Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Borba za jednakost

PITANJE DANA Mislite li da žene danas imaju ista prava kao i muškarci?

Zagreb: Povorka prošla centrom grada, tisuće ljudi na prosvjednoj povorci
Robert Anic/PIXSELL
08.03.2024.
u 09:07

Uz mnogo borbe, muke, sustavnog degradiranja, podcjenjivanja i ismijavanja, tijekom prošlog stoljeća žene su se izborile za sve što imamo danas i što nam i pripada kao ravnopravnim ljudskim bićima. No je li borba uistinu završila?

Prigodne čestitke, poljupci, karanfili, ruže. Međunarodni dan žena, odnosno 8. mart, uz pokoju raspravu o položaju žena, sveo se zadnjih godina na to. Žene jesu daleko dogurale od svojih predvodnica iz čijih hrabrih pleća je proistekao ovaj važni dan, od tekstilnih radnica koje su 8. ožujka 1857. izašle na ulice New Yorka zahtijevajući bolje uvjete rada i veće plaće. Njih je rastjerala policija, a prosvjedi su se događali i idućih godina na isti datum. Idući veliki prosvjed bio je 1908., kada je, također u New Yorku, 15.000 glasnih žena tražilo svoja prava. Godinu poslije, u SAD-u je 8. ožujka proslavljen prvi Dan žena. Još godinu kasnije, na Međunarodnoj konferenciji zaposlenih žena u Kopenhagenu, odlučeno je da se taj dan međunarodno obilježava. 

Uz mnogo borbe, muke, sustavnog degradiranja, podcjenjivanja i ismijavanja, tijekom prošlog stoljeća žene su se izborile za sve što imamo danas i što nam i pripada kao ravnopravnim ljudskim bićima. Pravo glasa, mogućnost zapošljavanja i ravnopravnost na svim poljima. 

No mnogi problemi su ostali. Žene se i dalje kasnije zapošljavaju, na razgovorima za posao i danas im se postavljaju pitanja planiraju li zatrudnjeti, na radnim mjestima napreduju do razine famoznog staklenog stropa, na vodećim položajima i dalje su muškarci. Za isti posao nerijetko su manje plaćene. Društvo je i dalje lakše na obaraču kad treba komentirati i donositi sudove o ženskom izgledu, njenom tijelu ili njenim životnim odlukama. Žena i dalje ima manje i na listama mnogih političkih opcija. A i danas znamo čuti da muškarac pomaže u kući ili oko djece. "On meni ne pomaže, djeca i kuća su zajednička", govore žene koje se takvom pristupu protive. 

VEZANI ČLANCI:

Jedni će reći da takvih slučajeva ima sve manje i da su izuzeci prije nego pravilo, drugi da to nije dovoljno i da do potpune ravnopravnosti, one koja će ući u svijest i biti nešto što se ne propituje nego što se jednostavno samo po sebi podrazumijeva, ima još puno posla. 

 

Komentara 15

MA
majeltomoguce
10:45 08.03.2024.

Još jedan primjer - politika i zašto žena nema više u politici!? Koliko udruga upozorava na taj problem i kao to je dokaz da su žene zapostavljene i da nemaju ista prva! A ne bi malo istraživali i vidjeli što se krije iza toga??? Npr. ajde napravite anketu i pitajte mlađe osobe - pitajte 100 muškaraca i 100 žena da li žele postati političarima jednog dana? Oko 30% muškaraca i možda 10% žena će reći da im je to zanimljivo. Pa zašto onda netko forsira da na izbornim listama mora biti pola pola, kad je tako jasno da žene to puno manje zanima? Zašto bi onda zbog nekih kvota i nazovi ravnopravnosti trebali uzimati manje bolje ljude da nam vode zemlju? Dajte mi par ženskih imena, sposobnoh žena koje su željele, a nije im dopušteno biti u saboru ili u vladi? Interesantno da je sve te udruge ne bore za to da imamo ravnopravniju raspodjelu po spolovima među vozačima, policiji, vatrogascima, dimnjačarima, vojnicima, automehaničarima, elekričarima ... tu im ne smeta što te profesije imaju preko 80 posto muškaraca???

MA
majeltomoguce
10:35 08.03.2024.

Fantastičan komentar na pitanje zašto žene manje zarađuju od muškaraca i nije li to diskriminacija je dao tenisač Nadal - potražite na netu! Čovjek je rekao da ne zna zašto su žene manje plaćene, ali isto tako da ne zna zašto žene npr. jako puno više zarađuju na online patformama od muškaraca. Imate danas na milijune influencera po mrežama - 70% su to žene! I nisu samo to golotinje, evo Vam primjer kod na Elle Dvornik! Doslovno žena laprda o ničem i zarađuje bolje od večine muškaraca, jer u tom laprdanju postoji i plasman proizvoda iliti reklama ... Da u nekim zanimanjima žene zarađuju manje, ali u nekim više - zašto pričamo samo o tome gdje zarađuju manje?

MA
majeltomoguce
10:14 08.03.2024.

Problem je što se totalno izgubila borba za ravnopravnošču sa borbom za dominacijim! Samo pogledajte Severinu. Primjer moderne žene koja je jaka, samostalna, poslovna žena i majka, jednaka muškarcu u svemu - super žena! I produkt toga? Nekoliko propalih brakova, sudske tužbe, prijetnje čak i drugim ženama, od majke tek toliko da izabire dadilju - jednom riječju KAOS! I onda takve kaotične persone postaju ikone moderne i ravnopravne žene? Ta žena je pogubljena, jer želi biti ono što nije - muškarac! Prestrašno u što se sve ovo pretvorilo i što je to nekome i ok! Institucija oca se totalno degradirala! Danas muškarac nema nikakva prava naspram žene kad su djeca u pitanju! Nema pravo spriječiti abortus svoga budućeg sina ili kčer, nema pravo na skrbništvo u preko 90% slučajeva, nema pravo više niti udjeliti komplimet ženi jer je odmah seksist i mora se javno ispričavati kasnije ... PRESTRAŠNO!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije