Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sukob zbog ratnika

Odbijenica Josipoviću: Vlada protiv objave Registra branitelja

josipovic
Boris Šćitar/Pixsell
VL
Autor
Nikola Sever Šeni
22.03.2010.
u 19:45

Zakon o tajnosti podataka, nepostojanje takve prakse u svijetu i zaštita braniteljskih obitelji argumenti su premijerke Kosor protiv inicijative s Pantovčaka.

Objava Registra branitelja neće biti temelj za most poštovanja i suradnje čiju izgradnju premijerka Jadranka Kosor zaziva od izbora Ive Josipovića za predsjednika RH: Vlada će, kako se neslužbeno može čuti, uskoro odbiti inicijativu za objavu Registra.

Josipović je, naime, u pisanu obliku, premijerki poslao zahtjev da se razmotri objava Registra, a ovih je dana sastavljen niječan odgovor s iscrpnim objašnjenjima. Najprije, kaže izvor iz Vlade, pozivaju se na Zakon o tajnosti osobnih podataka koji priječi objavu, u bilo kojem slučaju osim kada bi svih gotovo pola milijuna branitelja dalo pisanu privolu da se njihovi osobni podaci obave. Ističe se i da ni jedna zemlja na svijetu nije objavila popis veterana koji su sudjelovali u nekom ratu. U svim zemljama svijeta popisi ratnika zaštićeni su određenim oznakama tajnosti pa, smatraju u Vladi, Hrvatska ne smije biti izuzetak od tog pravila.

 – Pada li na pamet Izraelu ili Sjedinjenim Državama objaviti popise svojih ratnika? Jasno da ne! U tim zemljama to nije tema za razgovor – komentira sugovornik s Markova trga.

Nakon osnovnih razloga, slijedi niz “svakodnevnih problema” s kojima bi se branitelji mogli suočiti ako bi se njihova imena našla na javnome popisu branitelja iz Domovinskog rata.

"Anonimke” DORH-u

Tako se navodi da je dio branitelja i dalje u djelatnoj vojnoj službi, tajnim službama... Osim toga, u Vladu dolaze kritike objave Registra u smislu straha branitelja da bi im se nešto moglo dogoditi na putovanju kroz Republiku Srpsku ili kroz Srbiju.

Kako se čuje, ministar branitelja Tomislav Ivić dosad nije pozvan u Ured predsjednika na razgovor kakav su dosad prošli, primjerice, ministri unutarnjih poslova, zdravstva i socijalne skrbi te financija. Ako tog sastanka bude, Ivić bi trebao navesti baš sve ove razloge za neobjavljivanje popisa branitelja.

Kad je riječ o tzv. lažnim braniteljima i ratnim vojnim invalidima, u Ministarstvu branitelja s ponosom ističu da reagiraju na svaku dojavu, potpisanu ili anonimnu, te da sve prosljeđuju Državnom odvjetništvu i USKOK-u. Tako je od početka mandata ministra Tomislava Ivića stotinjak anonimnih prijava proslijeđeno pravosudnim tijelima na provjeru, i to s potpisom ministra.

Savjetnik predsjednika za branitelje Predrag Matić Fred na neslužbenu vijest da će Vlada odbiti njihovu inicijativu reagirao je kao da je takav odgovor s Markova trga i očekivao.

– Predsjednik Ivo Josipović još je u predizbornoj kampanji obećao braniteljima, koje je susretao na terenu, kako će učiniti sve što može da se popis branitelja objavi. Obećao je inicirati tu raspravu i to je pisanim prijedlogom Vladi i učinio. Taj su potez pozdravili članovi Savjeta za branitelje predsjednika, ali i branitelji iz cijele zemlje – kaže P. Matić Fred ističući kako se nikome ništa ne može dogoditi samo zbog toga jer mu je ime objavljeno u Registru branitelja.

U strahu samo zločinci

Matić ističe kako se stav Ureda predsjednika o objavi Registra nije promijenio i neće promijeniti.

– Bio Registar branitelja objavljen ili neobjavljen, jedini koji trebaju strahovati ljudi su koji su kroz rat prolazili nečasno. Ratni zločinci trebaju se bojati bez obzira na tajnost Registra, a ostalim braniteljima naći se na takvu popisu može biti samo čast – zaključuje Predrag Matić.

Komentara 520

OB
-obrisani-
21:00 22.03.2010.

anitram . a talijani uvid u točnu evidenciju po činovima i dužnostima u HV jer oni primaju plače preko Privredne banke!

UV
Urdi_vola
23:43 22.03.2010.

Ukoliko LINIC zavrsi u Remetincu AAAAAAUUUUUHHHHHHH Zorance lose ti se pise!!! Nema vise daljinskog!

BJ
bjuri47
09:54 23.03.2010.

jura 100..kako se prezivas i otkud si...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije