Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODNOSI RUSIJE I SLOVENIJE

Pahor o šetnji s Putinom noćnom Ljubljanom

Pahor i Putin
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/8
15.07.2016.
u 09:21

"Nakon službene večere na Brdu pitao sam Putina je li mu dosadno i želi li mi se pridružiti u noćnoj šetnji po Ljubljani. Odmah je bio za to, što je iznerviralo protokol i službe sigurnosti"

Slovenski predsjednik Borut Pahor ispričao je za reviju "Obrazi" zanimljivu anegdotu o svom susretu s Vladimirom Putinom 22. ožujka 2011. kada je ruski čelnik posjetio Sloveniju kako bi je uključio u poslije napušteni projekt plinovoda Južni tok.

Tada su i Putin i Pahor bili predsjednici vlada, a o zaključivanju sporazuma o Južnom toku i drugoj gospodarskoj suradnji razgovaralo se u rezidencijalnom kompleksu na Brdu kod Kranja, nedaleko od aerodroma Brnik, gdje je mnogo lakše osigurati diskreciju i sigurnost nego u Ljubljani. Ondje je ruska delegacija s Putinom i službom sigurnosti trebala prespavati, ali je Pahor promijenio program na svoju ruku.

– Nakon službene večere na Brdu pitao sam Putina je li mu dosadno i želi li mi se pridružiti u noćnoj šetnji po Ljubljani. Odmah je bio za to, što je iznerviralo protokol i službe sigurnosti – kazao je Pahor u razgovoru za reviju "Obrazi" koji prenosi mariborski list "Večer".

– Sjećam se da smo se oko ponoći šetali blizu poznatog ljubljanskog restorana. Čuo sam kako je neki strani turist, Englez ili možda Irac, tada kazao svom prijatelju: "Ma pogledaj, ovaj strašno sliči Putinu." Prošli smo mimo i nismo se na to osvrtali, ali smo onda čuli: "Bože, pa to je stvarno Vladimir Putin" – ispričao je Pahor rekavši da su se nakon toga i on i njegov visoki gost iz Rusije samo slatko nasmijali.

Putin krajem mjeseca dolazi u Sloveniju na Pahorov poziv, a povod je obilježavanje 100. obljetnice stradanja ruskih vojnika u I. svjetskom ratu, austrijskih zarobljenika koji su, gradeći gorsku cestu kod prijevoja Vršič, poginuli u snježnoj lavini.

Posjet ima neslužbeni karakter i susreti Putina s predstavnicima vlade nisu predviđeni, ali mu u Sloveniji pridaju veliku važnost zbog želje za dobrim odnosima s Rusijom koju potiče i dosta visoka gospodarska suradnja.

Prošlog mjeseca Rusiju je posjetio slovenski ministar vanjskih poslova Karl Erjavec te izrazio sumnju u učinkovitost ekonomskih sankcija koje EU i zapad vode protiv Rusije zbog ukrajinske krize.

>> Pahor: dolazak Putina u Sloveniju ne znači promjenu slovenske orijentacije

Komentara 5

Avatar Pravi Hrvat na kvadrat
Pravi Hrvat na kvadrat
10:05 15.07.2016.

Vladimir Putin zna da je naša susjeda Slovenija uređena, sređena i bezbedna Europska zemlja u kojoj mogu predsjednici spokojno prošetati i mi na balkanu možemo samo poželjeti da čemo jednom biti bar pola toliko sposobni, uspješni i pošteni kao Slovenci.

DU
Deleted user
13:41 15.07.2016.

Evo ti ga na,Slovenci pozvali malog velikog Putina a mi pozvali turcina Erdogana.Tu mislim da ce Slovenci bolje proci..

DU
Deleted user
18:42 15.07.2016.

Dobro došao Care !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije