Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SUDBONOSNI TJEDAN

Pada šef talijanske vlade Renzi ako ne uspije referendum

Italian Prime Minister Matteo Renzi speaks during a news conference at Palazzo Chigi in Rome, Italy, March 22, 2016.  REUTERS/Stefano Rellandini/File Photo
Foto: Reuters/PIXSELL
26.11.2016.
u 15:19

Talijani će u nedjelju 4. prosinca glasati o smanjenju broja zastupnika s 945 na 735 i dokidanju uloge senata

Talijani su pozvani 4. prosinca na referendum na kojem će, zaokruživanjem, „da“ ili „ne“ odlučuju o izmjeni 42. članaka Ustava i ustavnih zakona, a osnovno je što se njime ukida dvodomni sustav gdje i Senat i Zastupnički dom odlučuju o istim zakonima i davanju povjerenja vladi.

Ustavne promjene, koje je predložila vlada lijevog centra premijera Mattea Renzija, usvojio je parlament, ali kako nije bilo dvotrećinske većine, mora se obvezno raspisati referendum.

Referendumsko je pitanje jednostavno: Želite li ukidanje paritetnog dvodomnog sustava, smanjenje broja parlamentaraca i ukidanje Nacionalnog vijeća za ekonomiju i rad (CNEL), čije je postojanje uvršteno u Ustav, a u tih 70 godina nije bilo od neke koristi.

Dakle, može ga se ukinuti jedino izmjenom Ustava. Dosadašnja uloga Senata se ukida, pa se ni senatori, kojih je do sada bilo 315, ne biraju, već će samo njih 100 predstavnika regija i općina izabranih na lokalnim izborima, dolaziti na povremene sastanke u Rim. Tako se broj parlamentaraca smanjuje s 945 na 730.

Sve stranke, pa i dio Renzijeve Demokratske stranke, pozivaju birače da odbace ustavne reforme. Takav poziv obrazlažu stajalištem kako to nisu prave reforme, kako se njima neće smanjiti troškovi politike te kako su novi ustavni članci napisani na lošem talijanskom jeziku.

Zapravo svi koji pozivaju da se na listiću birači izjasne s „ne“ priželjkuju Renzijev pad. U ljeto je Renzi kazao da će podnijeti ostavku ne prođu li reforme na referendumu. Ne prođu li reforme, Talijani će pokazati da ne žele promjene.

Ako 5. prosinca Renzi podnese ostavku, neki predviđaju i apokaliptični scenarij. Tako je bilo i uoči Brexita i američkih predsjedničkih izbora.

>> 'Nećete graditi zidove našim novcem'

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije