Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVJEDOČANSTVO

Pismo zaposlenice NE Fukushima 2: Još smo tamo, oprostite za sve

japan
AFP/Pixsell
18.03.2011.
u 18:19

- Molim vas, nemojte nas osuđivati, radili smo u nuklearki, moji su kolege još tamo. Molim vas, molim, nemojte nas kriviti

“Molim vas, nemojte nas osuđivati, radili smo u nuklearki, moji su kolege još tamo. Molim vas, molim, nemojte nas kriviti.”

Dio je to upisa na blogu 22-godišnje Japanke, zaposlenice drugog postrojenja NE Fukushima. Tekst je, nakon napada čitatelja, povukla, no prije toga ga je druga blogerica uspjela spasiti te prevesti na engleski. Iz poštovanja joj je izostavila ime.

– Jutros su me prisilili da napustim elektranu. Sad sam u obitelji. Barem ti možeš biti na sigurnom, rekli su mi. Otišla sam iz elektrane u suzama – piše te nastavlja:

– Znam da nas i našu kompaniju TEPCO sada napadaju sa svih strana, ali nismo pobjegli od radijacije, ostali smo, riskirali živote. Jako, jako mi je žao. Moj je mladić još tamo.

Djevojka opisuje razdoblje otkako su primili upozorenje o tsunamiju, ali i poslije udara.

– Radili smo pod uzbunom, u mraku, tik uz more, spremni umrijeti... Sustav za hlađenje je otišao, ali očajnički smo ga pokušavali popraviti. Nismo pobjegli. Da jesmo, bilo bi kao u prvoj elektrani. Bili smo iscrpljeni, jedva smo hodali. Šteta od tsunamija bila je veća nego što smo mogli i zamisliti. Da je udario potres, ne bi se dogodilo ništa strašno, ne bi bilo štete, ali taj tsunami...

Oprostite što smo vam nanijeli strah. Kruže svakakve informacije, znam da se bojite. Vjerujte, šanse da vas zahvati radijacija jako su male. Ostanite izvan zona radijacije, ne izlazite vani. Moji kolege i moj mladić još su kraj nuklearke i rade. Njih će pogoditi radijacija. Ne boje se smrti – pisala je te ponovno apelirala:

– Oprostite nam.

Ključne riječi

Komentara 47

OB
-obrisani-
22:51 18.03.2011.

Molimo se za Japan ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° ° http://www.ikikata.se/wp-content/uploads/2011/03/weprayfor-610x610.jpg

OB
-obrisani-
18:49 18.03.2011.

volio bih kada bi za te ponosne, pametne, vrijedne i postene ljude ista mogao napraviti, no nemogu :( Cijeli moj audio i videofilski zivot druzio sam se genijalnim rijesenjima koje su osmislili japanci. Najrađe bi nabrajqao sve te svima poznatee marke ali necu, nekog bi to moglo smetati.. No, mozda samo mali apel. Kupujmo japansko, sad uz sve druge razloge imamoi jos jedan, pomoc Japanu da lakse prebrodi tragediju. A Japan nam to nikada nece zaboraviti. Kupujmo, njihove audio, video, foto uređaje, kupujmo njihove automobile, ili neku sitnicu. Pokazimo im da znamo cijeniti uzitke koje su nam uvijek pruzali. Hvala im!

MA
matokan
19:43 18.03.2011.

Kuda mi to idemo?Od sume i drveca kojeg nema vidimo daleko? U povijesti ljudi su svojim vodama gradili sarkofage za vjecni zivot.Mi gradimo isto sarkofage svojim vodama(novac) .Jedan sarkofag imamo u Cernobili a svi su izgledi da ce ih bitii jos vise.Zalosno zar ne?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije