POSTATI NEOVISNI
Povratak na članak

Plinskom unijom Europa bježi iz Putinovih kandži

Bez obzira na to kako će završiti ukrajinska kriza, jedno je jasno – prevelika ovisnost o ruskom plinu Europu čini slabom. – Možda bi najbolje bilo da se prvo povežu susjedne zemlje – smatra bivši šef Ine

Komentari 106

BE
Beethoven
16:44 23.04.2014.

Sve je ovo meni sumnjivo, čim u članku piše da se američki kongres i američki stručnjaci već 8 mjeseci bave problemom, kako da riješe ovisnost EU o ruskom plinu. Zar smo mi u EU svi budale i ništa ne znamo pa nam to moraju amerikanci rješavati? Da njih nije bilo EU ne bi niti imala problem snabdijevanja plinom. Još mi bolje zvuči, kako u članku piše, da bi se plin transportirao iz SAD-a. Volio bi vidjeti i tu cijenu plina. Čini mi se da SAD sistematično baca EU pod svoje noge. Neka SAD pusti EU na miru i mi ćemo sami riješiti svoj problem i bez njihove pomoći, jer valjda i kod nas ima pametnih ljudi.

VL
DU
Deleted user
16:35 23.04.2014.

Da to je sve ostvarivo,povezanost moze biti ogromna,ali ako se nema plina i bude europa zavisila od Amerike,onda je sve otislo predaleko,jer ce onda plin iza grijanje biti strasno skup,i toce dugorocno gledano biti neodrzivo za europljane,to je tacno americka igra,da se unisti europsko gospodarstvo,i da europa ekonomski oslabi,da bih onda bila ovisna o americi,pa to je onima u Vrapcu jasno.

VL
QA
qaqsaqer
17:00 23.04.2014.

plinskom unijom , ha ha ha do zime , a onda putine .. molit cu lijepo

VL
DT
dturina
17:43 23.04.2014.

A kako ćemo pobjeći iz Američkih i EU kandži?

VL
TT
tik tak
17:06 23.04.2014.

Pa ne razumijem kako ta naša europa radi bez plana ,sad su se sjetili da nebi smjeli ovisiti samo o rusiji,a prije nekoliko godina rusija nam je zatvorila plin usred zime ta europa sve me više podsjeca na hrvatsku.Sad su se sjetili da nesmiju energetski ovisiti o rusiji halo pa di ste bili tolike godine?

VL
Avatar superhik74
superhik74
17:32 23.04.2014.

Plinskom unijom zemalja koje nemaju plina nego ga sve uvoze ce se rijesiti promlem ovisnosti o Ruskom plinu, jer svima je poznato da kade se poveze vise drzava koje sve pojedinacno nesto nemaju (u ovom slucaju, plin), onda je to kao da ga svi zajedno imaju. Nebeskim cudom od nicega odjednom se pojavi plin. Ne pitajte kako, to je magija.

VL
Avatar anticenzura
anticenzura
17:43 23.04.2014.

Vidi sta su se Zidovi digli na noge da nam uvale svoju energetiku po 4 puta vecoj cijeni. I treba da pravimo krug oko svijeta da nam stigne plin, a imamo Rusiju na pedalj od kuce. Oni ce se baviti biznisom da spase Europu mosh mislit..Iz Amerike, Australije, i Arapskih zemalja cemo uvoziti. A tko se to jos s njima usrecio neka digne ruku. Vas ce multinazionali pitati s kim ce poslovati, aha, evo sve trce. Sreca pa se te smijesne burokrate iz EU nista ne pita. A sta bi ih se i pitalo kada nemaju cente u dzepu drzavnoga kapiatala, nego im gradjani placaju dijamantske place po Parlamentu, paraziti. Citavu EU posjeduju privatne korporacije, od Centralnih do komercionalnih banaka, naftnih kompanija, Lobby i sve do zadnje firme. Mosh mislit,sada ce im ovi turbo-kapitalisti potrcati da njih poslusaju, odreci se svojih kapitala i miliardskih ugovora sa Rusijom. A sta misle Barroso i Merkelica da su im ovo naivni Balkanci, Grci, Spanjolci i slicni pa ce ih vukeljati za nos. Ova smijena klika cinovnika nista zivo ne smije odluciti, toliko su im banksteri i Lobby oduzeli moc, da se samo papirologijom smiju baviti, svojim presmijesnim zakonima, sta gradjanima ne ide ni iz dzepa ni u dzep. Klowni.

VL
Avatar Proleter
Proleter
18:07 23.04.2014.

Svi su hrabri dok zima ne pokuca ;) Iako smo Ruse, na pritisak Amerikanaca, odbili po pitanju sudjelovanja u Južnom toku ipak su nam ostavili dobavni krak s glavnog plinovoda. Iz te geste Ruse smatram daleko sigurnijim dobavljačima plina od svih Amerikanaca, Kataraca, Libijaca, Saudijaca i ostalih vampira zajedno. Pričekajmo zimu, bit ćemo pametniji :)

VL
AA
aabbcc
17:15 23.04.2014.

predlaže osnivanje"" (bez) energetske unije"" !____ koja nema energetskih ni sirovinskih izvora ili neka bude dobra, prikljuci se sa onim koji to imaju ..Pametnom dosta.

VL
ZV
zvocalo
16:59 23.04.2014.

Teško im biti prorokom kad oni sve to i kuhaju. Pa eto oni su usput najpouzdaniji kao dobavljaći.

VL
Avatar jurac
jurac
18:31 23.04.2014.

Bila se baka-Merkel razjogunila ali za par mjeseci evo nam zime a Rus zavrne ventil pa joj se guza smrzne,kako ce onda kokodakati?

VL
CA
carpediem
18:25 23.04.2014.

Sve mi se cini da ce iduca Zima biti mnogo hladna a najgore je sto su oni pametnjakovici u Eu parlamentu i ostali politicari koji su zagovarali Putinov Plin oni ce se iduce zime grijati u toplim sobama a sirotinja ce se smrzavati i mnogi ce siromasni umrijeti od zime. Dobrodosli u EU

VL
MO
modovisisajteMaraschino
17:27 23.04.2014.

samo neka iz EU pitaju stručnjake iz INA-e i HR Vlade kako se upravlja naftnim i plinskim biznisom... jedina naftna kompaniju u svijetu koja je u gubicima i profućkala milijarde dolara na "krivim" procjenama i prodajama je INA...

VL
PO
podravec
21:47 23.04.2014.

Sad kad je gusto Tusk je kao bio protiv Sjevernog toka. Ali činjenice govore drukčije. Tusk je moljakao da Poljska bude uključena u taj projekt ali su ga Rusi i poljski "prijatelji" Njemci odbili a plinovod su u plitkom Baltikuiku postavili tako "prijateljski" da sad veliki brodovi imaju probleme uploviti u neke luke na pr. Swinoušće-Szczecin. Sad on prijeti da će izgraditi terminale za ukapljeni plin ali ne kaže od koga će ga kupovati i po kojoj cijeni. Tip je uništio Poljsku isto kao i naši HDZ=SDP.

VL
DA
damocles
21:36 23.04.2014.

moram priznati da su imperijalisticki jenki vrhunski strucnjaci u zavadjenju koristeci se svim metodama, niko im nije ravan. a i slijepac vidi u kakvom katastrofalnom stanju im se nalaze gradovi koji su nekad davno bili nesto. jos da nemaju tu silnu vojsku ( pomocu koje su i stekli bogatstva u proslosti, otimanjem zna se ) izgledali bi danas kao somalija u juznoj africi

VL
Avatar smuljko
smuljko
20:19 23.04.2014.

tko to ima problema s rusijom i rusima.zbog cega je rusija problem nekim europskim zemljama.svaka zemlja iskorištava do maksimuma svoje najbolje oružje u obrani strateških interesa a to je u slučaju rusije energetika i svjetska vojna moć.koji problem bi imala hrvatska s rusijom da nije u NATO paktu .... ne shvaćam..paako rusi ne žele na zapad i ako ponosno i dostojanstveno brane svoj svjetonazor i način života kome to smeta? hrvatima? sto žele rusi od hrvatske i sličnih zemalja ?ništa...zašto pribaltičke zemlje laju bez potrebe i dižu tenzije .kada bi u slučaju kataklizme prve bile na udaru i naj...le. pustite rusiju na miru da sređuje svoje dvorište a ukrajina je rusko dvorište..pa nije staljin napao njemačku nego je njemačka napala rusiju..tko je bio pred lenjingadom i 50 km do moskve pa nisu valjda turci..onda poslije toga kukanje....dajte shvatite da su prvo bombe padale na london a tek onda je došlo do dresdeniranja...kriv je onaj koji uvijek prvi započne a to je kijevska nelelegitimna vlast...sve ovo što će se desiti poslije a i dešava se ili se već desilo(krim) jasno će vam biti tko je gubitnik a tko dobitnik...ne čačkaj mečku

VL
Avatar absolut
absolut
21:41 23.04.2014.

tako je Vlado , daj pet , imaš podršku iz švedske

VL
MX
Mister X
21:44 23.04.2014.

Europa bježi iz Putinovih kandži, po naredbi iz Bijele kuče nakon uspiješnog testa sa demokratizacijom diljem Sadamovog ulja Gadafijevog sad se i gas da slično riješavati , Rusi su spori i može ih glave stajati odavno je trebala zabrana letata kao što to demokracija napravi nad državama gdje se to odredi !

VL
Avatar anticenzura
anticenzura
18:06 23.04.2014.

Iz Evropske komunjare treba bjezati sta prije. Nasi su izdajnici ugurali Hrvatsku u EU, i sveli gradjane na prosjacki stap, a mogli smo biti najbogatija zemlja u Evropi da nam ustase i cetnici nisu razvalili drzavu. Da je zemlja ostala neutralna kakva je bila bivsa drzava, bez obzira na politicki sistem, bilo koji, danas bi imali vanjsku politiku kakvu samo pozeljeti mozes, i s istokom i zapadom, na neutralnom teritoriju, isto kao Svicarska. Oni ce cobani nepismeni krojiti sudbinu miliona naroda mosh mislit. Vidi se sta su uradili od drzava, Vijetnamska dzungla je moderna civilizacija za ove.

VL
DP
Dule Pacov
20:42 23.04.2014.

dok rusi rasporedjuju flotu po kaspijskom moru, ovi lupetaju gluposti.

VL
« 1 2 3 4 »
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.