Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
od 13. do 22. rujna

Ovogodišnje Vinkovačke jeseni održavaju se na temu 'Ruke šokačkih uspomena'

Vinkovačke jeseni
Foto: Vinkovačke jeseni
1/2
19.01.2024.
u 15:55

Predsjednik Organizacijskog odbora i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić rekao je kako je uvijek imperativ manifestaciju napraviti boljom od prethodne

Ovogodišnje, 59. Vinkovačke jeseni održat će se od 13. do 22. rujna pod temom "Ruke šokačkih uspomena“, rečeno je na danas održanoj prvoj sjednici Organizacijskog odbora te tradicijske manifestacije koja iz godine u godinu okuplja sve veći broj posjetitelja. Kako je najavljeno, 59. Vinkovačke jeseni bit će posvećene “našim starima, bakama i djedovima čije nas uspomene i danas vraćaju u neka davna vremena”.

- Ovogodišnja tema želi nas vratiti u neka davna, pomalo zaboravljena vremena, ali vremena koja vjerno čuvamo upravo zahvaljujući čuvarima Šokadije – baki i djedu. Kao središnje figure na pozornici Vinkovačkih jeseni svojim će životom i nikada ispričanom pričom zaintrigirati emocijom, ali i nas približiti emocijama koji nas vežu uz bake i djedove – rekao je autor scenarija i redatelj Svečanog otvorenja Marko Sabljaković.

Foto: Vinkovačke jeseni

Dodao je kako su teme manifestacije do sada većinom bile posvećene snašama, bećarima, curama, momcima, ali nikada našim starijima koji to zaslužuju. U središtu plakata 59. Vinkovačkih jeseni su pradjed i praunuk. Tada dječačić Vladimir Delić iz Andrijaševaca, danas župnik u Osijeku te njegov pradjed Karabalić, član obitelji jedne od osnivača Vinkovačkih jeseni i velikih ljubitelja tradicijske baštine, šokačke autohtone obitelji. Tu je i baka iz Nuštra koja u svojim rukama drži krunicu.

- Jasna je tu simbolika. Baka moli, dok pradjed zaštitnički drži praunuka za nadlakticu. U plakatu je utkano mnogo emocija, poseban je, drugačiji, priča svoju priču i šalje snažnu poruku – kazao je Sabljaković.

VEZANI ČLANCI:

Predsjednik Organizacijskog odbora i gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić rekao je kako je uvijek imperativ manifestaciju napraviti boljom od prethodne.

- Vinkovci će opet biti centar svijeta, mjesto gdje će se poštivati tradicijska kultura, gdje će cijela Hrvatska pokazati sve ono što ima u svome kraju. Tema će prikazati ono što je svaka šokačka obitelj radila, te su ruke stvarale, molile, mazile, branile naš kraj, ali i stvorile prekrasnu tradicijsku kulturu s kojom se danas ponosimo – rekao je Bosančić.

VIDEO Hrvatska pod snijegom: Na snazi crveni meteoalarm

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije