Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kao kreditna kartica

Od danas se izdaju jedinstvene vozačke dozvole za sve članice EU

Vozačka dozvola
Foto: ''
1/3
19.01.2013.
u 09:25

Ovom direktivom ukida se neograničeno trajanje vozačkih dozvola te će vrijediti 10 ili 15 godina nakon izdavanja, osim profesionalnih koje se izdaju na pet godina uz obvezan liječnički pregled za svako produženje.

Od danas je na snazi nova direktiva Europske unije o vozačkim dozvolama po kojoj će sve biti izrađene prema jedinstvenom europskom modelu. Svaka od 27 članica EU imat će iste vozačke dozvole, a ovoj skupini pridružit će se i Hrvatska kada postane članica europske obitelji.

Ovom direktivom ukida se neograničeno trajanje vozačkih dozvola te će vrijediti 10 ili 15 godina nakon izdavanja, osim profesionalnih koje se izdaju na pet godina uz obvezan liječnički pregled za svako produženje. oni kojima je u jednoj državi oduzeta vozačka dozvola neće više biti u mogućnosti polagati ispit u drugoj državi sa svrhom da dobiju važeći dokument.

Prilikom donošenja Direktive istaknuto je da je osnovni cilj povećanje sigurnosti u prometu ali i jednostavnost, budući da je dosada oko 300 milijuna Europljana koristilo i do stotinu različitih vozačkih dozvola.

Pri donošenju ove direktive, rečeno je kako je osnovni cilj ove odluke povećanje sigurnosti u prometu ali i jednostavnost, budući da je dosada oko 300 milijuna Europljana koristilo i do stotinu različitih vozačkih dozvola.

>>FOTO, VIDEO Ovako će izgledati vozačka kada uđemo u EU

 

 

Komentara 13

Avatar abcd
abcd
10:15 19.01.2013.

heh, a meni istice vozacka krajem 3. mjeseca i onda opet moram novu za 4 mjeseca kad se udje u eu. bas sam baksuz :)

AK
akil
13:36 19.01.2013.

Neznam kakvo je to čudo.Njemačka je imala prije 15.god.vozačke u obliku kartice,ja sam je imao i sada netko otkriva teplu vodu!

OB
-obrisani-
12:06 19.01.2013.

ovakve su vozačke još od prije 10 godina u bosni mada mi se ovo ne sviđa što će mo mijenjati dozvole na kojima nema hrvatsko grba,još jedan dokaz da gubio dio suvereniteta,.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije