Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bečko Novo Mjesto

Obilježena 342. godišnjica pogubljenja Zrinskog i Frankopana

mimohod čakovec (1)
Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
28.04.2013.
u 15:06

'Navik on živi ki zgine pošteno“ -doista gordo i nadasve dostojanstveno zvuči moto vašeg hodočašća na mjesto pogibije hrvatskih junaka i mučenika, rekla je na prigodnoj svečanosti ministrica savjetnica za kulturu dr. Zdenka Weber

Predstavnici Veleposlanstva RH u Austriji, hrvatskih udruga iz Beča i drugih austrijskih i hrvatskih gradova, gradišćanskih Hrvata, Skupštine Međimurske županije, Družbe \'\'Braća Hrvatskog zmaja“- Zmajski stol Čakovec i Zmajski stol Karlovac, udruga iz Karlovca, Matice hrvatske – ogranak Čakovec, povijesne postrojbe Zrinske garde Čakovec te članova pjevačkog zbora Crkve sv. Jakoba iz Preloga i Petra Svačića iz Karlovca, obilježili su u nedjelju 342. godišnjicu pogubljenja hrvatskih velikana Petra Zrinskog i Frane Krste Frankopana u Bečkom Novom Mjestu u Austriji. 

Zrinski i Frankopan su u tom gradiću, 60-tak kilometara južno od Beča pogubljeni 30. travnja 1671. godine. \'- \'Navik on živi ki zgine pošteno“ -doista gordo i nadasve dostojanstveno zvuči moto vašeg hodočašća na mjesto pogibije hrvatskih junaka i mučenika bana Petra Zrinskog i kneza Frana Krste Frankopana ovdje u Bečkom Novom Mjestu - rekla je na prigodnoj svečanosti ministrica savjetnica za kulturu dr. Zdenka Weber u ime hrvatskog Veleposlanstva u Austriji, dodavši kako se njihova žrtva nikada ne smije zaboraviti. - Zrinski i Frankopan položili su živote upravo suprotstavljajući se neprihvatljivom. Vjerujem da je u tome i najveća pouka njihove mučeničke smrti - rekla je dr. Weber, ustvrdivši kako se danas njihov \'\'urotnički put cijeni kao put obasjan znakovljem slobode, narodnog ponosa, očuvanja vlastite kulture i identiteta“. 

Napomenuvši da je RH pred ulaskom u EU i novim izazovima ujedinjene Europe, istaknula je kako na temeljima ideala nacionalnog ponosa i kulturne samosvojnosti Zrinskog i Frankopana, dvojice velikih vizionara i Europljana, naša zemlja želi surađivati sa svim slobodarskim, kulturno i gospodarski razvijenim narodima, poštujući pritom njihovu raznolikost. Na komemoraciji su govorili i predsjednik Skupštine Međimurske županije Petar Novački i pročelnik Družbe \'\'Braća Hrvatskog zmaja“ – Zmajski stol Čakovec Marijan Ramušćak. Na mjesto smaknuća, grob i spomen ploču položeni su vijenci. Misu zadušnicu služili su u katedrali u Bečkom Novom Mjestu župnik Župe sv. Jakoba u Prelogu i dekan Donjomeđimurskog dekanata preč. Antun Hoblaj i župnik Župe Presvetog Srca Isusova u Karlovcu i dekan Karlovačkog dekanata vlč. Norbert Ivan Koprivec uz pratnju Crkvenih zborova dviju navedenih Župa.

- Bilo je to do sada najbrojnije hodočašće u Bečko Novo Mjesto - rekla je nakon mise za Večernji list dr. Weber, napomenuvši kako se je na nedjeljnoj komemoraciji okupilo oko 130 Hrvata iz Austrije i Hrvatske. Premda su posmrtni ostaci Zrinskog i Frankopana 1907. godine ekshumirani i preneseni u zagrebačku katedralu, grob u Bečkom Novom Mjestu je i nadalje okupljalište Hrvata izvan domovine kao sjećanje na njihovu pogibiju.

>>Dani Zrinskih i Frankopana: 20 povijesnih postrojbi u Čakovcu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije