Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
M. Angel Martinez

Pitanje dvojezičnosti imamo i u Španjolskoj, ali i u Bruxellesu

vukovar,ivo josipovic,portal
Goran Ferbežar/PIXSELL
08.04.2013.
u 16:58

Nadam se da će Vukovarci pronaći način da dođu do zajedničkog rješenja i da će prepoznati kako je pomirenje zapravo jedini izlaz za sve, rekao je Martinez

Iako programom nigdje nije bila predviđena, ćirilica se nije mogla izbjeći ni na svečanosti završetka obnove pročelja zgrade Radničkog doma. Pri dolasku na svečanost predsjednika RH Ivu Josipovića dočekala je skupina od 30-ak članova Stožera za obranu hrvatskog Vukovara. Oni su mu poručivali da ne dozvoli uvođenje ćirilice u Vukovar ali i da u gradu ima jeftinih hrvatskih kuća na prodaju kao i onih u kojima može uskoro biti otvoreno veleposlanstvo Republike Hrvatske. Na novinarski upit o prosvjedima protiv dvojezičnosti i najave uvođenja ćirilice u Vukovar progovorio je i potpredsjednik Europskog parlamenta Miguel Angel Martinez.

– To je kompliciran problem koji nije prisutan samo u Vukovaru nego i u svim područjima gdje ima različitih pisama ili dijalekata. Uostalom, taj problem postoji i u mojoj Španjolskoj kao i u samome Bruxellesu. Nadam se da će Vukovarci pronaći način da dođu do zajedničkog rješenja i da će prepoznati kako je pomirenje zapravo jedini izlaz za sve – rekao je Martinez.

Interesantno je i da su i predsjednik RH Josipović kao i predsjednik Sabora Josip Leko u svojim govorima spomenuli slične rečenice, ali s identičnom porukom. Naime, oni su govoreći o Vukovaru i budućnosti Radničkog doma rekli da je on namijenjen za korištenje svim Vukovarcima bez obzira na vjeru, nacionalnost, kako govore ili kako pišu što, po mnogima, još jednom samo dokazuje riješenost države da se provede Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina.

>>'U Vukovaru već ima jedan ćirilični natpis i tu nema ničeg spornog'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije