Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dug 8,55 milijardi kuna

Objavljena 'lista srama' Porezne uprave: Na njoj 35.912 dužnika i direktorica HUP-a Irena Weber

Irena Weber
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
02.11.2022.
u 10:52

Glupo je, ali nisam znala. Propust sam u međuvremenu ispravila, kaže Irena Weber.

Glupo je, ali eto, desi se. Uopće nisam išla za time, nisam znala, ali sam taj propust u međuvremenu ispravila – kazala nam je direktorica Hrvatske udruge poslodavaca Irena Weber, čije se ime našlo na najnovijoj godišnjoj listi dužnika Porezne uprave.

Na listi je 35.912 pravnih osoba, građana i samostalnih djelatnika, koji državi duguju ukupno 8,55 milijardi kuna poreza, doprinosa, carina, trošarina i ostalih davanja.

Direktorica HUP-a i bivša članica izvanredne uprave Agrokora na ime poreza i prireza na dohodak duguje 125.479,24 kune, koje je, kako tvrdi, odmah nakon saznanja o dugu podmirila. Ne sjeća se da je prije dobila obavijest o bilo kakvom dugu, kazala je.

U odnosu na lanjsku "listu srama" popis je kraći za 1707 dužnika, a dugovi manji za 472,7 milijuna kuna. Pravne osobe duguju ukupno 2,99 milijardi kuna, njihov broj na listi veći je za 15, a njihov dug za 163 mil. kuna. Samostalnih je djelatnika manje za 406, njihov dug pao je za 153 mil. kuna (na 1,35 mlrd. kuna), a na listi je i 1316 manje građana. Ta su potraživanja pala za 483 mil. kuna, odnosno na 4,21 milijardu.

Većina velikih dužnika s liste pravnih osoba tvrtke su u stečaju ili pred stečajem. Vodi Damex gradnja u stečaju s dugom od 187 milijuna kuna, u kategoriji obrtnika i samostalnih djelatnika na vrhu liste i dalje je Marko Rapić s dugom od 47,6 mil. kuna, a u kategoriji građana već 10-ak godina Zvonimir Staničić iz Zagreba s 81,5 mil. kuna.

VIDEO Znate li koliko dugo možete imati gorivo u spremniku? Otkriven je rok trajanja

Komentara 17

DA
dariozgzg
11:15 02.11.2022.

Dotična Irena Weber je bila u Nadzornom odboru Dalekovoda d.d. kada su se otkupljivala potraživanja (slučaj Rada Škugor), a kojeg je nedavno preuzeo Pavao Vujnovac kontroverznom dokapitalizacijom koja je sada na sudu, a koji je zajedno sa svojim partnerima iz PPD-a putem Končara i sumnjive firme na Malti pod imenom Construction Line osnovane 2020. isključivo za preuzimanje Dalekovoda, a koja se bavila otkupom potraživanja Dalekovoda d.d.(detaljnije vidjeti slučaj INA-Rada Škugor) putem dvojbene dokapitalizacije izvlastio 7.700 malih dioničara Dalekovoda d.d., država se u korist njega odrekla 50 milijuna kuna uloženih preko HBOR-a u Dalekovod te su se mirovinski fondovi, u koje su položene naše i vaše mirovine, u istu korist odrekle nekoliko desetaka milijuna kuna da bi osobe povezane s Pavlom Vujnovcem preuzele Dalekovod d.d. Bivši ministar Zdravko Marić koji je predsjednik NO HBOR-a ignorira dopise i upite tko se to u ime HBOR-a odrekao 50 milijuna kuna državnog novca u korist navedene ekipe, a HBOR se u odgovorima pravda zaštitom podataka. Mirovinski fondovi također ne žele reći tko se u njihovo ime odrekao novca uloženog u Dalekovod d.d.. Uskoro ide tužba pred euroskom komisijom za navedeno, što će imati za posljedicu stopiranje novca za Dalekovod iz europskih fondova dok se slučaj ne okonča. Nadam se da su akteri dokapitalizacije u Dalekovodu d.d. toga svjesni. Još jednom, dobro došli u Hrvatsku. Živjeli hrvatski poduzetnici i mediji koji im drže ljestve za ovakve radnje.

Avatar jocker-3
jocker-3
11:09 02.11.2022.

Nije mi jasno kako je to moguće,zašto uopće postoji porezna uprava,kako to da nitko ne kontrolira nerad porezne,svi sve znaju a dugovi se gomilaju,običnom radniku ako ne plati pristojbe odmah nabiju kamate i kazne,na koncu i ovrhe....

JA
Janketz
11:50 02.11.2022.

Ha ha ha, možeš si misli kak se ta i ostali sa ove liste srame…Mene je sram sto sam ostao u ovoj državi!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije