Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akcija sve bliža

Vanjsko-politički odbor Senata SAD-a odobrio uporabu sile u Siriji

Obama (1)
Reuters/Pixsell
04.09.2013.
u 16:51

Rezolucija o vojnoj intervenciji ide na glasovanje u Senat koje se očekuje sljedeći tjedan.

Vanjsko-politički odbor američkog Senata s 10 glasova za naspram 7 protiv odobrio je uporabu vojne sile u Siriji, kao odgovor na navodni napad kemijskim oružjem, prenosi BBC. Rezolucija tako ide glasovanje u Senat koje se očekuje sljedeći tjedan.

Unatoč ovakvom glasovanju vanjsko-političkog odbora, sudbina rezolucije o vojnoj akciji u Siriji u cijelom Senatu i dalje je neizvjesna. Zasad je, kako navodi ABC News, samo 21 senator rekao da će ju sigurno ili vjerojatno poduprijeti.

13 ih je kazalo da će joj se sigurno ili vjerojatno usprotiviti dok je 66 glasača ili neodlučno ili se ne zna kako će glasovati. Ipak, očekuje se da će se ove brojke mijenjati.

Podsjetimo, prema toj rezoluciji vojna akcija bi trebala trajati 60 dana, a po potrebi bi predsjednik Obama uz odobrenje kongresa mogao akciju produžiti na dodatnih 30 dana, odnosno na ukupno 90 dana. Odlučeno je i da se neće provoditi nikakve "zemaljske" akcije, već da će akcije biti provedene iz zraka te s mora.

'Sirijska vlada neće promijeniti stav čak i ako je treći svjetski rat'

Zamjenik sirijskog ministra vanjskih poslova kazao je u srijedu da vlada predsjednika Bashara al- Assada neće pokleknuti pred prijetnjom vojnog napada pod vodstvom SAD-a, čak i ako izbije treći svjetski rat, prenosi The New York Times.

Dužnosnik Faisal Muqdad kazao je u intervjuu da je sirijska vlada poduzela 'svaku mjeru' kako bi odgovorila na potencijalnu intervenciju.

- Sirijska vlada neće promijeniti stav čak i ako je treći svjetski rat. Niti jedan Sirijac ne može žrtvovati neovisnost svoje zemlje - kazao je, prenosi NY Times.

Putin: Kerry laže i zna da laže

Ruski predsjednik Vladimir Putin kritizirao je komentare američkog državnog tajnika Johna Kerryja na raspravi u kongresu rekavši da je Kerry 'lagao' kada je ustvrdio da nema Al-Qaedinih militanata koji se bore u Siriji te da vojni udar protiv sirijskog predsjednika Assada neće dovesti do povećanja prisutnosti terorista u regiji, prenosi Russia Today.

- On laže i zna da laže.To je tužno - kazao je Putin u srijedu i dodao da je teroristička organizacija Al-Nusra, koja je u savezu s Al- Qaedom, na čelu grupe pobunjenika koji se bore protiv Assadovih snaga i da je SAD dobro upoznat s time.

Govoreći o Kerryjevovoj samouvjerenosti da su Assadove snage upotrijebile kemijsko oružje, Putin se prisjetio retorike bivšeg američkog državnog tajnika Colina Powella pred američku invaziju na Irak. Kasnije se ispostavilo da svi Powellovi argumenti da Irak posjeduje kemijsko oružje 'ne drže vodu', rekao je ruski predsjednik.

Obama: Svijet ne može šutjeti pred barbarstvom u Siriji

Američki predsjednik Barack Obama u posjetu je Švedskoj gdje se priprema za summit G20 koji će se održati u Sankt Peterburgu kasnije ovog tjedna i traži podršku za vojnu akciju u Siriji, donosi USA Today

Obama se sastao sa švedskim premijerom Fredrikom Reinfeldtom te su obojica održali zajedničku konferenciju za medije. Američki predsjednik je kazao da međunarodna zajednica ne može šutjeti pred 'barbarstvom' kemijskog napada u Siriji te da je potreban učinkovit odgovor, donosi Reuters.

- Premijer i ja se slažemo da međunarodna zajednica ne može ostati šutjeti pred takvim barbarstvom- rekao je Obama i dodao da bi neodgovaranje na ovaj napad samo povećalo rizik od drugih takvih napada te bi također povećalo mogućnost da i druge države upotrijebe kemijsko oružje.

Kako navodi BBC, američkog predsjednika u Stockholmu su pitali dali je njegova odluka da glasuje prije nego što poduzme vojnu akciju, što prema američkom ustavu nije bio obvezatan učiniti, dovela njegov kredibilitet u pitanje.

- Moj kredibilitet nije doveden u pitanje. Kredibilitet međunarodne zajednice je doveden u pitanje- rekao je Obama.  

>> Rusija prema Siriji uputila raketnu krstaricu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije