Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POJAČAN NADZOR

Porezni inspektori imali su pune ruke posla: Čak polovica ugostitelja ulovljena u prekršaju

Dubrovnik - Stradun
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
11.10.2022.
u 08:39

Iako se to djelomično može pripisati inflaciji, broj izdanih računa je veći za 12 posto, što ukazuje na to da se ipak više trošilo.

Podaci Porezne uprave od 1 siječnja do 30. rujna ove godine govore kako je u djelatnostima fiskalizirano računa u ukupnoj vrijednosti 193,1 milijarde kuna.  Prošle godine u istom razdoblju iznos fiskaliziranih računa bio 154,6 milijardi kuna, što znači da je u prvih devet mjeseci ove godine potrošeno oko 39 milijardi kuna više, ili za 25 posto više.

Iako se to djelomično može pripisati inflaciji, broj izdanih računa je veći za 12 posto, što ukazuje na to da se ipak više trošilo.

– Iz podataka je vidljivo da je broj računa u promatranom razdoblju ove godine u odnosu na promatrano razdoblje prošle veći za 12 posto, dok je iznos računa veći za 25 posto, vele u Poreznoj, piše Novi list.

Neslužbeno doznaju da je  do ovog trenutka ukupni iznos fiskaliziranih računa u ovoj godini vjerojatno već premašio 200-tinjak milijardi kuna, što bitno premašuje lanjske brojke.

Iz Porezne poručuju da su "provodili pojačane nadzore fiskalizacije u razdoblju od 15. lipnja do 15. rujna na cijelom području Hrvatske, a posebno na jadranskoj obali, otocima i području Grada Zagreba".

– Porezna uprava je provodila dvije vrste nadzornih aktivnosti, i to: porezni nadzor izdavanja i evidentiranja računa (nadzor fiskalizacije na određeni dan) kod 1.036 poreznih obveznika, od čega su nepravilnosti utvrđene kod 539 poreznih obveznika, što čini 52 posto, ističu u Poreznoj, piše Novi list.

Polovica objekata u čiji je nadzor došla Porezna nije izdavala račune, odnosno zatečena je u prekršaju. Što se tiče kazne, kazali su da je prva kazna novčana, a ako ih se ulovi dva puta da ne izdaju račune onda slijedi i novčana kazna i mjera zatvaranja.

VIDEO: Objavljena prosječna zagrebačka neto plaća za srpanj. Provjerite gdje je bila najviša

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije