Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NASa

Počela gradnja letjelice za Mars na koji bi trebali kročiti 2030.

nasa
Reuters/Pixsell
25.05.2011.
u 15:15

Nova letjelica bit će višenamjensko vozilo s posadom (Multi-Purpose Crew Vehicle - MPCV) koje bi trebalo služiti za istraživanja dubokog svemira

Let čovjeka na Mars više nije tako daleka budućnost, a ako se NASA-ini planovi ostvare, neki od nas mogli bi to i doživjeti. Američka svemirska agencija potvrdila je da će se njihov novi svemirski brod za letove s ljudskom posadom temeljiti na dizajnu kapsule Orion, izvorno napravljene za povratak američkih astronauta na Mjesec.

Nova letjelica bit će višenamjensko vozilo s posadom (Multi-Purpose Crew Vehicle - MPCV) koje bi trebalo služiti za istraživanja dubokog svemira. Obama se nada da će u njoj astronauti sletjeti na asteroid do 2020. te da će MPCV imati ključnu ulogu u misiji na Mars na koji Amerikanci planiraju kročiti oko 2030. godine.

Letjelicu, koja će moći prevesti četiri astronauta na misije u trajanju od 21 dan, gradit će kompanija Lockheed Martin. Njeni letovi počinjat će lansiranjem na vrhu rakete-nosača smještene u Kaliforniji.

- Predani smo istraživanjima izvan niske Zemljine orbite i radujemo se razvoju novih i naprednih sustava koji će nas odvesti tamo - rekao je Charles Bolden iz NASA-e. MPCV trebao biti biti 10 puta sigurniji od space shuttlea.

Ključne riječi

Komentara 39

CU
cunt
16:58 30.05.2011.

svašta ovaj Ruđer Bošković radi, sad budu još rekli da su zmislili autoput....

CU
cunt
01:54 21.06.2011.

kakvi ameri hrvati su na marsu još od hiljadu devetsto leve godine, za gorivo su upotrebili,,,,,,travaricu.........

Avatar Ledeni
Ledeni
16:00 25.05.2011.

Koliko ja znam :Ameri su bili na Mjesecu, ali snimke s Mjeseca nisu autentične. Ali, sva sreća mi u Hrvatskoj imamo stručnjake zapsve, pa između ostaloga i za put u svemir (Kao što je ovaj EUFan). On će nam sve objasniti,

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije