Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 69
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
afera prisluškivanja

U akciji Juda nadzirali novinare kako bi na kraju uhvatili - Bajića

'21.10.2012., Zagreb, - Ranko Ostojic, ministar unutarnjih poslova dao je izjavu za javnost o prisluskivanju ljudi. Photo: Anto Magzan/PIXSELL'
'Anto Magzan/PIXSELL'
21.12.2012.
u 08:56

Policija je naloge USKOK-a vezane uz curenje informacija preusmjeravala neovlašteno prema novinarima

Policija je prošle godine nedopušteno izlistavala telefonske pozive petero novinara dok je jednog novinara i pratila, a indirektno je nadzirala i telefonske kontakte glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića. Sukus je to nalaza unutarnje kontrole Ministarstva unutarnjih poslova čije je detalje iznio ministar Ranko Ostojić.

Prema tom nalazu, nalog za izlistavanje telefonskih poziva i praćenje novinara izdao je tadašnji ravnatelj policije Oliver Grbić, a proveo ga je njegov tadašnji zamjenik Milijan Brkić, sadašnji glavni tajnik HDZ-a i desna ruka predsjednika te stranke Tomislava Karamarka koji je tada bio ministar unutarnjih poslova. Oni su toj akciji nadjenuli kodno ime Juda. Akcija je pokrenuta nakon što su u medijima objavljivani iskazi iz istraga o Fimi mediji i HDZ-ovim crnim fondovima.

Nisu mogli do broja

Izlistavani su pozivi novinara Večernjeg lista Ivanke Tome i Josipa Bohutinskog, novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša i Vanje Nezirović te glavnog urednika tog lista Mladena Plešea koji je usto bio i praćen.

Iako su Grbić i Brkić htjeli izlistati i pozive Večernjakovih novinarki Ivane Jakelić, Marine Borovac i Marijane Zrinjski, to nisu ipak učinili jer nisu mogli otkriti njihove telefonske brojeve!?

Ostojić je kazao da nadzor nad Bajićevim pozivima nije rađen direktno nego preko telefonskih poziva jedna novinarke (Ivanke Tome, nap. a.) kako bi se utvrdila navodna njezina učestala komunikacija s glavnim državnim odvjetnikom.

Ostojić je naglasio da su svi nalozi koji su dolazili iz USKOK-a policiji vezani uz otkrivanje izvora curenja informacija iz istraga bili usmjereni prema onima koji su bili sudionici postupka i kojima su bili dostavljeni zapisnici sa suđenja.

Konfuzna presica

No, policija je te naloge potom preusmjeravala prema novinarima. Ostojić je kazao i da je unutarnja kontrola utvrdila da je jedan od najvažnijih dokumenata koji potvrđuje da je na indirektan način nadziran i Bajić te da je on bio cilj nedopuštenih operativnih aktivnosti policije uništen. Ostojić je kazao i da će s DORH-om utvrditi sve detalje i okolnosti eventualnog počinjenja kaznenog djela u cijelom tom slučaju, a potvrdio je i da je dio podataka koje je u akciji Juda prikupila policija korišten u izjavama Ive Sanadera. Tomislav Karamarko je pak ostao pri svojim prijašnjim izjavama vezanim uz aferu praćenja novinara.

– Čuo sam za konfuznu presicu ministra Ostojića, blago rečeno. Policija je sve svoje radnje i aktivnosti u slučaju Branke Pavošević koje je poslije poduzela, poduzela po zakonu o policiji na zahtjev Državnog odvjetništva – komentirao je Karamarko. Dodao je i da policija postupa po zakonu o policiji.

– Ne želim reći da netko laže, možda je netko nešto zaboravio, ali mi sigurno nismo – odgovorio je na pitanje znači li to da državni odvjetnik Mladen Bajić laže kada je rekao da nije nikada ništa tražio.

>> Bajić: Novinari su ispitivani samo kao svjedoci, nisu praćeni

>> Ostojić: Samovolju ne opravdava nalog državnog odvjetnika

Sve o aferi prisluškivanja novinara čitajte OVDJE.

Komentara 31

KR
kromiki
11:51 21.12.2012.

Kakvo nisko međusobno čuvanje leđa !!! Gle čuda ni Karamrko nije pročitao što nije smio a svaka CRO-beba zna da je na čelu HDZ-a jer ima sve pi... pojedinaca u rukama a svoje ljude na pravim mjestima. Zato može bljezgariti što hoće. Ak su Šeks i Arlović "šetali" ulicama Vašeg grada kasno u noć a u prenosima SAbora glumili kauboje i indijance ... ajd istraživači popratite tandem Karamrko-Ostojić; možda ima i nečeg goreg !!!!

SE
sestrićna
12:43 21.12.2012.

komunisti pričaju o praćenjima :))) pa oni su pratili kravice kako se tele u štali :))

LD
Little Devil
11:50 21.12.2012.

Usporedite količinu galame i rezultat. Opet skretanje pozornosti sa bitnih pitanja a to je gospodarstvo i katastrofalno stanje u njemu. Krajnje je vrijeme da nas mediji prestanu zabavljati aferama o tobožnjem prisluškivanju i praćenju ljudi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije