Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
problemi s E-maticom

"Papir" čeka gotovo tri tisuće osmaša; Fuchs: problem je riješen

škola
Marko Jurinec/PIXSELL
26.06.2010.
u 15:42

Iz ministarstva obrazovanja učenike i roditelje smiruju porukom da problema s upisima u srednje škole neće biti.

Iako nešto više od dvije i pol tisuće osmaša ni u subotu ujutro nije imalo svoje svjedodžbe, iz mjerodavnog ministarstva obrazovanja poručuju da problema neće biti, i da će svi u ponedjeljak, a rijetke iznimke, u utorak imati taj dokument s kojim prijavljuju i upisuju u srednje škole.

- Svjedodžbu još nisu dobili osmaši u čijim je podacima nešto pogrešno upisano pa ih sustav ne prepoznaje. U subotu ujutro bilo je riječi o nešto više od dvije i pol tisuće učenika. Inače printanje svjedodžbi traje minutu i to smo javno demonstrirali - kazao je danas ravnatelj uprave za informatiku i tehnologije. Zagrebačke škole svjedodžbe su dobile bez problema jer Grad ima svoju paralelnu e-maticu. Ona ministarstva obrazovanja se još nadograđuje.

- Sustav kakav mi gradimo u zemljama europske unije gradio se po 8 godina. Naš je star 3 i nadograđujemo ga. E-matica uvodi red u sustav obrazovanja i to se ne može poreći. No treba malo strpljenja dok sve ne bude funkcioniralo bez problema - proučio je Paldi, naglašavajući da se zahvaljući E-matici sada zna da Hrvatska ima ukupno 535 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola a ne 600 tisuća kako se sve donedavno tvrdilo.

Iz ministarstva obrazovanja učenike i roditelje smiruju porukom da problema s upisima u srednje škole neće biti. Ministar Radovan Fuchs u Dnevniku HRT-a kazao je da su cijeli sustav e-matice stvarali pet godina i da je stajao oko 5 milijuna kuna te smatra da se radi o dobrom sustavu.

- Trenutačno e-matica manipulira s više od 100 tisuća podataka. Kada vam gotovo istovremeno dođe 45 tisuća zahtjeva za printanje svjedodžbi, nije neobično da se server sruši - kazao je ministar Fuchs i dodao da je problem sada riješen.

Ključne riječi

Komentara 29

PL
plakir
17:25 27.06.2010.

fuks je samo nastavio gadarije svog predhodnika primorca koji je svojim hnosom počeo rušiti i upropaštavati hrvatsko školstvo.da je sustav pao zbog preopterečenosti je laž!taj je sustav površno napravljen kao i toliko toga u vladi i fuksovom ministarstvu!!!

SA
sargu123
16:58 26.06.2010.

Kakva Vlada - takvo ministarstvo - takav projekt ! Sve napravljeno totalno traljavo , na brzinu - ZA IZBORE ! A poslije , imaju četri godine za ispravljanje vlastitih gluposti , tada su opet izbori - idemo se opet hvalit ! ! ! A ti narode trpi ljudsku glupost . Nema veze s temom ali i radove na Pelješkom mostu su otvarali DVAPUT - i što se desilo ? ? ? - NIŠTA , ustvari čeka se prigoda za treće \"svečano otvaranje radova\" , nekim čudom , baš pred izbore !

MA
martina
20:06 26.06.2010.

\"Inače printanje svjedodžbi traje minutu i to smo javno demonstrirali - kazao je danas ravnatelj uprave za informatiku i tehnologije.\" Straaaaasno!!! Kao da ucitelji ne znaju koliko inače traje printanje. Zašto se ne ispričaju i kažu što ne valja jer se danima nije moglo raditi, podaci s polugodista su nestali, pedagoške mjere se ni danas ne mogu snimiti...da ne nabrajam više sa čime smo se sve susretali ovih dana, a i noći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije