Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uživaju na Jadranu

Partiji milijunaša na jahti Romana Abramoviča

'22.07.2011., Sibenik - Mega jahta ruskog bogatasa i vlasnika nogometnog kluba Chelsea, Romana Abramovicha, uplovila je u sibenski kanal. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
'Hrvoje Jelavic/PIXSELL'
23.07.2011.
u 12:00

Za goste na najširoj jahti na svijetu brine se 56 članova posade, većinom mornara, ali i brojne sobarice te barem 5 - 6 kuhara i poslužitelja

Nakon Višana i njihovih gostiju prekjučer, jučer su Šibenčani uživali u pogledu na 115-metarsku jahtu ruskog milijardera Romana Abramoviča. Dok se većina pitala koga će bogataši s luksuzne jahte počastiti svojim posjetom, “Luna” se tajnovito ljuljuškala usidrena usred Šibenskog zaljeva, s pogledom na šibensku katedralu.

– Vjerojatno će ići na slapove Krke. Takvi gosti obično to ne propuste kada dođu na naše područje. U skradinsku marinu, zbog veličine, ovakva jahta ne može, ali na njoj je više malih brodova i zasigurno će u njima prema Skradinu – kaže direktor Turističke zajednice Šibenika Dino Karađole.

Oko onog što su “Lunini” gosti radili dan prije, na Visu, manje je misterija.

Najveći ceh ove sezone

U večernjim satima u Komiži se njih čak tridesetak, u konobi Jastožera, počastilo bogatom večerom. Miješano muško-žensko društvo, u kojem je bila i djevojčica u dobi od četiri-pet godina, stiglo je u konobu oko 20 sati, a imali su, doznajemo, dva razloga za slavlje. Jedan par obilježavao je godišnjicu braka, a drugi je slavio zaruke.

– Jeli su jastoge, ribu i škampe sa žara. Pilo se od šampanjaca do naših domaćih vina, viskija i coca-cole. Samo je jedan par jeo drukčije, košer hranu. Za njih je i kuhao njihov kuhar, kojeg su doveli s broda. Bili su odlično raspoloženi, otišli su malo poslije ponoći, vrlo zadovoljni – priča naš izvor.

Ništa manje nisu bili zadovoljni ni domaćini. Ove godine još nisu imali grupu gostiju koja je u samo jednu večer napravila tako velik ceh. Konobari su za trud nagrađeni napojnicama.

– To su bili Abramovičevi poslovni partneri i prijatelji, uglavnom podrijetlom iz Kine. On sam je, navodno, trenutačno negdje u Francuskoj – kaže naš dobro upućeni sugovornik.

Nije mu jedina

Na “Luni” se o Abramovičevim gostima brine, kako doznajemo u šibenskoj Lučkoj kapetaniji, 56 članova posade, većinom mornara, ali i brojne sobarice te barem pet-šest kuhara i poslužitelja. Jesu li bogataši i neke od njih na Visu izveli na večeru otvoreno je pitanje budući da gostiju-putnika na jahti ne bi smjelo biti više od 12.

– U suprotnom bi, sa 13 i više gostiju, “Luna” morala biti registrirana kao brod, a ipak se vodi kao jahta – kažu u Lučkoj kapetaniji Šibenika, čiji su zaposlenici i sami radoznali kad je u pitanju 115-metarsko luksuzno plovilo. Za jahtu “Luna” se zna da nije jedina u vlasništvu ruskog bogataša. Druga mu je i duža, a “‘Luna” s četiri palube, bazenom i sunčalištem na prvoj palubi slovi za najširu jahtu na svijetu. Osim po helikopterima, prepoznatljiva je i po sofisticiranom telekomunikacijskom tornju.

Na Visu se, inače, jučer pričalo da su zaposlenici s jahte htjeli i u komiškoj stanici za otkup ribe kupiti jastoge, ali da su se vratili razočarani jer ih nije bilo.

– Jastoga ima ograničeno, neke kupce smo odbili, a je li među njima bio i netko s jahte, ne znamo. No, prije desetak dana smo gostima s “Lune” prodali osam jastoga teških nešto više od osam kilograma – kaže Davor Vidović, vlasnik trgovine hranom na veliko u Komiži.

Komentara 15

RE
reporter
12:32 23.07.2011.

Kako su to šibenčani uživali u pogledu na jahtu ruskog milijardera i kako to uopće Hrvati uživaju u gledanju tisuća stranih jahti koje su preplavile naš Jadran. Koliko ja vidim te su jahte stvorile samo gužvu u prometu, zagađuju more,e, love našu ribu i razdražuju maštu domicilnog stanovništva, koje ih u konačnosti može sami gledati, jer su izdajničke, bahate i neodgovorne vlasti istom tom stanovništvu oduzele kruh iz ruku uništivši proizvodnju i poljoprivredu, a i domaću trgovinu. Osobno ne bih imao ništa protiv da navedeni, ali i drugi milijarderi koji su na tko zna kakav način stekli svoj kapital, zaobilaze naše more, a ne da na njemu kupuju vile uz more i sve viže mora ograđuju žicom, tako da mu mi autohtoni stanovnici ove zemlje na mnogim mjestima ne možemo ni prići. Da stvar bude gora, neki to poput končara čine s našim novcem otuđenim kosovsko udbaškim kanalima i sad se još lažno predstavljaju kao neki spasioci - oni isti koji su sve upropastili.

BO
boston
14:29 23.07.2011.

Nije on dosa da uziva u pogledu na Sibenik. Dosa je on da Sibencani uzivaju u pogledu na njega i njegovu jahtu?? Mozda bi jos treba naplacivati tu izvanrednu uslugu???

MA
maraton
12:10 23.07.2011.

Kako je on prvi milijun zaradio a prija su živili u jadu i bjedi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije