Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOVRŠEN NATJEČAJ

Uskoro novi način naplate cestarine: Kućice odlaze u povijest, HAC objavio detalje

Od ponoći 15. lipnja do 15. rujna na snazi su nove i veće cijene cestarine
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/4
02.02.2024.
u 13:28

Rok za dovršetak ovog projekta je 24 mjeseca od sklapanja ugovora, a iz HAC-a su objasnili i na koji način će se uvesti novi sustav naplate

Zajednica ponuditelja SkyToll a.s. iz Bratislave i TollNet a.s. iz Praga bit će tvrtke koje će izraditi novi sustav naplate cestarine i nabavljati rezervnu opremu, objavili su iz Hrvatskih autocesta ovog petka nakon što je obavljen natječaj na koji se javilo 10 ponuditelja. Podsjetimo, još je ranije potvrđeno kako Hrvatska službeno planira maknuti naplatne kućice te ih zamijeniti novim elektroničkim sustavom naplate. Tu je vijest objavio HAC još u travnju prošle godine, s time da je za taj projekt planirano oko 100.000.000 eura.

Natječaj koji je HAC tada objavio sada je službeno i dovršen, a ova zajednica ponuditelja odabrana je na temelju ponude bez PDV-a u iznosu od 79,913.480,52 eura. Rok za dovršetak ovog projekta je 24 mjeseca od sklapanja ugovora, a iz HAC-a su objasnili i na koji način će se uvesti novi sustav naplate.

>> GALERIJA Gužve u špici sezone na naplatnoj postaji Lučko

Od ponoći 15. lipnja do 15. rujna na snazi su nove i veće cijene cestarine
1/8

Jedna od njih bit će DSRC tehnologija, odnosno radijska komunikacija na 5,8 GHz, za naplatu cestarine korisnicima ENC uređaja, a koristit će se i ALPR tehnologija kojom će se prepoznavati registarske pločice vozila, i to povremenim korisnicima za laka vozila i nadzor plaćanja cestarine svih vozila. 

''Novi sustav naplate temelji se na slobodnom protoku vozila; nema zaustavljanja na naplati, čime se povećava protočnost. Sredstva za uvođenje novog sustava naplate cestarine, a koji će biti uveden na svim autocestama u Republici Hrvatskoj (autoceste pod upravljanjem Hrvatskih autocesta, Bine Istre i Autoceste Zagreb-Macelj), osigurana su kroz Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO)'', objavio je HAC.

POVEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Komentara 19

HA
harpot
15:00 02.02.2024.

Kad ću već jednom pročitati kako će izgledati ta elektronska naplata cestarine. Kako plaća domicilno stanovništvo, kako stranci i ostali detalji, da li će vrijediti stari ENC uređaj? Samo čitamo bobastične naslove, a ništa podrobnije da znamo kako će ići naplata.

Avatar neugodan
neugodan
14:37 02.02.2024.

A KAMO IDU UHLJEBI S NAPLATNIH??? Najbolji mi je odgovor "na druga radna mjesta!!!" Ako ista postoje zasto do sada nisu bila popunjena??? Kriminal

OP
Ocvali pupoljak
14:16 02.02.2024.

100 milijuna eura za fizicko ukanjanje kučica i elektr.placanje. niste objasnili kako se odvija sam cin naplate. Kome moram proslijediti broj tr.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije