Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izvanredna sjednica

Optimizam u Vladi: BDP će u 2014. godini rasti četiri posto

135. sjednica Vlade (1)
Daniel Kasap/VLM
27.07.2011.
u 15:49

Proračunski deficit smanjit će se sa 4,9 posto u 2011. na 1,8 posto tri godine kasnije

U 2014. godini rast BDP-a iznosit će 4 posto, investicije će porasti za 7,6 posto, a rast osobne potrošnje do 4,3 posto. Proračunski deficit smanjit će se sa 4,9 posto u 2011. godini na 1,8 posto tri godine kasnije. Ove svijetle prognoze dio su smjernica za ekonomsku i fiskalnu politiku za razdoblje od 2012. do 2014. godine koje je Vlada RH predstavila na svojoj izvanrednoj sjednici.

– Ove smjernice donosimo u okviru programa gospodarskog oporavka i u okviru naših očekivanja za oporavak u ovoj godini te u ozračju završenih pregovora – poručila je premijerka Jadranka Kosor koja je prvi put otvoreno progovorila o završetku gospodarske krize uz napomenu kako je sada pravo vrijeme da se javne financije jačaju te da se snizi javni dug.

Premijerka se osvrnula i na vladavinu svog prethodnika Ive Sanadera kojemu je bila potpredsjednica u Vladi. Istaknula je kako su u 2008. godini rashodi povećani za 7,5 milijardi kuna što je dvostruko više od povećanja rashoda od 2009. do danas. Naime, u te tri godine rashodi su, naglasila je Kosor, povećani za 3,7 milijardi kuna.

– Kriza je bila duboka i gospodarstvo se tek oporavlja. Međutim, ono što nije realno jest to da se sve posljedice brzo izbrišu. Potrebno je postupno smanjivanje fiskalnih deficita. Dinamika rasta rashoda iz razdoblja prije krize nije moguća u idućim godinama. Ta se dinamika više ne može ponoviti nego se mora raditi na smanjivanju fiskalne neravnoteže – poručila je ministrica financija Martina Dalić.

Ključne riječi

Komentara 83

BI
boli istina
19:36 27.07.2011.

A kao prezivjeti do 2014 blagostanja,pitam se pitam? U ove nebuloze mogu vjerovati samo ovi sa slike(pa i oni se mozda krizaju i drze fige ispod stola)

OB
-obrisani-
16:20 27.07.2011.

I kad BDP bude rastao 4 % slijedece godine i dalje ce rambo ,kamocemo,hellbilly sadomazohisticki vrijedati ljudski zdrav razum te javno pisati i******rije ne shvacajuci kakvu prave stetu...

DA
Damac2
17:52 27.07.2011.

Izgleda ovi iz sredisnjice dobili voljno za vrijeme Dinamove tekme.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije