Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
krvnik iza rešetaka

"Optužnicu protiv Mladića treba proširiti i na zločine u Hrvatskoj"

ratko mladic
AFP/Pixsell
26.05.2011.
u 11:24

Nastavak saslušanja bit će sutra ako liječnici potvrde da je najtraženiji haaški bjegunac za to sposoban

- Do uhićenja je došlo kasno, no važno je da se ono dogodilo. Ratko Mladić jedan je od najvećih ratnih zločinaca, ali ostaje nam još uhititi i Gorana Hadžića. Mladićevo uhićenje ipak je važan signal za međunarodnu pravdu jer je to poruka da oni koji su odgovorni za ratni zločin moraju biti privedeni pravdi. To je uhićenje od velike važnosti prije svega za žrtve koje na to čekaju već 17 godina - rekao je Serge Brammertz, glavni haaški tužitelj, u četvrtak navečer u Fažani napuštajući Brijune, gdje je sudjelovao na petoj regionalnoj konferenciji tužitelja.

Suradnju Srbije s Haaškim sudom glavni haaški tužitelj ocijenio je riječima:

- Srbija mora i može napraviti puno više, ali danas nije dan za kritike. Sada je na Srbiji da odradi svoje i nadam se da će Ratko Mladić uskoro stići u Haag jer želim da suđenje što prije počne - kazao je Brammertz i dodao da se optužnica protiv Mladića treba proširiti i na zločine koje je počinio u Hrvatskoj, a ne samo u Srebrenici.

Pred istražnim sucem Mladić ponavlja da ne priznaje Haaški sud

Poslije samo sat vremena saslušanje uhićenog Ratka Mladića prekinuto je zbog njegova psihofizičkog stanja. Beogradski mediji prenose da se Mladić otežano kreće, ali i da komunicira sa svima koje sretne unutar zgrade suda. Desna ruka mu je nepokretna od posljedica moždanoga udara koji je imao prije nekoliko godina.

Tijekom saslušanja Mladić je, kako prenosi B92, stalno ponavljao da ne priznaje Haaški sud te i dalje zastupao svoje stavove koje je iznosio tijekom 90-ih godina. Navodno, u razgovorima je komentirao medijske istupe srbijanskog tužitelja i njegova zamjenika - Vladimira Vukčevića i Brunu Vekarića, što samo dokazuje da je pratio televiziju i vijesti. Mladić će dalje biti pod stalnim nadzorom, a kako nosi naočale, istražni sudac donio je odluku da one nikako ne smiju biti uz njega kako se ne bi ozlijedio.

Interesantno je i da je kod Mladića, prilikom uhićenja, pronađena osobna iskaznica s njegovim imenom i prezimenom koja je istekla. Primjera radi, Radovan Karadžić  imao je posve drugi identitet prilikom uhićenja.

Tijekom večeri u Beogradu i Novom Sadu zabilježeni su i manji prosvjedi nekoliko stotina osoba protiv uhićenja Ratka Mladića. U Beogradu se okupilo 200-tinjak građana, dok ih je u Novom Sadu bilo 500-tinjak i bili su mnogo vatreniji. Tamo su dvije osobe ozlijeđene, a prosvjednici su skinuli hrvatsku državnu zastavu te su pokušali skinuti i zastavu BiH u čemu ih je spriječila policija.

Saslušanje prekinuto

U beogradskom Specijalnom sudu u 19.30 počeo je saslušanje Ratka Mladića, ali je ono ubrzo prekinuto, navodno zbog lošeg zdravstvenog stanja Ratka Mladića. Nastavak saslušanja bit će sutra ako liječnici potvrde da je najtraženiji haaški bjegunac za to sposoban.

- Ratko nije mogao sastaviti ni cijelu rečenicu, teško govori i teško se kreće, a ovamo je došao s punom vrećicom lijekova. Ignorirao je pitanja suca i okretao se prema Bruni Vekariću (zamjeniku srbijanskog tužitelja za ratne zločine), koji mu je očito vrlo antipatičan, i komentirao Vekarićevu bradu - prenosi Blic riječi Miloša Šaljića, odvjetnika Ratka Mladića. Šaljić je rekao i kako je Mladić na saslušanju više puta ponovio da ne priznaje Haaški sud. Također, priznao je da je u trenutku uhićenja kod sebe imao dva pištolja, ali "nije htio ubiti djecu koja su ga došla uhapsiti".

- Ratka ne treba voditi u Haag, jer on je teško bolestan i neophodno mu je liječenje u specijalnoj ustanovi, zaključio je njegov odvjetnik.

Bruno Vekarić potvrdio je da će se saslušanje nastaviti sutra, ali i dodao da je Ratko Mladić vrlo komunikativan. Na pitanje zašto je onda saslušanje prekinuto, Vekarić je rekao da ne bi ulazio u detalje.

Srbijanska policija uhitila je jutros u selu Lazarevu kod Zrenjanina najtraženijeg haaškog bjegunca Ratka Mladića. Kako javljaju srbijanski mediji, Mladić je agentima BIA-e odmah priznao: "Ja sam Ratko Mladić!".

Informaciju je na konferenciji za novinare, nekoliko sati nakon što je neslužbena informacija puštena medijima, potvrdio srbijanski predsjednik Boris Tadić, koji je rekao da je u tijeku proces njegova izručenja Haaškom sudu. Iako su neki  mediji krivo prenijeli da je Mladić već na putu u Haag, zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić rekao je da se sada čeka da se Mladić izjasni o optužnici te da bi procedura njegova izručenja Haaškom tribunalu mogla trajati oko sedam dana.

Dok je Vekarić davao izjavu, nekoliko je prolaznika uzvikivalo: "Ne daj se, generale".

Rasim Ljajić, predsjednik nacionalnog savjeta za suradnju s Haaškim sudom, kazao je za RTS da je Mladić za uhićenja kod sebe imao dva pištolja.

B92 javlja da je Mladić surađivao s policijom tijekom uhićenja, da nije bio prerušen, nije imao bradu te da je jako ostario. List Blic doznaje da je Mladić imao najmanje jedan moždani udar zbog čega ne može pomicati ruku..

Mladića će saslušati istražni sudac Milan Dilparić u nazočnosti zamjenika tužitelja za ratne zločine Dragoljuba Stankovića. Istražni će sudac Mladiću i njegovu branitelju, koji će također nazočiti saslušanju, predočiti optužnicu i saslušati što ima reći u povodu nje, nakon čega treba donijeti rješenje "o ispunjenosti pretpostavki za izručenje Haaškom tribunalu".

Kako javlja reporter B92 iz Lazareva, mještani ovog vojvođanskog sela pokraj Zrenjanina, gdje je rano jutros uhićen Ratko Mladić, sukobili su se s novinarskim ekipama, a ekipi B92 počupali su kabele potrebne za televizijsko uključenje uživo i pokušali su napasti ekipu Prve televizije.

Reporter B92 koji se nalazi u Lazarevu javlja da se ispred kuće u kojoj je uhićen Mladić okupilo oko 150 ljudi, a nazočno je i nekoliko desetaka policajaca. Slušaju srpsku domoljubnu glazbu, a među njima je i jedan svećenik. Okupljeni oko kuće Mladićeva strica kažu da se "neće pomaknuti dok sve novinarske ekipe ne odu".

Karadžiću žao zbog uhićenja R. Mladića

Bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću, koji je od 2008. godine u haaškom pritvoru, žao je zbog uhićenja Ratka Mladića, prenosi srbijanski Press.

– Predsjedniku Karadžiću žao je zbog gubitka slobode generala Mladića i očekuje da će surađivati s njim kako bi se otkrila istina o onome što se dogodilo u Bosni i Hercegovini – kazao je Karadžićev odvjetnik.

Tadić obećao i uhićenje G. Hadžića

Srbijanski predsjednik rekao je da će biti procesuirani svi Mladićevi pomagači. Također je obećao i da će do kraja njegova mandata biti uhićen i Goran Hadžić. Istaknuo je da su akciju koordinirano izvele Služba za otkrivanje ratnih zločina i Savjet za nacionalnu sigurnost i čestitao im na provedenoj akciji.

>>Državno odvjetništvo RH izdalo priopćenje o presudi i postupcima koji se vode zbog ratnih zločina

– Ovime je potvrđeno da je Republika Srbija u svom punom kapacitetu dovršavala suradnju s Haaškim sudom, tragajući za bjeguncima. Sada smo jedan korak bliže pomirenju u regiji. Svi zločini moraju biti posve istraženi, a svi zločinci moraju se suočiti s pravdom – izjavio je Tadić.

"Skinuli smo ljagu sa Srbije"

Tadić je također istaknuo da su "ovim uhićenjem okončali težak period povijesti i skinuli ljagu sa Srbije i srpskog naroda".

– Akcija je pokazala da je ova zemlja sigurna, da je osigurana vladavina prava i da Srbija može podići svoj moralni kredibilitet u međunarodnoj javnosti. Dobro je da je ova stranica povijesti zatvorena da možemo kreirati prosperitetnije društvo – dodao je.

Ne očekuje da će Srbija zbog uhićenja Mladića uroniti u političku nestabilnost.

– Svatko tko pokuša takvo što, bit će odmah sudski gonjen – poručio je. Tadić je na kraju svoju izjavu pročitao i na engleskom jeziku.

Na pitanje kako komentira da se uhićenje dogodilo tjedan dana prije izvještaja glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza, Tadić je rekao da su optužbe o lošoj suradnji sada pale u vodu.

Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton također je pozdravila Mladićevo uhićenje i zatražila da on "bez odgađanja" bude prebačen u Haag.

>>Svi svjetski mediji prenijeli vijest o uhićenju Ratka Mladića

>>J. Kosor: Hrvatska kao žrtva agresije pozdravlja uhićenje

>>Tko će dobiti nagradu od 13,5 milijuna eura za uhićenje Mladića

Ključne riječi

Komentara 1504

MA
Majur
19:44 26.05.2011.

andjeo Nista se ne zna,a sve se vidi,nista se ne cuje,a svi govore....

OB
-obrisani-
20:48 26.05.2011.

nije virus, samo moraš imati odgovarajući player - WMP ne radi

AU
Augustiner
19:44 26.05.2011.

\"oslobodioci\" pod navodnicima

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije