Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POSJET I PROSVJEDI

Papa će u Londonu biti i sa žrtvama svećenika pedofila

tartan sv. Ninian
Reuters
14.09.2010.
u 15:55

Putovanje će biti posebno zanimljivo jer se pripremaju i prosvjedi protiv poglavara Katoličke crkve, a ni odnosi između Vatikana i anglikanske zajednice nisu baš najbolji. Predviđa se i papin susret sa žrtvama svećenika pedofila.

RIM - Benedikt XVI. polazi na svoje 17. putovanje izvan Italije u pet godina pontifikata. Posjetit će Veliku Britaniju između 16. i 19. rujna. To nije samo pastoralni posjet nego i državnički pa će papu Ratzingera u zračnoj luci u Edinburghu dočekati Philip, suprug britanske kraljice Elizabete II. Nije uobičajeno da član kraljevske obitelji dočekuje jednog državnika u zračnoj luci, ali pokazuje koliko je britanskom kraljevstvu važan taj posjet. Putovanje će biti posebno zanimljivo jer se pripremaju i prosvjedi protiv poglavara Katoličke crkve, a ni odnosi između Vatikana i anglikanske zajednice nisu baš najbolji. Predviđa se i papin susret sa žrtvama svećenika pedofila.

Gdje će se održati prosvjedi? Papina povorka trebala bi proći uskim Waldegrave Roadom i doći na St Mary's University College u Twickenhamu, gdje je predviđen susret Benedikta XVI. s oko 3500 studenata kojima bi trebao govoriti o važnosti katoličkog obrazovanja. Prosvjednici bi mogli zaustaviti prolazak automobila spomenutom ulicom. Laici i homoseksualci pripremaju drugi prosvjed pokraj sjedišta britanskog premijera u Downing Streetu 18. rujna kada će papa biti na molitvenom bdijenju sa 80.000 hodočasnika u londonskom Hyde Parku.

Piše se i o golemim troškovima toga povijesnog posjeta, prvog jednog pape nakon 28 godina. Benedikt XVI. će biti drugi papa koji je došao na tlo Velike Britanije poslije rascijepa od prije 500 godina. Ivan Pavao II. bio je u Velikoj Britaniji 1982. godine.

Glasnogovornik engleske biskupske konferencije Jack Valero izjavio je kako bi se "papa u Londonu mogao sastati s deset žrtava svećeničkog nasilja. Tim će osobama  biti zajamčena anonimnost".

Tijekom posjeta Malti u travnju ove godine Benedikt XVI. se također sastao sa žrtvama svećenika pedofila. Taj susret također nije snimljen, ali su žrtve razgovarale s novinarima. Večernjak je s trojicom objavio ekskluzivni intervju uoči njihova odlaska papi.

Novinari koji su se akreditirali za pratnju papina posjeta Velikoj Britaniji dobili su stroge upute. Ne smiju razgovarati s vjernicima za vrijeme mise i molitve. Ne smiju fotografirati za vrijeme molitve, a da se o upaljenim mobitelima i ne govori. Također trebaju biti prikladno odjeveni. Na takva upozorenja nismo nailazili za papinih putovanja u druge zemlje.

Britanski listovi pišu kako su skupine ateista zatražile uhićenje Benedikta XVI. za vrijeme njegova boravka u Velikoj Britaniji optužujući ga za "zločine protiv čovječanstva".

Posjet Benedikta XVI. kulminirat će u nedjelju 19. rujna kada će u Birminghamu biti beatificiran kardinal John Henry Newmann (1801. - 1890.), koji je napustio anglikansku zajednicu i prešao u katolike.

Pa, kakva atmosfera očekuje papu u Velikoj Britaniji? Prema pisanju britanskih listova, čini se da će biti mnogo prosvjeda i kako postoji određeno neraspoloženje podanika kraljice Elizabete prema tom posjetu. Još nisu podijeljene ni sve ulaznice za bdijenje u Hyde Parku. Ali s druge strane, čini se, ima mnogo onih koji bi htjeli vidjeti papu pa su organizatori produžili put papine povorke od Lambeth Palacea (gdje će se susresti s nadbiskupom Canteburya i anglikanskim svećenicima) do Westminster Halla.

Još jedan detalj. Katolika u Velikoj Britaniji ima oko 9 posto od 59 milijuna stanovnika, ali oni su na nedjeljnim misama mnogo brojniji od anglikanaca koji sve manje odlaze u crkvu.

Komentara 30

NA
nacionalnifront
22:04 14.09.2010.

neka naši neoskojevci pođu kod svojih ljubavnika u london i nek prosvjeduju skupa sa njima, mogu sa sobom odnjeti i onu mrkvastu pedericu iz Kontre, možda što i zarade na ulici ako je pokazuju u svome freakshow programu na ulici dok prose

AL
alexx
17:11 14.09.2010.

Tocnije;u U.K.ima 62 miliona od kojih je anglikanaca 27 miliona od kojih u crkvu redovito ide 1 milion.Katolika je oko 6 miliona od kojih u crkvu redovito odlazi 1.5 miliona,time je kat.crkva najbrojnija sto se tice odlazaka na sluzbu od bilo koje zajednice u U.K

OB
-obrisani-
23:42 14.09.2010.

al ce el padrino da popije zolju po sred papomobila,hehehehe,ma ni tenk mu ne bi pomogao...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije