Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
štetno za zdravlje

PITANJE DANA Pijete li gazirana pića?

Pexels
07.11.2023.
u 12:26

Brojni stručnjaci upozoravaju na opasnosti za zdravlje koje dolaze s ispijanjem gaziranih pića, a neki od njih tvrde i da ubrzavaju starenje te povećavaju vjerojatnost obolijevanja od raka dojke

Gazirana pića danas su dostupna u svim oblicima, bojama i okusima, a malo tko im može odoljeti. Ipak, ono što mnogi ne znaju jest koliko je loš utjecaj gaziranih sokova na zdravlje, a brojni stručnjaci poručuju kako bi ih se trebalo izbjegavati u širokom luku. Raspravu o gaziranim sokovima potaknula je i trenutačna situacija, potaknuta dijeljenjem objava na društvenim mrežama, nakon što je u Rijeci potvrđen slučaj ozljede jednjaka u jednom ugostiteljskom objektu. Policija je potvrdila kako su zaprimili jednu dojavu o muškarcu kojem je pozlilo, a zasad se još čekaju službene potvrde koji je uzrok tome.

Inače, gazirani sokovi prema nekim stručnjacima ubrzavaju starenje, a osim toga pojačavaju i želju za slatkim jer otupljuju percepciju okusa slatkog. Neki znanstvenici također smatraju da su žene koje piju tri ili više limenki gaziranih pića tijekom tjedna u većem riziku od obolijevanja od raka dojke. Neka istraživanja pokazuju i da gazirana pića dovode do oštećenja kostiju i zubi, a ljubitelji gaziranog u većoj su opasnosti od bolesti jetara, smatraju znanstvenici. 

Preporučuje se ograničavanje unosa gaziranih napitaka jer je važno voditi brigu o unosu šećera i umjetnih zaslađivača te dati prednosti zdravijim opcijama kao što su voda, biljni čajevi ili prirodni voćni sokovi.

Ipak, s obzirom na to da se gazirana pića mogu pronaći na policama svih trgovina, pekarnica, benzinskih postaja i ostalih trgovina, brojni će i dalje ponekad odlučiti ''zasladiti se'' ponekim pićem, a u "Pitanju dana" mi vas pitamo: Pijete li gazirane sokove? Svoj odgovor možete označiti ispod ovog teksta. 

POVEZANI ČLANCI:

>> VIDEO U slučaj trovanja sokom uključen i Državni inspektorat. Oglasila se i riječka policija

 

Komentara 6

Avatar Aurel
Aurel
13:26 07.11.2023.

u anketi niste ponudili GLAVNI odgovor: NE , ne pijem ih jer su štetna.

JA
Jakuševec1004
13:00 07.11.2023.

Smatra li se gemišt gaziranim pićem?

DE
Dex
20:55 07.11.2023.

od gaziranih samo rakiju i to travaricu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije