Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije

'Otišao je prijatelj koji je smatrao da uvijek treba reći istinu'

Boris Šprem novi predsjednik Sabora (1)
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
Autori: Sonja Hoffman, Tea Romić
30.09.2012.
u 11:53

Vjerujem da će njegovim odlaskom nastati praznina u Hrvatskom saboru i političkom životu Hrvatske. Potresla me vijest o njegovoj bolesti i smrti i izražavam sućut obitelji, SDP-u i Hrvatskom saboru.

- Nakon teške bolesti, na koju je gledao s jednim djetinjim optimizmom preminuo je Boris Šprem. Boris je bio pošten čovjek, bio je borac, bio je uspješan u životu, a opet katkad djetinje naivan. Bio je optimist. Malo sam takvih ljudi poznavao - rekao je premijer Zoran Milanović.

- Šprem je bio poseban, svoj. Razbolio se prije više od godinu dana i bio je uvjeren cijelo vrijeem da će ozdravit, a tako je bilo i zdanji put kad smo se čuli. Nažalost, život je takav - ustanovio je Milanović te pojasnio kako je članovima Špremove obitelji uputio izraze sućuti te kako više nema ništa za reći.

Sućut obitelji i građanima uputio je i predsjednik RH Ivo Josipović

- Boris Šprem bio je veliki političar, državnik i obavljao je mnoge dužnosti. Kruna njegove karijere i njegova služenja narodu bila je dužnost Predsjednika Hrvatskog sabora. Gospodin Boris Šprem je bio prije svega dobar čovjek, bio je dobar prijatelj - kazao je predsjednik RH Ivo Josipović koji se sa ljubavlju sjeća svih onih zajedničkih trenutaka koje je sa Špremom proveo kao s prijateljem.

Predsjednik Josipovć izrazio je iskrenu sućut svim članovima obitelji Borisa Šprema, ali i hrvatskim građanima koji se sa zahvalnošću sjećaju svega što je Šprem učinio za Hrvatsku.

Karamarko: SDP je izgubio jednog od najvrjednijih članova

O gubitku osobnog prijatelja kojeg je poznavao više od 20 godina progovorio je i čelnik najjače oporbene stranke.

- Šta reći, doista smo svi pogođeni. Jutros sam to saznao i moram priznati da sam naprosto tužan. Mislim da je to veliki udarac za čitavu hrvatsku politički scenu - izjavio je Tomislav Karamarko koji smatra da je SDP izgubio jednog od svojih najvrjednijih i najupornijih članova, a Sabor izvanrednog predsjednika i pravnika koji je vrsno vodio sjednice.

Sućut je, osim obitelji preminulog Šprema, predsjednik HDZ-a uputio i SDP-u te premijeru Zoranu Milanoviću.

Bivši predsjednik Hrvatskog sabora Luka Bebić za Večernji se prisjetio prijateljstva s preminulim Borisom Špremom.

- Jako me rastužila vijest o smrti predsjednika Sabora Borisa Šprema kojeg znam više od 20 godina. Radio je 1990. u stručnim službama Sabora i bio savjetnik gdje sam i ja radio. Bila je to vrlo uspješna, korektna suradnja, rekao bih i prijateljska. Bilo je lijepih trenutaka, a održali smo kontakt i nastavili suradnju i kada je otišao u HAK. U svojoj političkoj karijeri Boris Šprem je bio vrlo uspješan, korektan i sklon suradnji i nikada odnos s kolegama nije uvjetovao njihovom političkom pripadnošću. Vjerujem da će njegovim odlaskom nastati praznina u Hrvatskom saboru i političkom životu Hrvatske. Potresla me vijest o njegovoj bolesti i smrti i izražavam sućut obitelji, SDP-u i Hrvatskom saboru.

>> Preminuo predsjednik Hrvatskog sabora Boris Šprem

>> Boris Šprem: Odmjeren i odlučan, nesklon spletkama i muljažama

Mirando Mrsić: Otišao je prijatelj koji je smatrao da je jedino dobro uvijek reći istinu

- Otišao je prijatelj, ali i političar koji je ostavio značajan trag u cjelokupnoj hrvatskoj politici, vodio je mnoge bitke a u svim našim razgovorima dominirala je odlučnost da se započete bitke i dobiju. Zalagao se da donesene odluke svima budu jasne i smatrao da je jedino dobro uvijek reći istinu. Iako je od 80-tih godina svjedok svih političkih događanja istaknuo se kada je kao predsjednik Zagrebačke skupštine u srazu sa Milanom Bandićem izvojevao veliku pobjedu. Ostali smo bez njega ali ćemo kroz sve naše odluke imati na umu sve ono o čemu nam je govorio, kazao je kroz suze za Večernji list ministar rada Mirando Mrsić.

Rajko Ostojić: Bio je čovjek sa stavom od kojeg sam puno naučio

- Boris Šprem bio je čovjek sa stavom od kojeg sam osobno puno naučio. U cijelom nizu primjera pokazao je sposobnost da bude pravi državnik. Ovo je težak gubitak za njegovu obitelj, nas prijatelje ali i hrvatsku politiku, rekao nam jeministar zdravlja Rajko Ostojić.

Lesar: Bio je dobri duh Sabora

Povodom smrti Borisa Šprema, predsjednika Hrvatskog sabora, Dragutin Lesar, predsjednik Hrvatskih laburista – Stranke rada uputio je telegram sućuti obitelji Šprem i Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske:

-I kada je osjećao da ga čeka govornička bura, s gospodinom Borisom Špremom dan u Hrvatskom saboru počeo je smiješkom. U političkoj je areni stvarao dobro, pozitivno ozračje što je doista rijetkost. Iako predsjednik, prema svakom se zastupniku odnosio prijateljski, s uvažavanjem, dobrohotno. Bio je dobri duh Sabora ali čvrst u stavovima, jakog osjećaja za pravdu. Demokrat u duši ali i na djelu. Sve ga te za hrvatsku političku scenu rijetke, lijepe osobine svrstavaju u nesvakidašnje pojave. Boris Šprem je bio dobar čovjek i njegovim odlaskom Hrvatski sabor i politika u cijelosti izgubili su mnogo. Hrvatski laburisti – Stranka rada suosjećaju s vama.

Josip Leko: Imao sam veliku povlasticu i zadovoljstvo poznavati ga

- Iskreno dijelim Vašu tugu zbog odlaska Vašeg supruga i oca, a mog dragog kolege i prijatelja, predsjednika Hrvatskoga sabora Borisa Šprema.

Imao sam veliku povlasticu i zadovoljstvo poznavati ga, surađivati i družiti se s njime više od dvadeset godina. U ovome času teško je stoga uopće zamisliti da je došao trenutak posljednjeg pozdrava. Boris će živjeti trajno u mom sjećanju kao otvorena i jednostavna osoba, nepokolebljivi borac, uvijek optimističan kako u političkom životu tako i u svojoj zadnjoj životnoj bitci s teškom bolešću.

Svim članovima poštovane obitelji izražavam svoju najdublju sućut i podršku, izjavio je u svojoj poruci sućuti potpredsjednik Sabora Josip Leko.

Komentara 1

NE
Nepokolebljiv
12:59 30.09.2012.

Osobno sam za "univerzalnu" zdravstvenu zastitu SVIH gradana ali trebalo bi biti normalno da se bolesti i stanja gdje vise nema pomoci ne forsiraju: terminalne besperspektivne intervencije bi trebalo zabraniti na trosak drustva ali zato dati PUNO VISE NA KONTROLU BOLOVA. To je u Hrvatskoj jos jako sepavo a na zapadu se smatra osnovnim osobnim digniteom i pravom. Gospodina Sprema su trebali pustiti umrijeti u blizini obitelji i zadnjih par tjedana kod kuce a ne u bolnici. To bi bilo ljudskije nego covjeka strpati u hladnu sobu (americke bolnice su i ljeti i zimi 18-20 celzija) prikopcati na stotine sensora i iskljuciti iz zivota i okoline najblizih sto je umirucem covjeku tada jedino vazno. Okolina vlastitog doma i najblizih uz lijekove koji pokrivaju bol ali ne iskljucuju svijest kompletno i stalno u izobilju je dio dostojanstva na koje svatko ima pravo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije