Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
lex Perković

Perković se vratio u Zagreb i odmah se sastao s Nobilom

perković
Foto: Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
30.08.2013.
u 14:00

I Nobilu je jasno da se njegov klijent sada mora pripremiti i na varijantu izručenja njemačkom pravosuđu

U jeku političko-pravne bitke koja se vodi na relaciji Zagreb – Bruxelles, nakon što je proveo nekoliko tjedana u svojoj kući u Primorju, u Zagreb se vratio Josip Perković. Odmah se, jučer oko 13 sati, uputio u ured svog odvjetnika Ante Nobila u Amruševoj ulici u središtu Zagreba kako bi zajednički razmotrili nove činjenice i pripremili strategiju obrane. Nobilo ovih dana nije želio komentirati zbivanja i spor Vlade RH i Europske komisije, koji svi nazivaju sporom o “lex Perkoviću”.

Brz razvoj događaja

Smatrao je da to ne bi bilo u interesu njegova klijenta te kazao da će čekati kako će se na kraju postaviti hrvatska Vlada.

– Onda ćemo se prema tome ravnati – izjavio je Nobilo.

Brz razvoj događaja, popuštanje premijera Zorana Milanovića pred pritiscima Europske komisije te mjerodavne izjave i najave ministra pravosuđa Orsata Miljenića o tome kako će Vlada RH ipak promijeniti “lex Perković” te izručivati i optužene za zločine počinjene prije 2002., sigurno su sada ubrzali i pripreme u timu obrane Josipa Perkovića. Premda najave ministra pravosuđa još ne znače da će Perković automatski biti predan njemačkom pravosuđu, i Nobilu je jasno kako se njegov klijent sada mora pripremiti i na tu varijantu. Prije mjesec i pol Perković je za Večernji list izjavio da smatra kako će se situacija u njegovu slučaju izmijeniti jer očekuje da će se Krunoslavu Pratesu ponovno suditi u obnovljenom postupku.

– Izražavam spremnost za svjedočenje, hoće li to biti pod određenim uvjetima u Münchenu ili putem videolinka, stvar je organizacije tog posla – izjavio je tada.

Istodobno, iz kuloara HDZ-ovih parlamentaraca u EU probija se informacija da je hrvatskom premijeru Milanoviću poručeno kako Hrvatska ima rok do danas, i da u petak potpredsjednici Europske komisije Viviane Reding treba poslati hodogram. Jednostavnije rečeno, datum do kojega će hrvatska Vlada izmijeniti Europi neprihvatljiv “lex Perković”. Takvu informaciju izvori iz Banskih dvora demantiraju i tvrde da takav rok ne postoji. Ipak, doznaje se da je prepiska nastavljena jer je potpredsjednica EK i povjerenica za pravosuđe Reding uputila u Zagreb novo pismo.

Bez uvjeta i rokova

Iz izvora u Ministarstvu pravosuđa potvrđeno nam je da je Viviane Reding ponovno pisala tražeći datum i hodogram izmjena vezano za europski uhidbeni nalog, ali da pri tome nije postavljala nove uvjete i rokove. Za suvisao odgovor o detaljima procedure obećanih izmjena jučer se u Vladi nije moglo naći sugovornika.

– Europski uhidbeni nalog predstavlja iznimku u Europi jer se primjenjuje različito. Austrija, primjerice, kao stara članica, ima mogućnost izuzeća, a Hrvatska i Slovenija ne, i to je pravo iznimke vječno. Hrvatska ne eskivira nego poštuje taj nalog, ali će tražiti da se o tom pitanju raspravlja u samom Europskom vijeću – rekao je Milanović prošlog tjedna u Grazu nakon sastanka s austrijskim kancelarom Wernerom Faymannom te slovenskom premijerkom Alenkom Bratušek. No, govore nam diplomati bliski Bruxellesu, teško da će u tome uspjeti.

– Ozbiljno sumnjamo da će predsjednik Europskog vijeća Herman van Rompuy staviti to pitanje na dnevni red – kažu nam.

Ovdje pak nema nikakve političke pozadine, nego jednostavno: pitanje provedbe EUN-a, odnosno ozbiljnih nedostataka u njegovoj primjeni, kako smatra Milanović, jednostavno ne spada u agendu, odnosno u teme o kojima obično raspravlja Europsko vijeće. Inače, Vijeće čine predsjednici država ili vlada država članica Europske unije, predsjednika Europskog vijeća te predsjednika Europske komisije.

– Europsko vijeće uglavnom se bavi drugim stvarima, ponajprije velikim ekonomskim pitanjima i pitanjima vezanima za funkcioniranje Unije, posebice u usklađivanju zajedničke vanjske politike – objašnjavaju.

Prema procjenama diplomata, najviša razina na kojoj bi se moglo raspravljati o Milanovićevu prijedlogu jest Vijeće ministara.

>> Pusić: Dok su ovakva pravila na snazi, Hrvatska će ih poštovati

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije