Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nisam ratni profiter

Sanader: Žele me ocrniti i eliminirati iz političkog života

sanader (1)
Foto: Željko Lukunić/Pixsell
1/3
12.11.2012.
u 09:12

– Ponosan sam na svoju ulogu u stvaranju Hrvatske, nisam nikada ni pomislio zlorabiti svoje dužnosti

Suđenje Sanaderu primiče se kraju. Prvi je korak Sanaderovo iznošenje obrane. Kazao je da neće odgovarati na pitanja USKOK-a, ali je spreman razjasniti pitanja sudskog vijeća te pitanja obrane.

– Nisam ratni profiter, nisam primio proviziju za Hypo –  tvrdi Sanader.

– Ni jednom građaninu ne sudi se za ratno profiterstvo. Ja sam jedini. Pa za ratno profiterstvo sudi se bivšem premijeru. U internim krugovima taj se zakon zove "Lex Sanader", a napravljen je da bi se meni sudilo. To je utvrdio i moj tim, da je jedini ratni profiter bivši premijer... – kaže Sanader.

Napominje da je ovaj proces zapravo progon pod dirigentskom palicom njegove nasljednice J. Kosor i M. Bajića. Dodaje da mu je bilo časno služiti Hrvatskoj i da tijekom 20 godina na raznim dužnostima nikad te svoje dužnosti nije zlorabio.

– Ja se ovdje borim za istinu, za svoj društveni status i za ugled svoje obitelji, naglasio je bivši premijer i ustvrdio da nikad nije pomislio zlorabiti svoje dužnosti i da je ponosan što je služio Hrvatskoj.

– Pitam se, u kojem to sustavu netko prima proviziju tko uopće nije, da to kažem na novo-hrvatskom, "decision maker".

Kaže da je cijeli pregovor oko kredita vodio Mate Granić, a on se u postupak uključio naknadno.

Smatra da je dokazao da nije bio glavni pregovarač i napominje da je Granić više puta iskazivao u USKOK-u i mijenjao iskaze.

– Iznimno je važna financijska ponuda od 31. kolovoza 1994. Ona se citira u ugovoru koji je prihvatila Vlada RH, a ponudu je Alois Mock poslao Mati Graniću. A USKOK nije pribavio dokaz koji meni ide u prilog, moram to reći, nastavlja dalje Sanader.

– Kad sam se uključio, Granić je govorio: "Ovi Austrijanci još nešto kompliciraju... Daj ih primi i vidi što hoće, ti bolje barataš njemačkim jezikom." Dao mi je mandat samo za to, a ne da mijenjam uvjete kredita. Stoji u bilješci da su oni tražili da se poveća konzorcijska naknada, no ja sam to odbio jer nisam imao mandat da to mijenjam, sve je bilo dogovoreno. Rekao sam, ako vi inzistirate na toj naknadi, mi prekidamo pregovore čak i ako dođe do propasti kredita. USKOK je trebao pribaviti ovaj dokument, mi smo pokušali, ali nismo uspjeli. Taj dokument od 31. kolovoza definirao je sve prije nego što sam se ja uključio u pregovore, kaže.

Što se tiče Eugena Laxe, tvrdi da je za njega prvi put čuo od F. Tuđmana i da mu je rečeno da će on primiti proviziju. Napominje da se provizije i dalje isplaćuju i pita se: "Gdje sam tu ja?"

Što se tiče riječi fungieren, to znači nešto sasvim drugo od onoga što USKOK navodi.

– Kad ja kažem, a govorim u duhu njemačkog jezika, da Čedo Prodanović i Jadranka Sloković fungiraju da su moji branitelji, to znači da oni to jesu, a ne da to fingiraju. USKOK tvrdi da je Laxu netko istaknuo, a da je proviziju uzeo netko drugi, tj. ja. To nije tako u duhu njemačkog jezika, dodaje.

Tvrdi i da nikad nije bio u Klagenfurtu u Hypo banci te da ispred te banke uopće ne postoji parkiralište, kako je tvrdio Drago Vidaković koji je svjedočio da je vidio kako je Sanader na parkiralištu primio kuvertu od Kulterera.

Ustrajan je u tvrdnji da je on bio samo zamjenik ministra vanjskih poslova i da je iznad njega postojao niz osoba koje su mogle primiti tu proviziju.

U svojim je tvrdnjama Sanader dosljedan od iskazivanja u USKOK-u lani u srpnju pa sve do iznošenja obrane danas u velikoj sudnici zagrebačkog Županijskog suda.

– Čudim se i prosvjedujem, kazao je tada Sanader u USKOK-u Tamari Laptoš. U to vrijeme predmet je još uvijek bio u istrazi, a Sanader u pritvoru u Remetincu.

– Slučaj je izvučen iz arhivske prašine otprije 17 godina. Čini mi se da je riječ o nečijoj konstrukciji za moju političku diskreditaciju. Žele me pred javnosti ocrniti i eliminirati iz političkog života, jasan je  bio Sanader. 

Prije negoli je Sanader počeo iznositi svoju obranu, sudsko vijeće Ivana Turudića jednim je potezom odbilo sve dokazne prijedloge Sanaderove obrane. Smatraju da je svjedočenje Marike Tomljanović Kiprijanovski nevažno. Odbijen je i prijedlog obrane da se izvrši uvid u švicarske računa R. Ježića, odnosno odbijeni su dokazni prijedlozi koji su trebali dokazati da je Ježić potrošio mito za Sanadera, odnosno da ne može vratiti pet milijuna kuna, kao što je obećao sudu. Turudić je napomenuo i da je to prijedlog kojemu je svrha odugovlačenje.

USKOK Sanadera tereti da je primio 10 mil. eura mita od šefa mađarskog MOL-a da bi prepustio upravljačka prava u Ini te za primanje 3.6 mil. kuna provizije u aferi Hypo.

Sanaderova istina: Nijekat će sve za što ga USKOK i svjedoci terete

Tijek suđenja pratite u nastavku

9.30 sati

Prije početka rasprave sudac Turudić kazao je da je sud primio pisani podnesak USKOK-a u vezi sa svjedočenjem Marike Kiprijanovski.

Tužiteljica Tamara Laptoš kazala je da je USKOK provjerio kod Županijskog suda u Zagrebu i ustanovio da za Vidakovićem nikad nije bila raspisana tjeralica. Sudac istrage 30. studenog donio je rješenje o provođenju istrage, a Vidaković je ispitan 24. studenog lani.

– Tjeralica nikad nije bila raspisana i Marika Tomljanović nije mogla sudjelovati na sastanku s Vidakovićem i Bajićem na kojem bi se dogovaralo ukidanje tjeralice, napominje Laptoš dodajući kako u DORH-u nije bila zaposlena osoba koja se zove Vesna te da nije moglo biti sastanaka u restoranu As.

– Marika Tomljanović trebala bi svjedočiti da je Vidaković lagao, no proizlazi da je procesna pozicija D. Vidakovića ostala nepromijenjena otkad se on javio u USKOK, otkad je svjedočio te otkad je ispitan i zato slijedi da svjedočenjem u ovom postupku nije sebi poboljšao poziciju, zaključila je Laptoš protiveći se dokaznom prijedlogu Sanaderove obrane.

Čedo Prodanović napominje da je to svjedokinja koja je neuka o pravu.

– Ona je rekla tjeralica, tako je i napisano. Rekla je da je pobjegao u inozemstvo nakon što je pokrenuta istraga i da se vratio tek nakon susreta s Bajićem. Ako je riječ o nazivu tjeralica, tada je saslušajte pa ćete ustanoviti što ona misli pod tim terminom, napominje Prodanović.

Dodaje kako činjenica da je istraga u tijeku nije argument da se svjedokinju ne ispita.

– Mi ne možemo samo tako izbaciti jedan iskaz koji treba govoriti o sasvim konkretnim stvarima, inzistira Prodanović.

– Gdje je svjedokinja? – pitao je sudac Turudić.

– Čeka da je nazovemo – kaže Sanaderov odvjetnik.

9.44 sati

Drago Vidaković nije se imao od koga skrivati ni od čega bježati, nastavlja dalje T. Laptoš. Dodaje da je on većinu svog života proveo u SAD-u.

– Obrana je tvrdila da će svjedokinja potvrditi da je Bajić obećao ukidanje tjeralice, a sad se izvlače da svjedokinja nije pravno potkovana. Ispitivanje ove svjedokinje potpuno je nevažno s obzirom na dokumentaciju koja je danas priložena u spis, zaključuje tužiteljica.

9.47 sati

Vijeće se povlači radi odlučivanja o dokaznim prijedlozima.

Prije toga Sanader je kazao da mu nije jasno takvo energično protivljenje USKOK-a ispitivanju svjedokinje kad su i sami predlagali V. Trnokop Tantu da svjedoči da su svjedoci Fazakaš i Zamalik lagali.

10.10 sati

Sudsko vijeće odbija dokazne prijedloge Sanaderove obrane

10.15 sati

Sanader kreće s iznošenjem obrane. Prva točka optužnice je Hypo.

Napominje da primanje provizije koju, tvrdi, on nije primio, nema nikakve veze s ratom i ne može biti karakterizirano kao ratno profiterstvo.

– Ni jednom građaninu ne sudi se za ratno profiterstvo. Ja sam jedini. U internim krugovima taj se zakon zove" Lex Sanader", a stvoren je da bi se meni sudilo. To je utvrdio i moj tim, da je jedini ratni profiter bivši premijer... – kaže Sanader.

10.20 sati

– S indignacijom odbijam optužbe, nisam ratni profiter, kaže Sanader napominjući da je ponosan na svoj doprinos Hrvatskoj, i u ratu i u miru.

Kaže da je optužnica progon koji protiv njega vodi njegova nasljednica Jadranka Kosor u dogovoru s Bajićem.

Napominje da je u Austriji ispitan kao svjedok o istom pitanju, dok je ovdje optuženik.

– Tijek rasprave to je potvrdio. Nisam ni tražio ni dobio proviziju, a u svim svojim dužnostima tijekom 20 godina vodio sam se dubokim uvjerenjem da je časno služiti svojoj domovini i bilo mi je strano da bih zloupotrijebio te dužnosti, napominje Sanader.

Opisuje stanje sredinom 90-ih.

10.25 sati

U to vrijeme, koliko se sjeća, oko 50 posto državnog proračuna išlo je u vojne svrhe. – Mi, u drugim ministarstvima, nismo tražili veći budžet. Pitanje je bilo kako doći do cilja, da se u logističkom smislu, u smislu zgrada, dođe do toga da se prezentira Hrvatska. Ja sam bio zamjenik ministra vanjskih poslova Mate Granića. Bez njegova znanja ništa se nije moglo raditi, što je sasvim logično i notorno. On je u nekoliko navrata forsirao kupnju tih zgrada i pred vladom je službeno obrazlagao potrebu kupnje. Postavilo se pitanje iz kojih izvora, nastavlja Sanader.

Kaže da je Granić taj koji je potpisao ugovor s Hypom te da je ministar financija Božo Prka bio ovlašten za potpis ako Granić kojim slučajem ne bi mogao biti prisutan. Napominje da ga se optužuje da je on pregovarao o kreditu.

Također, Granić je, kaže Sanader, poslao uputu Hypo banci, nakon potpisivanja ugovora, na koji račun banka treba uplatiti novac.

– On je i komunicirao s ministrom financija.

Granić je komunicirao i s A. Mockom. Važno je, napominje, da je Granić na kraju realizacije izvijestio vladu što je sve kupljeno i tako dalje...

– Nije istina da sam mu ja sredio kredit u Hypo banci već je istina da sam mu bio jamac u Privrednoj banci. Osobno nikad nisam imao kredit u Hypo banci, a sve je lako provjerljivo.

– Pitam se zašto je Granić USKOK-u iskazivao tri puta, kaže Sanader.

Napominje da je iskaze Granić stalno mijenjao.

– Ne znam koja je bila uloga M. Granića, ali ovo što sam iznio su činjenice.

10.30 sati

Što se tiče Eugena Laxe, Sanader kaže da je Tuđman jednom prilikom rekao da se treba osloniti na iseljeništvo, a posebno u pripremi međunarodne zajednice za vojnu akciju 1995.

– Laxu sam dva puta vidio u ministarstvu, jednom kod Granića, jednom je bio kod mene. Znalo se da je visoko u masonskim krugovima, da je uspješan poslovni čovjek...

10.35 sati

Napominje da je Granić slao svog službenog vozača po Eugena Laxu.

Što se tiče svjedočenja Roberta Tafre, kaže da nikad nisu bili u istom krugu ljudi i da ga on nije upoznao s Laxom.

– Upoznao sam Laxu kad ga je Tuđman poslao u ministarstvo Graniću, tvrdi.

10.37 sati

Prisjetio se i pregovora o kreditu. Kaže da ga je Granić uključio pred kraj pregovora, u studenom. S Kultererom i Striedingerom susreo se prije zaključenja kredita, a nakon zaključenja kredita više puta jer su oni planirali širenje poslovanja.

– Iznimno je važna financijska ponuda od 31. kolovoza 1994. Ona se citira u ugovoru koji je prihvatila Vlada RH, a ponudu je Alois Mock poslao Mati Graniću. A USKOK nije pribavio dokaz koji meni ide u prilog, moram to reći, nastavlja dalje Sanader.

– Kad sam se uključio, Granić je govorio: "Ovi Austrijanci još nešto kompliciraju... Daj ih primi i vidi što hoće, ti bolje barataš njemačkim". Dao mi je mandat samo za to, a ne da mijenjam uvjete kredita. Stoji u bilješci da su oni tražili da se poveća konzorcijska naknada, no ja sam to odbio jer nisam imao mandat da to mijenjam, sve je bilo dogovoreno. Rekao sam, ako vi inzistirate na toj naknadi, mi prekidamo pregovore čak i ako dođe do propasti kredita. USKOK je trebao pribaviti ovaj dokument, mi smo pokušali, ali nismo uspjeli. Taj dokument od 31. kolovoza definirao je sve prije nego što sam se ja uključio u pregovore, kaže.

– USKOK mi predbacuje da sam ja njima za proviziju obećao da će imati povlašteni položaj. To navodno proizlazi iz bilješke. A što sam ja njima rekao? Zapitao sam ih, ako naprave ovaj posao, gdje će naći bolju referencu za ulazak na hrvatsko tržište, od posla s vladom, odnosno ministarstvom?

Strana banka ovisi o HNB-u, o vladi, o ministarstvu financija. Pa ne može zamjenik ministra vanjskih poslova obećati takvo nešto, to je bajka, tvrdi.

– Tvrdim da su mi Kulterer i Striedinger rekli da provizija ide E. Laxi i da glasi pet posto u JI Europi.

Što se tiče riječi "fungieren", to znači sasvim nešto drugo nego što USKOK tvrdi.

– Kad ja kažem, a govorim u duhu njemačkog jezika, da Čedo Prodanović i Jadranka Sloković fungiraju da su moji branitelji, to znači da oni to jesu, a ne da to fingiraju. USKOK tvrdi da je Laxu netko istaknuo, a da je proviziju uzeo netko drugi, tj. ja. To nije tako u duhu njemačkog jezika.

 10.45 sati

– Nikad nisam bio u Hypo banci u Klagenfurtu. Ni na parkiralištu ispred Hypo banke, a utvrđeno je da tamo čak ni ne postoji parkiralište, već dva parkirna mjesta. Nisam imao nikada crni terenac niti je moja supruga izgledala onako kako je svjedočio Vidaković. Mi smo čuli da je Vidakoviću blokirana imovina i da je želeći sebi kupiti bolju poziciju, odlučio lagati. Pa i ova svjedokinja koja danas nije prihvaćena govori da  je njezin nevjenčani suprug lagao.

Ja se branim kako najbolje znam i umijem.

10.48 sati

– A što se tiče Laxe ili tko god to bio... To ide dalje, buduće provizije ne isplaćuju se više Laxi nego tvrtki Bishopsdaleu pa novoj firmi, najprije u Londonu pa u Lihtenštajnu. U Londonu, napominje, živi Laxina kći, a tamo je sjedište masonske lože.

– Gdje sam tu ja? – pita se Sanader. Te provizije idu dalje....

Suđenje se nastavlja u 12.30 sati kada će se preslušavati Sanaderov iskaz u USKOK-u.

Završne riječi obrane očekuju se sutra od 9 sati.

12.30 sati

Nakon stanke preslušava se iskaz koji je Sanader dao USKOK-u 27. srpnja 2011. Riječ je, inače, o iskazu čija je snimka bila osvanula na YouTube kanalu.

Sanadera, u pratnji odvjetnika Č. Prodanovića i G. Suića, ispitivala je tada Tamara Laptoš.

Kazao je tada da posjeduje zbirku umjetnina koja je prije par godina procijenjena na oko 1,5 milijuna kuna, a danas vrijedi više. Ima i stari Renault iz 1967., ušteđevinu u inozemstvu od milijun eura, čiji je suvlasnik s puncem Ivom Šarićem, a za ušteđevinu u RH ne zna koliko iznosi.

Ima više odličja, čin pričuvnog pukovnika.

12.40 sati

Obranu je iznosio, ali nije htio odgovarati na postavljena pitanja.

– Razumio sam gramatički, ali ne i puni smisao. Iz ovoga je evidentno da me jedno tijelo države Hrvatske tereti za nešto, za neku navodnu štetu koja je napravljena Hrvatskoj, a nije napravljena Hrvatskoj, nego je tu proviziju, ako je bilo provizije, koliko se ja sjećam, napravljena Austriji, započeo je Sanader.

Napominje da je na temelju iste dokumentacije u Austriji bio svjedok, a u RH okrivljenik.

– I zbog toga želim izraziti čuđenje i prosvjed, kazao je Tamari Laptoš.

U tom dijelu dosljedan je od iskazivanja u USKOK-u lani u srpnju pa do iznošenja svoje obrane danas u velikoj sudnici Županijskog suda u Zagrebu.

– Slučaj je izvučen iz arhivske prašine otprije 17 godina. Čini mi se da je riječ o nečijoj konstrukciji za moju političku diskreditaciju. Žele me pred javnosti ocrniti i eliminirati iz političkog života, jasan je Sanader. 

12.50 sati

I tada je kazao da je Franjo Tuđman rekao "uzmite kredit" i uputio ih na iseljenike koji mogu pomoći, uputio ih je na Eugena Laxu.

Posao je bio transparentan, a nama je to bio dobar posao jer nam je predstavljao ulazak u svijet, kazao je Sanader.

13.00 sati

– Ne znam zašto se mene uopće dovodi u vezu s Laxom? Ja ne znam kako je došlo do provizije, ni tko ju je dobio. Ja proviziju nisam ni dobio ni tražio, decidiran je Sanader.

– Poslije sam čuo da je Granić u nekoliko intervjua dao rezime u kojem ističe da je kredit bio sjajan, da sam ja dobro ispregovarao uvjete, a ja nisam uopće o tome pregovarao, dovršio je svoju obranu u USKOK-u.

– Evo ga, to je to, kazao je.

Suđenje se danas završava. Sutra je nastavak u 9 sati.

Komentara 100

AN
Antiflašist
09:49 12.11.2012.

O serenaderu mislim sve najgore i mislim da je svojom bahatoscu i rastrosnoscu unistio drzavu. Medutim, u normalnoj drzavi sudac bi prekinuo sudenje i ukorio tuziteljstvo. Zasto, pa zato jer novac nikad nije dosao do serenadera, nije dosao na njegov racun, on ga nije trosio, vlasnik novaca koji je napravio uplatu kaze da serenader nema nista s tim. Mislim kakvi su to hebeni dokazi, ovo sudenje je u staljinovom stilu. Ne vjerujem da mu ne mogu naci nesto stvarno sto je ucinio i hebeno mu zapapriti za to.

MA
Maniac
09:51 12.11.2012.

@ antifasist : A lova na njegovom racunu, satovi, slike, vile i zemljista su iz karitasa !

TM
tom milles
09:40 12.11.2012.

Mnogi bi voljeli da oni jesu viđeni kako primaju kovertu sa nekih 10 Mil. Eura tamo negdje na nekom parkingu jer s tom se lovom može puno toga riješiti....a sud....? ..ma lako za sud ,sve je na prodaju inače ...!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije