Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Žestoke borbe

Ofenziva na Mosul: Spas civila prije sloma ISIL-a

Mosul
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
13.01.2017.
u 08:35

Džihadisti Islamske države u svom najvećem uporištu u Iraku zaprijetili su da će u znak odmazde u zrak dići branu na Tigrisu čime bi ugrozili živote milijuna ljudi.

Već više od tri mjeseca, 30 tisuća iračkih vojnika i dobrovoljaca te kurdskih boraca pešmergi vodi žestoke borbe protiv terorističke organizacije Islamske države za preuzimanje kontrole nad Mosulom, koji je ISIL zauzeo prije više od dvije godine. Unatoč tome što su iračke specijalne snage stigle do istočne obale rijeke Tigris u Mosulu, prvi put od pokretanja napada uz podršku SAD-a, potpuno oslobađanje još će se čekati.

Krive procjene

Naime, iako su prve procjene bile kako će grad biti oslobođen do kraja 2016. godine, do sada je tek trećina teritorija grada pod kontrolom vojske s obzirom na to da je napredovanje iračke vojske bilo usporeno zbog snažnih kontranapada islamističkih ekstremista u kojima je ubijeno i ranjeno više stotina vojnika i uništena vojna oprema.

Iračke snage za suzbijanje terorizma imale su puno žrtava jer su na sebe preuzele zadaću da grad oslobađaju “kuću po kuću”. Iako je operacija započela s velikim optimizmom, a premijer Iraka, Haider Al-Abadi, rekao da će u samo tri mjeseca osloboditi Mosul i iskorijeniti ISIL iz svoje zemlje, međutim sudeći po činjenicama i stanju na terenu, to je bila ishitrena procjena.

Analitičari smatraju kako se u obzir nisu uzeli svi čimbenici. Naime, nitko nije uzeo u obzir da je ISIL imao dvije godine vremena, otkako je preuzeo grad, da dobro organizira obranu, iskopa tunele, postavi zamke, itd. Osim toga, iračka vlada u Mosulu nije htjela djelovati odlučno, jer bi to značilo puno materijalne štete i žrtava među civilnim stanovništvom tako da su, s obzirom na to da se radi o gusto naseljenom području, izostale svakodnevne vojne aktivnosti. Isto tako, iračke i američke obavještajne službe imale su podatke da se u Mosulu nalazi samo između pet do osam tisuća boraca ISIL-a, međutim, analitičari su uvjereni kako grad Mosul brani više od 30 tisuća dobro osposobljenih i naoružanih boraca.

Prijeti vodeni val

U isto vrijeme dok se vodi bitka za Mosul, tom gradu ne prijete razaranja samo od posljedica uličnih borbi i zračnih napada. Na svega 72 km sjeverno od grada na rijeci Tigrisu nalazi se brana Mosul čije bi pucanje ugrozilo živote milijuna ljudi. Naime, brana, visine 113 metara, i dužine 3,4 kilometra, ozbiljno je oštećena zbog neodržavanja nakon što je Islamska država zauzela to područje.

Pucanje brane ozbiljna je prijetnja koja bi se mogla obistiniti svakog trena, a njezinim rušenjem kao odmazda za poraz zaprijetila je i teroristička organizacija Islamske države. Ako se ove prijetnje obistine, ta destruktivna količina vode sjurila bi se nizvodno i 20 metara visok vodeni val stigao bi do Mosula za samo četiri sata, dok bi Bagdad sa svojih sedam milijuna stanovnika vodeni val visok oko pet metara pogodio za oko 48 sati. 

Komentara 12

SC
schwertransport
09:11 13.01.2017.

Sad zbamo stvarno puno o irackoj oslobodilackoj gardi....daj nam malo napisite o alqaidi tko ih naoruzava od kuda im stize naoruzanje tko im salje hranu struju vodu i td. tko im zbrinjava ranjene i td.

QQ
qqq
09:32 13.01.2017.

Gdje vam je vijest da je Izrael sinoć bombardirao Siriju, točnije aerodrom u Damasku???

AN
anticenzura
09:08 13.01.2017.

I tako su Amerikanci i NATO prcijetina uveli ''demokraciju'' na Bliski Istok, sve gori i sve se pusi na sve strane. Ameri su samo u 2016. ratovali u 7 zemalja pisu strani analiticari i pobacali 26' 171 bomba. Oni su od 239 godina svoga postojanja 222 godine u ratu s nekim. I sada kada je konacno dosao razuman covjek na celo Amerike, ne daju mu mira i proganjaju ga zato sto ne zeli konfliktualne odnose sa Rusijom, nego guraju citav svijet na njih. Ovi sto su dopeljali sada tenkove u Europu, to su isti ljudi sto su ratovali po Bliskom Istoku. Pogledajte na sta im slici taj Bliski Istok nakon godina uvodjenja ratovanj na tim prostorim. Sta milslite na sto ce nama sada Europa sliciti kada nam se oni usidre u kucu sa svom tom vojscurinom? Zakljucite sami!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije