegu pa se za njim ne može raspisati tjeralica, a ako nema tjeralice, nema ni osnove za aktiviranje europskog uhidbenog naloga.

Pregovori između Vlade i MOL-a o Ini

U sjeni sudskog procesa, sutra počinju dugoiščekivani pregovori između Vlade i MOL-a vezano za stanje u Ini. Pregovarat će se o kompaniji, modernizaciji rafinerija, plinskom poslovanju i ostalim bitnim točkama pregovora. Vladi smeta način upravljanja kompanijom, gdje sve poteze vuče Odbor izvršnih direktora, a članovi Uprave su poput fikusa. Tvrde da Mađari ne ulažu dovoljno, rafinerije i benzinske crpke daleko su od modernizacije.

U MOL-u to opovrgavaju te odlučno odbacuju optužbe o nedovoljnim ulaganjima. Mađarska tvrtka priopćila je da su, otkako je MOL preuzeo Inu, ulaganja dvostruko veća nego što su bila tijekom prethodnog desetljeća.

- Bilo bi ih i više da imamo potporu državnih i lokalnih vlasti u pravovremenom ishođenju dozvola - naglasili su iz MOL-a.

>>Milanović: 
Ako je bilo mita, onda nismo ništa dužni MOL-u

>> Presuda Sanaderu 
bit će presudna za pregovore s MOL-om

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije