Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravstvo

Od poziva Hitnoj do zbrinjavanja bolesnika smije proći 10 minuta

\'hitna_pxl_gra.1\'
Pixsell
VL
Autor
Diana Glavina
16.02.2011.
u 18:35

Struka predlaže da se uz broj 112 za Hitnu medicinsku pomoć uvede broj 194. Zagreb očekuje ministrovu suglasnost.

Od poziva Hitnoj medicinskoj pomoći do zbrinjavanja bolesnika u urbanim dijelovima Hrvatske trebat će 10, u ruralnim 20 minuta. Od dojave do dolaska pacijenta u hitni bolnički prijam ne bi smjelo proći više od tzv. zlatnoga sata, što povećava preživljavanje od 30 do 50 posto.

Brža, kvalitetnija hitna pomoć glavni su ciljevi reforme. Počela je 2009., trebala bi biti zaokružena 2013., a danas ju je predstavio ministar Darko Milinović.

Nužnost reforme pokazuje neujednačenosti u organizaciji u različitim dijelovima zemlje pa, primjerice, ustanove za hitnu medicinsku pomoć u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu pokrivaju 17 posto površine zemlje i 40 posto stanovništva, a 81 tim po domovima zdravlja brine se za preostalih 60 posto stanovništva.

Ili, Međimurska i Varaždinska županija imaju ukupno sedam timova hitne pomoći, isto koliko i područje od Zagreba do Dugopolja.

Projekt reorganizacije ukupno stoji 90 milijuna eura, a Svjetska je banka odobrila zajam od 18,1 milijun eura. U tijeku je natječaj za 128 novih vozila, a Hrvatska će aplicirati na europske fondove za dva helikoptera i šest brodova za hitan prijevoz.

Prvih 27 liječnika dobilo je od ministra Milinovića rješenja da su specijalisti hitne medicinske pomoći.

Struka, pak, predlaže da se uz broj 112 za Hitnu medicinsku pomoć uvede broj 194. Zvonko Šostar kaže da će Zagreb vjerojatno dobiti ministrovu suglasnost, a za ovaj se broj svaka županija mora izboriti za sebe.

Ključne riječi

Komentara 8

AD
adrian1
20:14 16.02.2011.

ma pročitali su negdje da je to tako u normalnim državama pa će sad tek raditi studije na tu temu, a prije toga trebaju izmusti od nekog pare za te umotvorine da si malo podebljaju prihode.....nakon toga će sve too ostati mrtvo slovo na papiru i skupljati prašinu, a stoka sitnog zuba će i dalje umirati čekajući \"hitnu\" da im se smiluje

CV
cvijece
20:19 16.02.2011.

Zadarsko područje večeras.Snijeg u Lici,kiša,sklisko,hvala Bogu da ne trebamo doktora.Otoci.Hvala Bogu da ne trebamo doktora.Podatak da za ruralna područja do dolaska hitne ne bi trebalo proći više od tzv zlatnog sata jednostavno ne vrijedi.

PO
ponekad
18:50 16.02.2011.

mamu vam lažljivu i pokvarenu.Upravo danas u 1200 smo oca doveli u bolnicu na hitan prijem. Tek u 1600 je primljen na obradu u ambulantu.Stoko lažljiva i neodgovorna. Jedna žena jadna leži u bolovima na krevetu u hodniku čekaone cvili i zove sestre a one kao da je ne vide. Ako treba redakciji ću dati točne podatke ako ih to zanima.Žao mi je samo šta to nisam mobitelom snimija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije